What The Fuck Happened To Star Wars?

, , Comments Off on What The Fuck Happened To Star Wars?

Wij gaan verder met afslanken afsterven. Ik lees zo af en toe websites, posts en dingen van andere mensen die bezig zijn met dieet, gezondheid en fitness. Daar zat het volgende juweeltje tussen: Doe een vroege, lichte lunch en sla dan avondeten over. Je lichaam heeft dan niet genoeg brandstof, je krijgt het koud, je gaat rillen, krijgt kippenvel en je lichaam gaat dan meer verbranden om je lichaamstemperatuur op peil te houden. Je verbrandt dan vet en dan val je dus af. Ik dacht prima idee dus heb dat gisteren geprobeerd.

Dat ging glorieus mis.

Ik werd wakker, ergens rond 2u ‘s nachts met vreselijke pijn in mijn maag. Misselijk. En inderdaad rillen en koud. Ik voelde mij absoluut waardeloos. Ik kon daarna niet meer in slaap vallen en voel mij nu nog steeds absoluut hondsberoerd. Opgeblazen, spuugmisselijk. Ik probeerde koffie, dat viel helemaal verkeerd. En nu ben ik bang dat ik meteen ga braken als ik iets eet of drink.

Omdat ik de hele nacht wakker was heb ik de nieuwste Star Wars gekeken: The Last Jedi.

Star-Wars-The-Last-Jedi-poster-feature

Waar gaat de film over?

Nou… dat is een beetje de kern van het probleem: De film gaat helemaal nergens over! De film begint meteen waar The Force Awakens eindigde. Rey gaat “in training” bij Luke Skywalker terwijl de rebellen proberen te vluchten voor The First Order na het opblazen van Star Killer Base. De training van Rey stelt niets voor, het is allemaal geeuw ende gaap. De “vlucht” van de rebellen is helemaal waardeloos. Nadat de hele rebellenvloot verwoest is, alle schepen kapot, landt men dan op een planeet om daar hun last stand te doen. Uit het niets komt Luke Skywalker dan “vechten” met Kylo Ren. Dit geeft een miniem beetje rebellen dan de kans om echt te vluchten. Luke Skywalker gaat dan dood, of naar het eeuwige leven of zoiets. The end.

Het is allemaal af-schu-we-lijk! 

De eerste 2 films vond ik altijd de beste. Ik vond die Ewoks in Return of the Jedi al helemaal niks (ik was toen ook al een wat groter kind). Ik vond de prequels best aardig. Ze waren duidelijk gemaakt voor een veel jonger publiek. Ik ken mensen die de prequels als jong kind hebben gezien en die vonden ze te gek. De echte die hard fans vonden het waardeloos. Ik vond The Force Awakens erg leuk toen ik ‘m voor het eerst zag, maar inmiddels ook niet echt meer. Het is een soort remake van Star Wars, A New Hope. En ik vond Rogue One, de eerste “standalone” Star Wars film erg leuk.

Dit echter… The Last Jedi… is verreweg de allerslechtste film in de reeks.

Vanaf het moment dat de film uitkwam waren er al allerlei problemen. Kathleen Kennedy, de President van Lucasfilm had de regisseurs van Solo (dan in productie) en de regisseur van het laatste Star Wars deel (deel 9) ontslagen en daar waren veel fans van geschrokken. De film komt dan uit en er start meteen een soort campagne om vooral aan fans uit te leggen: deze film is een ehm… eh… beetje “anders” en de regisseur heeft hele dappere dingen gedaan. Daar werden mensen nog meer ongerust van. En dan begint de ellende. Er is zo veel hatred en abuse naar deze film, de regisseur, Lucasfilm en diverse acteurs geslingerd… het is niet normaal meer. Als je wat video fora en blogs afgaat, dan kom je alleen maar gallen en krijsen tegen en dat is wel terecht. De film is waardeloos, het verhaal is flinterdun, er gebeurt geen ruk en de nieuwe karakters zijn… tja, afschuwelijk saai.

Mensen – wereldwijd, maar vooral in de USA, zijn helemaal dol op Star Wars dus als er een film niet goed is, dan gaan ze gillen.

De reactie die ze daarop kregen was uitermate vreemd. Star Wars, The Last Jedi… is namelijk de meest “diverse” Star Wars film ooit! Er zit een “asian” karakter in, en een neger iemand en een homo en een… etc. En iedereen die een hekel aan de film heeft? Is een vieze alt-right, nazi, white person, vrouwenhater, fascist! Waar het op neer kwam was: Witte mannen, “manbabies” vinden de film niet leuk omdat er te veel “sterke” vrouwenrollen in de film zitten en te veel “sterke” rollen “for people of color”. Om het allemaal nog erger te maken besloten een aantal acteurs die in de film spelen en de regisseur van de film (Rian Johnson) dat in principe na te gaan schreeuwen.

Sindsdien is het – begrijpelijkerwijs – oorlog, met gillen over en weer.

Het is erg sneu dat Star Wars op die manier wordt meegesleept in the culture war.

Ik vond Rey, een vrouwelijke jedi, juist een heel goed idee, net als de heldin van Rogue One, Jynn Erso. Mijn idee was: Oh Disney wil meer vrouwelijke fans, meer meiden naar de film lokken. Diversiteit heb ik ook geen problemen mee, Star Wars bestaat uit allerlei verschillende wezens van allerlei verschillende planeten, dus dat kan niet anders! Nee, de film is slecht omdat het gewoon een slechte film is.

Han Solo ging dood in The Force Awakens en Carrie Fisher (de actrice die Princess Leia speelt) ging dood (innutecht) na een massive heart attack (er werd coke en heroine in ‘r bloed gevonden, dus ze was ‘r nieuwe Star Wars salaris nuttig aan het besteden). En in deze film, The Last Jedi, gaat Luke Skywalker dood. Ik denk dat dit een goede ontwikkeling is. Harrison Ford is 75 jaar oud. Carrie Fisher was 60 en acteerde waardeloos… in beide films. Mark Hamill is 66 jaar oud. In de Force Awakens kwam ie niet echt voor, in deze film was ie waardeloos. Nu Disney van die oude rotten verlost is, kunnen ze leuke dingen gaan doen met nieuwe, jonge(re), frisse karakters en nieuwe avonturen.

solo-poster

En dat was het idee dan ook met Solo, A Star Wars Story, de 2e “standalone” film die nu net is uitgekomen. Het beloofde allemaal geweldig te worden. De avonturen van een jonge Han Solo. Hoe heeft ie Chewbacca leren kennen? Hoe is een smokkelaar en crimineel geworden? De film werd geregisseerd door 2 regisseurs, maar beide werden ontslagen. Daarna haalde Disney Ron Howard binnen om hele stukken opnieuw te filmen en de film af te maken. Al dat soort reshoots kosten bakken en bakken met geld. Volgens Hollywood insiders kostte de film daarom meer dan 250 miljoen dollar. Dan praten we slechts over de productiekosten. Als je daar de marketing en shit bij optelt? Dan kom je rond de 450 miljoen dollar uit. Dan waren er andere problemen. Niemand vond de acteur die de jonge Han Solo ging spelen echt leuk en het joch bleek niet bepaald een begenadigd acteur. Er lekten allerlei rapporten uit dat Alden Ehrenreich een “coach” nodig had om hem te helpen met acteren.

Dat kon mij allemaal niet schelen. Ik vind Han Solo een fantastisch karakter, dus ik had zoiets van: allemaal hype, film wordt geweldig. Han Solo, Chewie en de Millenium Falcon, wat kan er misgaan?

Nou… the culture war kan misgaan.

Solo, A Star Wars Story is een absolute flop.

De film draait nu wereldwijd zo’n 3 weken en staat op dit moment op slechts: 317 miljoen dollar. Na 3 weken had dat dik het dubbele moeten zijn.

Waarom is dat?

Nou Disney en Lucasfilm hadden meteen een reden klaar: Dit is Star Wars fatigue. Mensen zijn moe, zo snel na The Last Jedi.

BULLSHIT!

Nee… dit keer zijn fans echt boos. Star Wars is voor jongens, voor nerds en die zijn woest. De manier waarop Luke Skywalker dood ging, al het gelul over diversiteit, al het gelul over gay characters, alles. Ze zijn echt helemaal boos, boos, boos, boos. Fans willen gewoon een leuke Star Wars film. Een goed avontuur. Een nieuw avontuur. Maar dat lijkt hier totaal mislukt. Er was weer allemaal drama over gender en race en identity politics en feminism en weet ik veel wat allemaal. Het is allemaal vreselijk. Het is zo zonde. Er wordt nu zelfs beweerd dat Star Wars z’n publiek kwijt is. Disney en Lucasfilm lijken de draad kwijtgeraakt te zijn. De dingen die Star Wars zo bijzonder maakten zitten er domweg niet meer in. De vele reacties, in interviews en op social media, door personeel van Lucasfilm waar fans stevig beledigd worden omdat ze wit zijn en man zijn hebben de boel voor een hele hoop mensen wereldwijd helemaal verpest. Het is nooit een goed idee om je klanten te beledigen, het is gewoon bad business.

Mijn eigen take is dit. Han Solo is een iconisch karakter. Harrison Ford speelde dat karakter op geweldige wijze. Als je “standalone” films wilt maken dan moet je dat doen met nieuwe karakters, die een nieuw avontuur beleven. Maar niet met de oude karakters “toen ze jong waren”. Niemand zat echt te wachten op een jonge Han Solo. De film is best aardig, ik heb een bagger kopie gezien (een jaar geleden wilde ik ‘m in de bios, in IMAX zien). De film is average… vreselijk average…. De marketing was slecht. De trailer was niet bijzonder. En Alden Ehrenreich is een waardeloze Han Solo. De twee regisseurs die eruit gingen wilden een comedy maken en hadden al 95% van de film geschoten. Beide regisseurs waren jong. Daarna kwam Ron Howard – en da’s een prima regisseur – maar die is 65 en ging een hele andere film maken, geen comedy.

Ook hier begon direct het modder gooien.

Mensen rondom Lucasfilm lieten direct weten dat dit kwam door witte mannen, witte nerds, die al die diversiteit niet waarderen.

In de film zit een feministische, SJW droid, die “gek” is op Lando Calrissian en dat lijkt wederzijds te zijn… want Lando Calrissian is een “pan sexual”. Dat is iemand die overal opgewonden van raakt. Volgens 1 van de schrijvers van het script betekent dit dat je opgewonden raakt van mannen, vrouwen, the kitchen sink en “children”. Dat viel in uiterst conservatief Amerika natuurlijk helemaal verkeerd met nog meer drama tot gevolg. De droid is afschuwelijk irritant, de hele film lang en iedereen die daarover klaagt? Die is een sexist, vrouwenhater etc.  Opnieuw: vreselijk, vreselijk zonde.

Ik zit te wachten op een goede kopie en dan ga ik de film nog een kans geven, maar wat ik zoal zag was heel erg mediocre… en ik lees en hoor vreselijke reviews online.

In dit geval werden fans zo boos dat er een heuse boycot werd georganiseerd: Ga niet naar die stomme SJW Solo film! En je gelooft het nooit… maar dat werkt! Mensen zijn inmiddels zo gepolariseerd dat dit soort shit, gallen en gillen en klagen en stampvoeten echt goed werkt.

Die film had geen kans.

Is dit dan het einde van Star Wars?

Welnee. Er komt deel IX aan en die wordt geregisseerd door J.J. Abrahams, die The Force Awakens heeft gemaakt. Dat is het laatste deel in de originele reeks van 9. Omdat het de laatste is zullen veel mensen die film perse willen zien. Ik denk dat die film het heel goed gaat doen, misschien wel het beste (qua inkomsten) van allemaal. Daarna echter krijgen we grote problemen. Rian Johnson, de regisseur die The Last Jedi ramp deed, mag namelijk een hele nieuwe trilogy schrijven en dan krijgen we drie kutfilms van hem. Dan zijn er plannen voor een “standalone” Obi Wan film, “toen ie jong was” en daar zit ik niet bepaald op te wachten. En er zijn plannen voor een Boba Fett film. Ik ben nieuwsgierig, maar ook bezorgd, want de laatste 2 films waren niet best.

Share