Wandelen Met De W Van…. WooooW!!!!

, , Comments Off on Wandelen Met De W Van…. WooooW!!!!

Ik heb mijn eerste dopamine/endorfine high bereikt!

Als je heel fanatiek sport? En echt helemaal tot het uiterste gaat? Dan word je een beetje high, je gaat een beetje vliegen en alles gaat tintelen en zo….

Dit geldt niet voor alle sporten. Bij teamsport valt dit lastig te realiseren. En bij korte explosieve sporten zoals sprinten, of ping-pong ook al niet.

Als je lange tijd, zeer inspannend aan het sporten bent onder extreme omstandigheden kun je die high bereiken.

Marathon lopers en schaatsers krijgen het… en extreme klimmers krijgen het.

Ik ben de laatste tijd veel aan het lezen over allerlei vormen van sport met minimalistisch schoeisel. Ik las een aantal artikelen over een groep gekken in Amerika die radical hiking doen. Wat is radical hiking? Nou, je pikt een plek, ergens ver weg, middle of nowhere, waar drinken en (indien nodig) eten is. Dan wacht je op heel slecht weer, extreme regen, of sneeuw of wind. Of je wacht op extreem goed weer, hoge temperaturen. Je trekt dan je barefoot schoenen aan en wandelt daar heen….

… zonder shit.

Dus geen mobiele telefoon, geen water, geen pleisters, geen snacky, geen niks.

Geen shit.

stop-hunger

Ik heb verhalen (blogs red.) gelezen van mensen die dit 20km heen en dan 20km terug doen, over rocky terrain, in cold as fuck temperatures. 

Ik vond dit uiteraard enorm stoer.

(Bovendien zien die gasten er heel cool out met hun outfits en kapsels en zo red.)

Ik had zoiets van… ok… dat kan ik ook!

Qua afstand ben ik rustig begonnen. Een wandeling richting mijn ouderlijk huis – in extreme warmte – uitsluitend wandelen in de zon, zonder water of voedsel of pauze.

Ik heb WEL mijn mobiele telefoon meegenomen zodat ik 112 kan bellen als ik flauwval zodat die gestolen kan worden als ik flauwval.

Ik kan dan kiezen qua route, ergens tussen de 8-10 kilometer.

Ik vertrok ergens voor 10u ‘s morgens, toen was het al heel erg warm. Ik had een licht ontbijt gehad. De warmte was stevig, maar de afstand verliep prima.

Ik kwam ergens voor 12:00 bij mijn ouders aan. Ik had toen waanzinnig veel dorst en mijn schouders en nek voelden heel erg zwaar.

Radical betekent in dit geval: geen schaduw, geen petje, geen pauze, geen zuchten, geen niks –> Doorlopen in die volle zon.

Ik heb dit keer de Vibram EL-X gebruikt. Dit is de meest minimalistische schoen die er te verkrijgen valt. Mijn voeten voelden prima. Het was echt meer mijn schouders, nek en rug die het zwaar hadden.

Mijn moeder schrok zich dood:…

Kind, wat ben je mager, <naam>, eet iets, neem een banaan!

Nee Mam, ik ben radical aan het hiken en ehm... en zo....

Ik ben vervolgens in de tuin gaan zitten en heb – conform de Amerikaanse waanzin – slechts 1 groot glas water genomen.

Ik heb … pakkumbeet… 15 minuten met mijn vader zitten ouwehoeren.

En toen terug naar huis.

Ik kwam langs een soort braderie en daar hadden ze broodje braadworst en Vlaamse frites en heerlijke kibbeling en…..

Ik heb alleen de sfeer opgesnoven. Dat was ERG zwaar, want ik had toen al stevige trek.

Daarna een stuk park gepakt en via het park toen het laatste stuk naar huis.

Met nog zo’n 2 kilometer te gaan voelde ik mijn hele onderlijf niet meer. Mijn hoofd was helemaal leeg. Als een soort robot, stap voor stap, richting de deur van de flat.

De laatste kilometer was echt afzien: droge mond, zwaar aan het hijgen en ik begon vlekken te zien.

Ik ben op mijn tenen de trappen opgelopen, als een soort extra inspanning punishment.

Eenmaal binnen heb ik de douche open gedraaid en heb – met schoenen aan – zo mijn voeten onder die sproeier gehangen… en een grote sloot koud water gedronken.

Toen schoenen uit en rustig zitten, op de grond, benen gestrekt…

… en toen begon het.

Tintelen in mijn voeten, tintelende enkels, kuiten, het hele onderlijf.

Mijn nek en schouders begonnen te gloeien. Mijn gewonde linkerarm voelde helemaal numb, helemaal dood.

En mijn hoofd voelde… ja… stoned… high… helemaal leeg en rustig en kalm… ik heb daar een half uurtje intens van genoten.

Langer dan dat moet je echt niet doen: je lichaam gaat namelijk enorm stijf worden, omdat je gestopt bent met lopen. Je moet echt gaan douchen, warm, om die spieren te ontspannen. Als je blijft zitten trippen, dan krepeer je de volgende dag van de pijn. De douche voelt echt helemaal super, alles ontspant. Daarna heb ik in doodse stilte zitten luisteren naar de geluiden van buiten: spelende kinderen, parkerende auto’s en vogels.

Het voelde als een eeuwigheid, maar mijn ex en de kleine kwamen enige ogenblikken later terug van het zwembad.

We hebben toen grote border spaghetti bolognese gegeten geschrokt.

Let op: Bovenstaande is gevaarlijk. Grote afstanden lopen zonder water of eten is gevaarlijk. Sporten zonder water of eten is gevaarlijk. Je kunt flauwvallen. Je kunt ziek worden. Je kunt gaan braken. Je kunt vreemde krampen of hoofdpijnen krijgen. Als je suikerziekte hebt, of een vorm van anemia kan het echt helemaal misgaan. Doe dit dus niet na. 

Het is nu bijna 6u ‘s morgens (de volgende dag) en ik voel mij prima. Ik heb net koffie gehad. Gisteren heb ik alleen een licht ontbijt en dat enorme bord spaghetti gegeten en ook mijn buik en maag voelen helemaal goed. Vandaag ga ik dan ontbijt overslaan. Ik wil dat opnieuw een groot stuk gaan wandelen, zonder shit, richting een lunchroom ergens of zoiets. Daar ga ik dan eten en dan het hele stuk – zonder shit – weer terug naar huis. Ik ga proberen mijn tienerdochter op sleeptouw te nemen. (Zij neemt uiteraard wel allerlei shit mee, waaronder haar telefoon. Een kind laten wandelen zonder ‘r mobiel is namelijk kindermishandeling).

 

Share