“Willen Jullie Gewoon Even Nadenken Over Wat Jullie Eigenlijk Zeggen”?

, , Comments Off on “Willen Jullie Gewoon Even Nadenken Over Wat Jullie Eigenlijk Zeggen”?

Ik heb heel slecht geslapen. Ik werd wakker van (wat klonk als) een verbouwing. Alle meubels in een kamer ergens boven mij, of schuin boven mij, werden anders georganiseerd. Het meeste lawaai kwam van het eindeloos verschuiven van een heel zwaar bed. Waarom deze verbouwing plaats moest vinden midden in de nacht is mij onduidelijk. Uiteindelijk ben ik uit bed geklommen voor thee en wat online gaan hangen.

We gaan ons bezighouden met de Jeugdkruistocht.

Dit wordt wederom een verzamelartikel boordevol geweldig nieuws.

Leest u even mee?

children-circus

We beginnen met etnisch profileren in het zwembad.

Parool: Hesje bij schoolzwemmen voor extra veiligheid.

Tijdens het schoolzwemmen gaan bij het onderdeel vrij zwemmen kinderen die nog niet zo goed in het water zijn een gekleurd hesje dragen. De maatregel maakt onderdeel uit van een verscherpt veiligheidsprotocol rond het schoolzwemmen, opgesteld door de Vereniging Sport en Gemeenten (VSG). Directeur André de Jeu bevestigt woensdag berichtgeving hierover in het AD. Een andere verscherpte maatregel is dat er duidelijkere afspraken zijn gemaakt over wie wanneer verantwoordelijk is tijdens het schoolzwemmen. Zo staat nu expliciet vermeld dat leraren tijdens de lessen mogen ingrijpen als ze de situatie onveilig vinden. Ook zal er een duidelijker overdracht zijn tussen leraar en zwembadmedewerker.

Klinkt goed.

Nu bestaat schoolzwemmen echter al heul erg lang en verloopt zonder enige echte problemen.

Vanwaar dit verscherpte protocol?

De aanleiding voor de verscherpte afspraken is de verdrinkingsdood van het negenjarige Syrische meisje Salam vlak na het schoolzwemmen in Rhenen. Haar dood leidde tot een juridisch conflict over de vraag wie verantwoordelijk was, leerkrachten of zwembadmedewerkers. Salam verdronk in het diepe bad.

Oh, vanwege welgeteld een (1) hele Syrische vluchteling die niet kon zwemmen?

Het klinkt als overdaad om allerlei verscherpte regels te gaan toepassen vanwege een (1) heel naar ongeluk, kilometers weg ergens in de provincie, maar helaas wonen wij in Nederland, waar kinderen met name beschermd moeten worden tegen zichzelf, ouders, internet en de wereld.

Niet ver genoeg
Betrokkenen vanuit het onderwijs en de zwembaden vinden de nieuwe maatregelen niet ver genoeg gaan, vertellen ze aan het AD. “Het is nog steeds niet duidelijk wanneer de overdracht van de leerlingen aan de zwembadmedewerker is. Dat moet veel scherper,” zegt Liesbeth Verheggen, voorzitter van de Algemene Onderwijsbond. Commercieel-directeur Roger van Meer van de uitbater van zwemgelegenheden Optisport sluit zich daarbij aan.

Is dat zo Liesbeth (diepe zucht), “nog scherper”?

Volgens De Jeu echter is het nieuwe protocol zorgvuldig opgesteld. “Het is door juristen bekeken en daaruit blijkt dat het goed is gebeurd.”

Hier… “juristen” hebben het bekeken en het is “goed gebeurd”.

Zeg, als een Syrisch kind z’n nek breekt na een val van een klimrek?

Moeten alle kinderen van Nederland dan een helm op op het klimrek?

Of moet dat “nog scherper” en breken we alle klimrekken af?

We verlaten het basisonderwijs en we gaan naar het middelbaar onderwijs.

homosexual_poster

Parool: ‘Op de middelbare school hoor je de hele dag ‘teringhomo!’.

Echt waar? De “hele” dag?

Als je een dagje naar een middelbare school gaat, hoor je de hele dag ‘dat is zo gay!’, schrijft Liselot Molin in deze ingezonden brief. Uit het artikel van Hanneke Keultjes over seksueel grensoverschrijdend gedrag blijkt dat een kwart van de homo- of biseksuele mannen de laatste zes maanden is uitgescholden. Dat vind ik niet gek; als je gewoon een dagje naar een middelbare school gaat, hoor je de hele dag ‘dat is zo gay!’ wanneer iemand iets raar vindt, of ‘teringhomo!’ wanneer iemand iets doms doet.

Nee toch?

Er worden scheldwoorden gebruikt op middelbare scholen door middelbare scholieren?

Dat wist ik niet.

Shaking No Emoticon

Laat mij raden… daar heeft Liselot een mening over danwel een oplossing voor?

Het wordt voornamelijk gebruikt door jongens tegen andere jongens, niet omdat de ander homo- of biseksueel is of degene die het zegt homofoob is, maar omdat je dat nou eenmaal zo zegt, ze denken niet na over wat ze eigenlijk zeggen. Maar dat soort dingen zeggen heeft een veel grotere impact dan ze verwachten. Het laat homoseksuele medeleerlingen zich niet alleen onveilig voelen, maar zet ook homoseksualiteit in een kwaad licht – wat later voor meer homofobie zorgt.

“Later meer homofobie”?

Toen ik meer dan 30 jaar geleden op de middelbare school zat gebeurde exact hetzelfde. Is homofobie toegenomen sinds de jaren ’80? Volgens mij is het juist radicaal verminderd?

Maar goed, Liselot is een snowflake, dus komt u maar….

Kortom, mijn vraag is aan iedereen of ze gewoon even willen nadenken over wat ze eigenlijk zeggen.

Deal. Doen we.

En mijn vraag is of je daar dan zelf mee zou kunnen beginnen?

Want “later meer homofobie” klopt voor geen meter.

We verlaten het middelbaar onderwijs en nemen een kijkje bij het beroepsonderwijs (MBO/HBO).

islamophobia

NU.nl: ‘Niet-westerse’ mbo’er minder succesvol op hbo dan Nederlandse studenten.

Waarom staat ‘niet westerse’ tussen aanhalingstekens?

Mbo’ers met een ‘niet-westerse migratieachtergrond’ stromen vaker door naar het hoger beroepsonderwijs dan medestudenten, maar ze zijn vervolgens minder succesvol, blijkt uit nieuwe cijfers van statistiekbureau CBS. Volgens het CBS is de eerste groep minder succesvol op het hbo door uiteenlopende redenen.

Dat komt door Islamofobie, racisme en discriminatie, wedden?

Zo zouden lager onderwijs- en inkomensniveau van de ouders en de gezinssamenstelling een rol kunnen spelen. ”Dat zouden aannemelijke verklaringen kunnen zijn”, zegt een woordvoerder van het statistiekbureau.

Zouden een rol kunnen spelen”?

En “zouden aannemelijke verklaringen kunnen zijn”?

Dat klinkt als onomstotelijk bewijs.

Daar kun je mee naar de rechtbank!

Nod Yes Icon

Naast de migratieachtergrond zijn er nog veel oorzaken voor het studiesucces. Van alle studenten met een niet-westerse achtergrond die doorstromen van mbo naar hbo haalt 29 procent binnen vijf jaar het diploma. Bij hun medestudenten is dit 52 procent.

Zoals ik al zei, racisme, Islamofobie en discriminatie, wedden?

Een ander belangrijk punt voor studiesucces is het huishoudensinkomen. Mbo’ers met een middeninkomen stromen minder vaak door naar het hbo dan studenten uit een gezin met een hoog inkomen. Als ze doorstromen dan zijn ze minder vaak succesvol in het behalen van het diploma.

Sure, geef je ouders maar de schuld.

Als jullie meer geld hadden en Mama ook werkte dan had ik die fucking HBO allang gehaald!

(En dan stampvoeten, weglopen, met een deur smijten en passief agressief heel hard waardeloze muziek draaien red.)

Ten slotte nemen we een kijkje op de Universiteit, waar steeds meer buitenlandse studenten (uit het echte buitenland, dus van buiten de Nederlandse grenzen) het reuze goed doen.

Hoe staat dat met “onze” eigen studenten?

Student Loan / Debt

Parool: Studenten gaan minder op kamers sinds leenstelsel.

Wat een enorme verrassing!

Hbo- en wo-studenten gaan minder op kamers sinds de invoering van het sociaal leenstelsel in 2015. In Amsterdam gingen in 2014 nog 4138 studenten op kamers, in 2017 waren dat er nog 2563. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Het percentage hbo- en wo-studenten dat binnen zestien maanden nadat ze met hun studie startten uit huis ging was tot 2014 stabiel. Zo’n 61 procent van de wo-studenten en 23 procent van de hbo-studenten ging op kamers. Dat veranderde na de invoering van het sociaal leenstelsel in 2015, waarbij de basisbeurs kwam te vervallen. Het percentage studenten dat vanaf dat moment op kamers ging daalde sterk naar 45 procent van de wo en 14 procent van de hbo-studenten.

Ik las elders, volgens mij het NRC, dat het juist “gunstig” was om thuis bij Papa en Mama te blijven wonen?

Een Dikke Studieschuld, Geen Vast Contract & Wonen Bij Je Ouders Is “Gunstig”

Amsterdam
In Amsterdam gingen in 2014 nog 4138 studenten op kamers wonen, in 2017 waren dat er nog 2563. Ook aan het aantal jongeren dat in studentensteden gaat wonen is te zien dat ze minder op kamers gaan. De daling is vooral sterk in steden met een relatief jonge bevolking zoals Amsterdam, Groningen en Utrecht. Studenten met welgestelde ouders gingen tot 2015 het vaakst op kamers, maar na de invoering van het leenstelsel was de daling in deze groep het grootst. Dat betekent dat de verschillen tussen de groepen kleiner zijn geworden.

De verschillen zijn kleiner geworden”?

Volgens mij is alleen dit verschil kleiner geworden, yes?

Voor de liefhebbers?

De Nationale Studieschuld nadert de 20 miljard euro.

(Dus het gaat hartstikke goed red.)

Door dat leenstelsel is er allerlei geld bespaard. Dat geld zou dan (op magische wijze) ten goede komen van de kwaliteit van het onderwijs. Da’s een terugkerend thema, “we gaan het beter doen met minder geld”. Onze eigen wethouder Supreme Leader in Republiek Kukenheim had de slogan zelfs een tijdje haar profielpagina van de Gemeente staan. (Daar kun je tevens lezen dat ze “toneelschool” heeft “gestudeerd” red.)

NU.nl: Besparing na invoering leenstelsel volgens Rekenkamer niet goed besteed .

Nee toch?

Wat sneu.

Een deel van het geld dat universiteiten en hogescholen hadden vrijgemaakt voor de eerste studenten die geen recht meer hadden op een studiebeurs is niet, zoals beloofd, ten goede gekomen aan de kwaliteit van hun onderwijs. Slechts van een derde van deze 860 miljoen euro staat vast dat het inderdaad zo is besteed, blijkt uit onderzoek van de Algemene Rekenkamer. Het hoger onderwijs had beloofd 600 miljoen euro uit te trekken om de pijn te verzachten voor de eerste studenten die onder het leenstelsel vielen. De onderwijsinstellingen beweerden uiteindelijk zelfs 860 miljoen te hebben uitgegeven. Van bijna een derde van dat bedrag weet de Rekenkamer echter zeker dat het niet goed is terechtgekomen. Van een ander derde is dat nog de vraag.

Fail Stamp

Te rooskleurig
Het kabinet nam voetstoots aan wat de universiteiten en hogescholen over de besteding van het geld meldden en schetste de Tweede Kamer daardoor een te rooskleurig beeld, stelt de Rekenkamer. Dat gaat in het vervolg anders, verzekert minister Ingrid van Engelshoven van Onderwijs. Volgens het ministerie is er wel degelijk ”substantieel geïnvesteerd”, maar waren de afspraken daarover met instellingen en studenten niet duidelijk genoeg. De kwestie ligt gevoelig in de Kamer. Voorstanders van de afschaffing van de studiebeurs stelden als voorwaarde dat het geld dat daardoor wordt uitgespaard ten goede moet komen aan het onderwijs. De Landelijke Studentenvakbond is verbijsterd. ”De Rekenkamer laat zien dat het totaal onduidelijk is of de beloofde miljoenen geïnvesteerd zijn. Universiteiten en hogescholen moeten zich aan de afspraken houden.”

Oh, de afspraken (waaraan ze zich “moeten” houden), waren “niet duidelijk genoeg”.

Maar goed, stel je nu eens voor dat die arme kinderen niet verdrinken tijdens het schoolzwemmen (of hun nek breken op een klimrek). En stel je eens voor dat ze niet hun polsen doorsnijden omdat ze op de middelbare school te horen krijgen dat hun schoenen echt geigh zijn. En stel je eens voor dat ze – ondanks hun komaf, schulden of hun armetierige ouders – toch zo’n opleiding weten te voltooien.

Wat dan?

Dan gaan ze hosselen.

Hosselen heeft *niets* te maken met Carnaval

Leest u even mee?

NU.nl: Aantal bedrijven groeit, maar het zijn bijna altijd eenmanszaken.

Het aantal bedrijven in Nederland is het afgelopen jaar met 5 procent toegenomen. De nieuwe bedrijven zijn meestal eenmanszaken. Dat blijkt maandag uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Er zijn nu 1.665.795 bedrijven in Nederland, 78.500 meer dan vorig jaar. Het aantal ondernemingen neemt al tien jaar vrijwel constant toe en de groei zit vooral bij eenmanszaken.

Het aantal bedrijven met twee tot negen werknemers nam juist voor het vijfde achtereenvolgende jaar af. Drieduizend van deze bedrijven zijn verdwenen, er zijn er nog 280.000 ruim over.

Er zijn 3.120 ondernemingen met meer dan 250 mensen op de loonlijst, het hoogste aantal sinds 2009. Achter veruit de meeste ondernemingen in Nederland gaat een eenmanszaak schuil: het zijn er ruim 1,3 miljoen.

Ontluisterende cijfers, niet?

In Amerika is er een beroemd gezegde: the health of the economy is not related to the health of working people.

Twee tot negen (2-9) werknemers zijn winkels zoals slagerij, kledingzaak, kaasboer. Die gaan allemaal failliet, want je kunt alles online kopen, veelal beter, goedkoper en vooral sneller.

Een (1) komma (,) drie (3) miljoen eenmanszaken.

En dat is (helaas red.) een vertekend beeld. Je moet daar namelijk ook 0 uren contracten, flexcontracten en payrollers bij optellen. Payrollers zijn namelijk ook “eenmanszaken”; ze laten hun belastingen en sociale premies alleen doen door bedrijven die daarin gespecialiseerd zijn. Ook dat zijn duizenden en duizenden (veelal jonge) mensen.

Ik heb sterk het idee dat een hesje voor het zwemmen of nadenken over wat je eigenlijk wil zeggen geen ruk uitmaakt.

Share