Waar, Wat En Hoe Ik Eet? Dat Wordt Bepaald Door De Persgroep!

, , Comments Off on Waar, Wat En Hoe Ik Eet? Dat Wordt Bepaald Door De Persgroep!

Oh jottem, er moet weer eens wat.

Ik ben dol op geboden van de Persgroep.

NRC: Gemeentes moeten invasie fastfoodketens stoppen.

“Invasie” klinkt onheilspellend, niet?

De auteurs wilden eerst het woord “Blitzkrieg” gebruiken, maar de redactie vond dat te ver gaan.

Nederland moet over vijf tot tien jaar wereldwijd koploper zijn in gezonde en duurzame voeding. Deze ambitie werd in januari door diverse partijen uit de voedselketen uitgesproken tijdens de Nationale Voedseltop. Het gezonder maken van onze omgeving werd benoemd als prioriteit.

Ja u leest het goed.

Het gaat niet alleen om gezond eten – iets wat je volgens mij helemaal zelluf kunt regelen.

Neen.

Shaking No Emoticon

Het gaat ook om “koploper” worden.

Healthy Foods

Als we willen dat in Nederland de gezonde keuze de makkelijke keuze is, dan betekent dit dat de omgeving gezonder moet worden. In ziekenhuizen en op scholen mag je een verantwoord aanbod verwachten. En ook in de vrije tijd moet de consument makkelijk een gezonde hap kunnen nemen. Diverse organisaties zetten zich in voor het gezonder maken van onze eetomgeving. En ook vanuit de overheid is deze ambitie uitgesproken.

Wie zijn we?

Mijn grootvader overleed in het AMC. Hij lag lang op de Intensive Care. Toendertijd (we praten over dik 25 jaar geleden) had het AMC een overheerlijke portie sate met brood,volgens mij drie stokjes en je mocht er zoveel satesaus overheen gieten als je maar wilde. Ze verkochten ook gewoon bier. Als je lang moet toekijken hoe iemand langzaam en pijnlijk aan het sterven is?

Dan is een portie sate met bier een prima optie.

Zeker ‘s nachts, als je probeert te “slapen”, rechtop in een stoel.

Dat overheden aan de ene kant de omgeving gezonder willen maken – veel gemeenten hebben een aanpak gericht op het voorkomen van overgewicht – en aan de andere kant de deur openzetten voor fastfoodketens, is controversieel te noemen. Ambities moeten worden omgezet in actie.

Klinkt goed.

Lokale overheden kunnen het voortouw nemen. Gemeenten die de gezondheid van hun burgers hoog in het vaandel hebben, kunnen initiatief tonen om het straatbeeld gezond te maken. Dat kan bijvoorbeeld door het vergunningenbeleid voor eetgelegenheden aan te scherpen. Zitten we echt te wachten op nog een fastfoodketen? Op deze manier ontstaat er een betere balans in het aanbod en wordt de gezonde keuze inderdaad de makkelijke keuze.

Dan gaan we LaLaland verlaten en terug naar planeet aarde, waar feiten een hele gekke rol spelen.

De huren in grote steden zijn krankzinnig.

Dat betekent concreet dat die kleine, leuke, biologisch-vegetarische startup de fokking huur niet kan betalen.

Grote ketens? Die kunnen dat – gek genoeg – wel.

Mensen hebben bijzonder weinig vrije tijd. Als je kant-en-klaar voedsel haalt? Dan wil je dat vooral snel. Of je pauze is bijna voorbij, of je vergaat van de honger, of je kind staat te jengelen. Die vreselijk leuke, biologisch-vegetarische startup wordt gerund door Floor en Bastiaan en tja, die hebben allemaal vrijwilligers nodig om al die verse sapjes te persen … en zo’n broodje gezond, tja, dat blijft natuurlijk maar beperkt goed. Dan zitten ze nog met de gezonde lunch bestellingen van de dag daarvoor, want tja… aan die paar binnenlopers verdienen ze geen ruk, maar die vaste business klanten? Daar moeten ze het eigenlijk van hebben.

Er was op een gegeven moment een stel gekken die maakten gezonde (exotische?) broodjes van brood wat bijna ging schimmelen.

Oud brood dus.

Je kunt je startup echter niet “Oud Brood” noemen want daar heeft niemand trek in.

Dus noemden ze hun tent “Second Chance” of zoiets.

Het idee is dat al dat oude brood, wat je normaal aan duiven, eenden, vissen whatever voedert?

Dat brood verdient een tweede kans.

Je roostert dat brood en dan doe je er twee plakjes goedkope kaas op, een champignon en een blaadje sla.

Da's dan 3,95 meneer SlimK1nd.

Gezond eten ligt in de koelkast.

Share