Voet Fetisj

, , Comments Off on Voet Fetisj

Weet u iets van voeten?

Laat mij wat context scheppen. Vroeger… moest ik gewoon naar kantoor. Ik zat daar soms wel van half zes ‘s morgens tot ‘s avonds half acht. Soms werd er daarna nog geborreld. Ik droeg dan schoenen. De hele dag zitten, urenlang dezelfde schoenen aan? Da’s niet goed voor je voeten. Ik kreeg blaren en uitslag en krampen en schimmel en eczeem en pijn en weetikveelwat, jarenlang. Vanaf 2006 ga ik dan vrijwel fulltime vanuit huis werken dankzij dat geweldige internet. Het eerste wat ik deed? Schoenen en sokken uit!

Sindsdien gaat het eigenlijk geweldig goed met mijn voeten.

Geen eelt, geen schimmel, geen blaasjes, geen krampen, geen jeuk, geen pijn, geen niks niet.

Doordat ik zoveel thuis ben en vrijwel altijd op blote voeten rondloop heb ik weinig schoenen nodig. Mijn schoenen worden weinig gedragen en ik onderhoud ze goed. Mijn schoenen gaan dus heel lang mee, soms wel 2-3 jaar. Ik vind schoenen kopen een drama van bijbelse proporties. Wat mooi is, zit niet lekker en wat lekker zit is vaak spuuglelijk. Het is bovendien heel lastig om schoenen te vinden die je 2-3 jaar wilt dragen.

Ik onderneem graag stedentrips met mijn dochter en dan slenteren we de hele dag door zo’n stad, urenlang. Als we dan thuiskomen doen mijn voeten altijd zeer. Mijn hielen, mijn enkels, mijn gewrichten, overal. Ik zet dan de koude douche aan, ga op de grond zitten en hou de sproeier een kwartiertje op mijn voeten tot ze weer “normaal” voelen.

Ik heb recent mijn kledingkast ge-decluttered en dat betekende een hele bak schoenen weg doen.

Ik wilde al een tijdje een upgrade qua schoenen en vooral minder schoenen. Ik wil 2 paar nette herenschoenen (hoog en laag). Ik wil een paar stevige gympen (laag). Ik wil een paar slippers. En ik wil een paar makkelijke, lichte schoenen om thuis in te sporten (krachttraining en zo’n fitness fiets). De stevige gympen zouden dan tevens dienen voor de stedentrips.

De slippers zijn gelukt, evenals de hoge nette herenschoenen. De lage nette herenschoenen zijn gevonden en moet ik alleen nog betalen en bestellen. Ook de stevige gympen zijn gelukt.

Voor het thuis sporten gebruik ik – sinds begin dit jaar – van die “surf” schoenen. Van die spotgoedkope instapdingen met zo’n touwtje aan de achterkant. Ik heb ze vorig jaar zomer bij de Vomar gekocht voor 3 euro.

Ze zijn stuk aan het gaan.

Ik tikte dus “surfschoenen” in en toen tikte ik nog wat andere dingen in en toen….

SS16_M_EL_X_GREYBLACK_MAIN

Wat. De. Fok. Is. Dat?

Dat… lieve mensen, zijn Vibram Five Fingers. 

Da’s een merk teenschoenen.

Ik wist niet eens dat zoiets bestond. Ik ben vanaf vrijdag als een bezetene allemaal informatie aan het opslurpen geweest over deze schoenen en de vele benefits van dit soort schoenen. Ik moedig u aan hetzelfde te doen.

Ik zal eea hier heel kort samenvatten. Het dragen van gesloten schoenen, met sokken, waar je tenen bijelkaar gedrukt worden is iets relatief nieuws. Wij mensen doen dat pas een paar honderd jaar. Onze voeten zitten vol met allerlei belangrijke zenuwen en spieren. Een groot deel daarvan gebruiken we niet, nauwelijks of heel slecht. Dat komt omdat we voortdurend dichte schoenen dragen, met iets van een hak, of een dikke zool, met sokken en onze tenen helemaal bijelkaar gedrukt. Lopen op blote voeten is heel erg goed voor je voeten, je enkels, je kuiten, je knieen, je heupen en JAWEL(!)… je onderrug. (Dat wist ik allemaal niet, maar ik ben uiteraard dolblij dat ik al jaren op blote voeten rondbagger. Het gaat bovendien goed samen met mijn OCD wat stofzuigen betreft, dus win-win, denk ik dan).

Na lang obsessief klikken en zwaar ademen wikken en wegen heb ik mijn eerste paar Vibram Five Fingers aangeschaft.

Ik zeg “eerste” want er zullen er meer volgen.

Er zijn allerlei modellen, geschikt voor allerlei vormen van gebruik.

Wil je joggen op asfalt en de stoep, een harde ondergrond? Dan is er de V-Run.

Wil je surfen, kajakken, joggen door de branding? Dan is er de Signus.

Wil je wandelen in de natuur, door bos en heide? Dan zijn er diverse varianten Trek.

Wil je op een fitness school trainen met gewichten en machines en cardio the works? Dan is er de V-Train.

Wil je offroad joggen en echt baggeren? Dan is er de V-Trail.

Het model wat u hier zit afgebeeld is het meest minimalistische model: de EL-X. De Vibram EL-X is geschikt voor wandelen in de stad, licht sporten in een zaal, zoals gym, pilates, yoga, fitness en krachttraining.

Er zijn mannen modellen en vrouwen modellen, in allerlei kleuren en maten.

Let op: Vibram hanteert een eigen systeem qua maten. Je moet echt je voet opmeten. Er is een filmpje online waar dit allemaal wordt uitgelegd. Je legt een liniaal tegen de muur. Je zet je hiel tegen de muur en stapt dan op die liniaal. Je moet beide voeten dan meten tot aan je grote teen. De grootste voet bepaalt dan je maat Vibram. Je vindt de matentabel online. Als je tussen twee maten inzit, kies dan de grootste maat.

Je kunt Vibrams dragen met teensokken. Als ie dus ietsje te groot valt, dan doe je een paar van die sokken aan.

Mijn Vibrams kwamen gisteren binnen rond een uur of drie ‘s middags. Ik was toen al naar kantoor geweest, ik had ‘s morgens een workout gedaan. Ik had het hele huis schoongemaakt. Ik had gekookt en alles klaargezet op de oven voor ‘s avonds. Ik was wakker en aan de slag vanaf een uur of 4 ‘s morgens, dus ik had echt al een hele volle dag gehad. Mijn rug, schouders, enkels, voeten, alles was moe. IK was moe. Je doet de schoenen aan door je tenen – vanaf de grote teen tot je kleinste teen – een voor een in de “vingers” te stoppen. Dan trek je de wreef omhoog en doet de rest van de schoen om je hiel.

Het effect was instantaneous!

Ik voelde het meteen. Rug, kuiten, tenen, hielen, knie, schouders, heupen, bekken, het loopt absoluut heerlijk.

Ik ben er zelfs even mee naar buiten geweest om er een stukje op te joggen, een minuut of 10, met die kleine.

(Voor joggen vind ik de EL-X weinig geschikt, maar ik heb online gelezen dat mensen dat wel doen en met veel plezier zelfs).

Ik heb er dik vijf uur op rondgelopen, zo uit de doos en geen centje pijn! Sterker nog: ik werd er meer wakker en alert van, omdat ik allerlei spieren in mijn voeten en benen heel anders ging gebruiken.

De EL-X is zeer minimalistisch, alsof je een bootschoentje of waterschoentje aan hebt. Dus lekker om mee te sporten, lekker om thuis mee rond te lopen. En heerlijk om bij heel goed, warm weer mee rond te lopen. Ik woon echter in Nederland en daar is het weer meestal guur, nat, grijs en mildly depressing. Ik ga dus nog een paar Vibrams kopen, die meer geschikt zijn voor stadsgebruik. (Lente, zomer, herfst). En ergens later dit jaar, als het echt verrotte koud wordt, dan koop ik een paar winter Vibrams. (Ze zijn ook gevoerd en insulated te krijgen).

Er is een showroom van de schoenen in Amsterdam. (Zoek op Vibrams Amsterdam). Er is een winkel in Den Haag die ze verkoopt. Er is een hele leuke winkel in Arnhem die ze verkoopt. Online zijn ze te krijgen via een aantal websites. Zalando heeft er een aantal in de aanbieding (ik denk omdat Vibrams uit hun assortiment gaan?).

Als je op Five Fingers zoekt?

Dan krijg je dit van Google.

five-finger-death

Ik ga met een kennis die graag wandelt een lange wandeltocht plannen, een volle dag en de schoenen eens echt uit testen.

Als je zittend werk doet, veel op kantoor zit met van die nette herenschoenen aan? Of als je staand werk doet, ergens in een winkel of restaurant of buiten? Ga eens aan de Google en leer eens wat meer over Vibram Five Fingers. Ze zijn betaalbaar (duurste model 150 euro). Ze zitten heerlijk. Ze lopen fantastisch. En het is geweldig voor je voeten, je kuiten, je knieen, je enkels, je heupen, je rug en je houding.

Als het vandaag niet stervenskoud is en het is niet drijfnat…

Dan ga ik een stuk wandelen met mijn nieuwe schoenen.

Nod Yes Icon

Share