Vervroegde verkiezingen IJsland 2016

, , Comments Off on Vervroegde verkiezingen IJsland 2016

Gisterenavond vonden er landelijke verkiezingen plaats in IJsland.

Het arme land wordt al jaren geplaagd door grote economische problemen. Zo ging het bijna failliet in 2008-2009. De crash onthulde dat de IJslandse banken, veelal met medeweten van hun leuke vriendjes in de overheid, niet bepaald ethisch en verantwoord aan het investeren waren. De schade was rampzalig. Dit alles werd deels naar buiten gebracht door WikiLeaks’ Julian Assange met een IJslandse activiste, Birgitta Jonsdottir. Het was een groot schandaal.

De enorme vulkaan uitbarsting in 2011 maakte het leven allemaal niet gemakkelijker, opnieuw dikke schade voor mens, milieu en economie.

Sindsdien zijn er draconische maatregelen genomen om uit de economische ellende te komen. Buitenlandse bedrijven mogen geen geld uit het land halen zonder heftige boetes te betalen, burgers mogen geen buitenlands geld inkopen en zelfs geen buitenlandse aandelen bezitten. Er zijn tal van andere maatregelen getroffen. Dat klinkt allemaal erg heftig maar is helaas echt nodig.

Met name de jeugd van IJsland kreeg de klappen: goed opgeleid en geen werk. Een gigantische hoeveelheid IJslandse jeugd is dan ook inmiddels vertrokken naar het buitenland als economische vluchteling.

Birgitta is inmiddels de leider van de Piratenpartij IJsland. In 2013 deed men het tijdens de verkiezingen al heel erg goed. De Piratar wonnen meer dan 5% van de stemmen. Begin dit jaar echter kwamen de Panama Papers uit. Daaruit bleek dat een aantal prominente IJslandse politici, waaronder de zittende Minister-President, bakken met geld naar belastingparadijzen hadden weggesluisd – en dat in een tijd van diepe crisis. Opnieuw een groot schandaal. Dat betekende het aftreden van de PM en nieuwe verkiezingen.

Het is de bevolking van IJsland de afgelopen jaren heel duidelijk geworden dat hun gevestigde partijen door- en door corrupt zijn. Het systeem werkt niet – en er is een forse brain drain naar het buitenland. Het moet echt helemaal anders. De Piratenpartij IJsland heeft vervolgens voorgesteld om een soort progressieve coalitie te vormen – als men voldoende zetels wint. Daar is een meerderheid van 38 zetels voor nodig. De Piratenpartij IJsland, de Groen Links beweging, een Toekomst partij en de Sociaal Democratische Alliantie zouden dan zelfs kunnen gaan regeren.

De Piratenpartij Nederland heeft gisteren een aantal election nights georganiseerd, met een live-stream in diverse kroegen in Nederland. Ancilla – onze lijsttrekker – was zelfs afgereisd naar Reykjavik om aldaar – als roving reporter – verslag te doen. (http://twitter.com/ncilla)

Het tellen van de stemmen begon pas rond middernacht en is zelfs nog bezig.

Ik ben nu net wakker, het is zondagochtend – 05:33 – PP IJsland staat op 14,5% van de stemmen, da’s 9 zetels. (In Reykjavik, de grootste, en enige echte stad van IJsland, behaalt men zelfs 20% van de stemmen!) De voorgestelde coalitie staat nu in totaal op 27 zetels. Van 5.1% van de stemmen naar 14.5% van de stemmen is echt helemaal fantastisch. De huidige regerende coalitie staat nu op 29 zetels. De Onafhankelijkheidspartij verliest 2 zetels en de Progressieve Partij verliest maar liefst 11 zetels ! 

Het is nu 10:56 en de Piraten staan op 10 zetels !

12:31 – Endatwassumdan — ik pluk dit net van het verkiezingen website in IJsland.

The Winners

Women: 30 seats in Parliament.
The previous record was in 2013 when women received 25 seats in Parliament. The 2016 election brings the number of female parliamentarians to 30, a record number.  
Pirate Party: 14,5% and 10 seats
The Pirate Party has tripled its support in just three years, but it received 5,1% and won three seats in the 2013 election. While these results show a huge gain for the anti-establishment party, it is less than elections polls indicated prior to the election. The Pirates were polling at over 35% earlier this year and 17-21% on the eve of the election.

De Piraten-coalitie haalt helaas niet genoeg zetels om te regeren, maar dat vind ik echt bijzaak. Dit resultaat is absoluut fantastisch. Regeren moet geen doel zijn, een zo goed mogelijke uitslag is het doel, een integere bevlogen campagne, zoveel mogelijk zetels. Dat is het doel.

En dat heeft de Piratenpartij IJsland geweldig goed gedaan !

Til Hamingju Piratar !


PP IJsland Logo

 

Share