Ze Hadden “Etnische Spanningen” Groen Moeten Maken In Dat Document Voor Tom Meeus

, , 1 Comment

Kunt u zich de verkiezingen nog herinneren?

NRC Media Holding besloot toen – geheel op eigen kracht – dat de bevolking vooral bang gemaakt moest worden.

Zo moesten we bang zijn voor “de populisten”, het einde van Europa (en 70 jaar vrede) en we moesten vreselijk bang zijn voor “de Russen”.

Cart Propaganda

Tom Meeus kreeg een “departementaal” document in handen (gemarkeerd “vertrouwelijk, 4 januari”) waarin gewaarschuwd werd voor: “aanslagen, etnische spanningen en (speciaal groen gemaakt) statelijke actoren”. Die laatste, “speciaal groen gemaakt”? Dat zijn dan de Russen en die zouden onze verkiezingen helemaal naar de knoppen helpen.

In mijn repliek (ende walging red.) zei ik toen al dat ik dolgraag meer had willen weten over die “etnische spanningen”. Dat bleek helaas onmogelijk want Tom Meeus schrijft voor het NRC en daar is men vooral aan het mee marcheren in de diversiteitsparade. Bovendien was Tom bezig met good old fashioned fear mongering en “statelijke actoren” klinkt gewoon indrukwekkend en “de Russen” zijn natuurlijk veel enger dan niet nader gedefinieerde “spanningen” rondom identity politics en slachtoffer politics.

Het NRC en Tom kregen glorieus ongelijk.

Fake News

“De Russen” bleken geen ene ruk om onze verkiezingen te geven.

We kregen direct daarna echter wel te maken met die “etnische spanningen” omdat Nederturken eigenlijk gewoon Turkse Moslims blijken te zijn en heel weinig met Nederland te maken willen hebben. Men is dol op Erdogan, autocratie, Islam en bijzonder intolerant tegenover Koerden, Turkomannen en een hele rits andere minderheden. Dat liet men zien door te demonstreren (vaak met geweld) met groot Turks vlagvertoon en zelfs een hele leuke Hitler-groet middenop Plein ’40-’45. Daarna stemde men overweldigend voor (70% van de NederTurken in Nederland) het uitbreiden van de macht van Sultan Erdogan die nu kan “regeren” tot ergens 2030 of zoiets.

Een Marokkaanse Moslim columniste… en ik gok even dat dit Hanina Ajarai was – kwam vervolgens met een prachtig stuk opinie opluchting, waarin zij uitlegde dat ze heel blij was dat Marokkanen nu eens niet de boosdoeners waren, maar dat die Turken nu de Zwarte Piet (sorry Sylvana red.) toegespeeld kregen. De integratie van al die gekke, etnisch-religieuze Turken was grandioos mislukt, en de Marokkanen – zo redeneerde de columnist – waren modelburgers geworden.

Ik kwam dit gisteren tegen.

NRC: Riffijnse spanning is ook hier voelbaar.

De protesten in het Marokkaanse Rifgebied leiden ook in Nederland tot spanningen. Marokkaanse Nederlanders beschuldigen elkaar van spionage en landverraad. De Marokkaanse overheid probeert volgens activisten de discussie te beïnvloeden door imams hierheen te sturen.

Klopt. Zoals op mijn oude lagere school.

Het is op zich een eng gegeven dat Imams dermate serieus genomen worden.

Al die (etnische red.) “spanningen” moet natuurlijk iets aan gedaan worden.

Nederland kent per slot van rekening een overlegcultuur.

Tientallen voorzitters van Marokkaanse moskeeën en culturele verenigingen kwamen onlangs in Utrecht bij elkaar om te praten over de onrust. De voorzitters noemden de eisen van de Riffijnen redelijk, maar uitten ook de beschuldiging dat een deel van de betogers zich zou willen afscheiden van Marokko. Dit laatste beweert de Marokkaanse regering ook.

En toen?

Op de Utrechtse bijeenkomst zouden Marokkaanse diplomaten aanwezig zijn geweest. Of dat klopt, is onduidelijk; het consulaat was woensdag niet bereikbaar voor commentaar. Voor de Riffijnse activisten is het genoeg reden de aanwezige moskeevoorzitters af te schilderen als ‘marionetten’ van de Marokkaanse regering. De voorzitters worden op sociale media met naam en toenaam „ratten”, „verraders” en „spionnen” genoemd.

Dat is wel jammer.
Het werd dus meteen schelden.

„Het is tijd deze parasieten te bestrijden. Ieder in zijn eigen omgeving. Samen zijn wij sterk”, schrijft Ahmed Essadki, een van de leiders van de protestbeweging in Nederland, op zijn Facebookpagina. Essadki laat telefonisch weten dat hij bezorgd is over bemoeienis van Marokko met de Marokkaans-Nederlandse gemeenschap. Hij wijst erop dat Marokko honderden imams naar het buitenland heeft gestuurd. „Officieel komen ze tijdens de ramadan over het geloof vertellen, maar in werkelijkheid komen ze de volksbeweging zwartmaken. Het zijn mensen in dienst van de overheid, verstopt onder witte djellaba’s.”

De Nazi’s gebruikten het woord “parasieten” ook veel.

Daar bedoelden ze vooral Joden mee.

Die “parasieten” zijn dus doodnormale Marokkanen uit een andere regio.

Ik vind het allemaal wat intolerant, weinig inclusief en zelfs xenofobistisch.

Hier zie je dus een beetje hoe identity politics echt werkt.

“De” Moslims zijn verenigd tegen “Islamophobie”, want ze zijn allemaal Moslim en wij hebben een hekel aan de Islam en Moslims.

“De” Marokkanen zijn allemaal verenigd tegen “racisme en haat”, want wij zijn wit en zij niet, dus zijn wij slecht en intolerant en wij sluiten mensen uit.

Onderling echter… blijkt men een absolute teringhekel aan elkaar te hebben.

Je komt ditzelfde fenomeen tegen bij Surinamers en Antillianen.

(En Hutu’s en Tutsi’s red.)

Het Marokkaanse journaal berichtte dit weekend over Marokkaanse imams die naar Nederland komen. Volgens het item is één van hun doelen om Marokkanen in het buitenland nationale trots en eenheid bij te brengen.

Dat klinkt extreem populistisch.
Het zou zo uit het partijprogramma van Le Pen kunnen komen.

De komst van imams in dienst van Marokko krijgt extra lading nu de leider van het Rifprotest, Nasser Zafzafi, maandag is gearresteerd nadat hij zich had uitgesproken tegen een imam die de protesten veroordeelde. Zafzafi wordt beschuldigd van het beledigen van de imam. SMN-voorzitter Bouchaib Saadane acht het goed mogelijk dat de imams in Nederland komen praten over de Rif-protesten. Van Saadane mogen zij dit doen, „zolang zij maar geen partij kiezen in het conflict. Daar zijn imams niet voor.”

Klopt.

Imams zijn er om de vechtende etnische groeperingen vooral te sussen.

Wijzelf kunnen dat namelijk niet.

Want dan worden we beschuldigd van racisme of Islamofobie.

Zeg…

Wat zou er gebeurd zijn als de NCTV de woorden “etnische spanningen” groen had gemaakt?

Heel goed.

Dan had Tom Meeus zijn artikel niet geschreven.

Want “etnische spanningen” bestaan niet.

Niks om je zorgen over te maken.

Pas op voor de Russen!

The Russians Are Coming

Share