Verdedig Jarige Jetje! (Edict Van Eindredactie NRC)

, , Comments Off on Verdedig Jarige Jetje! (Edict Van Eindredactie NRC)

Ik kwam het gisteren al tegen.

De NRC Eindredactie weighs in met een wat dwingend stukje “commentaar”.

NRC: Jarige EU moet verdedigd worden, juist nu zij minder vanzelfsprekend is.

Het Britse vertrek onderstreept ook dat de EU helemaal niet vanzelfsprekend en onomkeerbaar is, dat voor Europese landen alternatieve routes naar de toekomst denkbaar zijn.

Hoeveel procent van het electoraat stemt tijdens de EU verkiezingen?
Europese kiezers? Ietsje meer dan 40%.
Nederlandse kiezers? Ietsje meer dan 37%.

Hello, I'm not interested

De EU wás een club waar iedereen bij wilde horen, een club die alleen maar kon groeien en bloeien.

En omdat iedereen erbij wilde horen was stemmen over die Euro niet nodig.

Een club die bereid was om de definitie van Europa desnoods op te rekken tot aan Iran om ook Turkije nog binnen te kunnen loodsen.

Yea waarom niet?
Iran is een vreselijk leuke vakantiebestemming.
Daar hangen ze homos op aan hijskranen.

Steeds meer landen, die samen moeten werken op steeds meer terreinen en tegelijk verknocht blijven aan hun zelfstandigheid – dat is vragen om middelpuntvliedende krachten. 

Middelpuntvlieden

De toekomst van de EU wordt bepaald door de manier waarop die krachten worden gekanaliseerd. Kan de EU arrangementen vinden die zo flexibel zijn dat iedereen zich er thuis kan voelen, maar tegelijk zo dwingend dat eendrachtig wordt gezocht naar politieke oplossingen?

Neen.

Shaking No Emoticon

Dat kan de EU niet.

De opmars van nationaal-populisme is voor de EU niet alleen een bedreiging. Brexit en Trump roepen inmiddels ook een reactie op. Fervente Europeanen hebben onderkend dat je de EU actief moet verdedigen.

Oh moet dat?
En wie zijn die "fervente Europeanen"?
Mag je die voederen?

Een Europees keuzemenu biedt het voordeel van vrijheid en voorkomt dat consensus-dwang vooruitgang frustreert. Keuzemenu mag echter niet betekenen dat een land naar believen kan winkelen in een Groot Magazijn voor Europese Afspraken en regels inruilt die even niet meer zo populair zijn. Polen en Hongarije hebben afgesproken de rechtsstaat op EU-niveau te brengen, het is goed dat ze aan die belofte worden gehouden.

Shut The Fuck Up / Do As You're Told

Een Europees "keuzemenu" waar je niet zomaar mag kiezen?
Dat klinkt als een restaurant waar ik wil eten.

Bad Food Icon

De EU is een wonderlijke machinerie die oplossingen moet produceren en daar in het verleden ook succesvol in was. Menig Syriër is jaloers op Europese vrede, de halve wereld is jaloers op Europese welvaart. De rechtsstaten in de EU en de zo vaak gehekelde EU-regels bieden de burger bescherming en houvast. Het loont de moeite om voor die verworvenheden op te komen. Juist dezer dagen.

Nederlandse samenvatting?

De EU (een corrupt, technocratisch gedrocht) moet verdedigd worden tegen: Trump, Brexit, Putin, Russische Hackers, het populisme, de populisten, kritiek, transparantie, inzage, medezeggenschap, inspraak… maar bovenal moet de EU verdedigd worden tegen de wil van het volk. Da’s datzelfde volk waar slechts 37% van komt opdagen bij Europese verkiezingen. En iets waar de overgrote meerderheid van het volk duidelijk geen ene ruk om geeft? Dat moet je helemaal verdedigen. Want Jarige Jetje wordt zestig (60).

En dit oude besje kan nog best een tijdje mee.

Kan de EU met vervroegd pensioen? Of moet ze doorwerken tot 67?
Share