Uitnodiging aan Hare Koninklijke Hoogheid de Prinses van Oranje (Amalia)

, , 2 Comments

Koninklijke Hoogheid,

 

Zoals u wellicht weet lanceerde de Piratenpartij Nederland recentelijk de Digitale Inbraakpreventieweken. Da’s een hele mond vol, maar zou geen probleem moeten vormen voor een jongedame van uw intellect. Vlak voor dit weekend (10 november) organiseerde Startpage (een Nederlandse privacy-zoekmachine), een reuze leuke bioscoop-vertoning van de film “Snowden”. Edward Snowden zelf deed een Q&A na de film. De Piratenpartij Nederland was door Startpage uitgenodigd. Het was een hele bijzondere avond. Privacy (digitaal en analoog) speelt een centrale rol in ons partijprogramma.

Ik heb geen idee hoe het leven van een Prinses van Oranje-Nassau er analoog uitziet, maar digitaal zal het beslist geen pretje zijn. Als ik uw naam Google kom ik bergen informatie tegen. Veel meer informatie dan over bijvoorbeeld mijn 11-jarige dochter, of mijn nichtjes. U kunt daar niets aan doen. Dat is allemaal een beetje de schuld van uw ouders en de manier waarop onze parlementaire monarchie georganiseerd is.

Volgens ons – de Piratenpartij – heeft het ook iets te maken met het internet… en uw privacy.

U heeft een prachtige naam. Ik lees dat Catharina “rein” en “zuiver” betekent en Amalia betekent “inspanning in de strijd”. Beatrix betekent “brenger van geluk” en Victoria betekent dan “overwinnen”. Dat leest allemaal nogal gewichtig. U bent nog erg jong. Uw leeftijd vormt dan ook de belangrijkste reden dat ik u schrijf. Ik lees dat u recentelijk begonnen bent op het Christelijk Gymnasium Sorghvliet in Den Haag, na basisschool de Bloemkamp? Ik moet eerlijk zeggen dat ik mij daar een beetje aan stoor. Ik ben zelf een alleenstaande vader met een jonge dochter en ik wil echt beslist niet dat wie dan ook ergens online kan lezen waar ze naar school gaat.

Ik zag u recentelijk tijdens Koningsdag met uw vader, moeder en uw zusters. U maakte een charmante – edoch mondige – indruk. Ik gok even dat u weleens online hangt? Weleens appt, chat met vriendinnen? Luistert u weleens muziek online, of streamt u weleens een film? Kent u dat Youtube-filmpje met die vreselijk schattige (dansende) uilen? Het lijkt mij dat een jongedame van uw leeftijd, op het gymnasium, een mobiele telefoon heeft. En dat mag best een knap model zijn. Mijn eigen dochter gaat met 2 jaar naar de middelbare school. Ik wil dan ook dat ze een goed model heeft.

Ik denk nu zelf aan een Google Pixel.

Uw telefoon zal zwaar beveiligd zijn. Ik denk dat de account afgeschermd zal zijn, wellicht onder een pseudoniem. Het lijkt mij stug dat u zomaar met iedereen mag mailen, chatten, appen, of online hangen. Ik denk verder dat al uw digitale verkeer, al uw internetgebruik op een manier door onze overheid (wellicht mensen rondom de Koninklijke familie) serieus gemonitord wordt. Dat lijkt mij vreselijk vervelend. Het internet kent al zo weinig privacy, er zijn al zoveel risico’s… maar in uw geval is het allemaal nog net even erger. Uw eigen overheid, uw eigen land … houdt u voortdurend in de gaten.

Als ik de Conventie van de Rechten van het kind heel sec lees? Dan komt uw situatie dicht in de buurt van kindermishandeling.

(Ik ben een jeugdrecht-specialist).

Uw vader had uiteraard veel minder last van die enorme scrutiny. Toen bestond het Internet nog niet. Uw vader had wel een rijbewijs, maar hij had niet eens een mobiele telefoon, want ook die bestonden nog niet. En vraag maar eens aan uw grootmoeder: Zelfs zonder Internet en zonder mobiele telefoon… kwam ook uw vader in de problemen. U kunt uw vader hier een beetje mee pesten. Twee woorden: Ford. Scorpio. 😉

Al deze maatregelen schenden uw privacy en uw vrijheid (tot informatie) op zeer ernstige wijze. Dat betreurt ons zeer. De Piratenpartij Nederland streeft naar een meer open informatie samenleving. We vinden dat onze overheid transparant moet zijn. Wij zien graag meer burgerinzage en burgerparticipatie. Dat betekent ook inzage in de handel en wandel van ons Koningshuis. U moet dan echter denken aan inkomsten en uitgaven.

Wat u online doet? Wat uw zusters, uw vader en moeder online doen? Dat kan ons echt helemaal niets schelen. We willen er niets van weten. We zouden nooit ofte nimmer verlangen dat het online gedrag van een jongedame van 13 jaar op welke wijze dan ook geregistreerd zou worden. Wij willen ook al niet weten waar u naar school gaat. Het kiezen van een leuke school, een pittige opleiding als gymnasium, allemaal nieuwe vriendinnen? Da’s al lastig genoeg. Op uw school echter, en op tal van andere plaatsen zult u geregeld gebruik maken van Internet. U zult veelvuldig online zijn. Naarmate u een grotere jongedame wordt, en hopelijk gaat studeren en werken, zal uw internetgebruik alleen maar toenemen.

Heeft u weleens gehoord van Edward Snowden? Ik gok van wel, u komt over als een pietere jongedame. Ik wil dat u eens nadenkt. Over uw situatie. Sinds u Internet bent gaan gebruiken slokt de NSA al uw data op. Alles. Al uw telefoongesprekken, mails, chats, apps, zoekopdrachten, iedere toets die u ooit heeft ingetikt. Ongetwijfeld zullen tal van leuke (overheids)tech-dwazen u adviseren dat dit onzin is. U bent van Oranje-Nassau, er is een speciale “firewall”, we hebben een “encrypted” verbinding, uw telefoon is “speciaal” en de US is “een bondgenoot” dus die zouden zoiets nooit doen?

Koninklijke Hoogheid: Dat is totale onzin en dat weet u zelf drommels goed! Er zullen tal van organisaties (binnenlands en buitenlands) bijzonder geinteresseerd zijn in al uw digitale communicatie en online gedrag. Als u straks gaat daten? Dan zult u extra behoedzaam moeten zijn. Laat geen enkele leuke jongen in de buurt van uw telefoon, tablet of latop ! En om het allemaal nog erger te maken? Onze eigen overheid zal uw internetgebruik, uw mails, uw telefoongesprekken, uw handel en wandel nog eens extra nauwlettend in de gaten houden.

De Piratenpartij Nederland maakt zich ernstige zorgen, Hoogheid. uw situatie is schandalig. We hebben daarom de koppen bijelkaar gestoken.

Wij denken dat u van slecht advies voorzien wordt. We vermoeden dat u de inbreuk op uw privacy en forse schending van een flink pakket aan burgerrechten onderschat. Ik bied u namens de Piratenpartij Nederland daarom bij deze een gratis training aan. Ik wil u graag een korte cursus “veilig en prive online” geven. Als u vriendinnen wilt meenemen, of een klein peloton aan beveiligers, dan is dat uiteraard geen probleem.

De training bestaat uit diverse leuke onderdelen. We hanteren een principe van learn by doing. Ik wil  graag de volgende zaken met u doorlopen:

 • Adblockers, tracker-blockers – nooit meer advertenties en trackers
 • Click & clean – na sluiten browser, +alles+ wissen
 • SSL/https/proxy – versleuteld/anoniem browsen en zoeken online
 • Ipblockers/geolocation – je locatie veranderen om ‘content’ te kunnen zien
 • Passwords/2-step verification – het genereren van slimme passwords en hoe passwords te managen
 • Encryptie – het versleutelen van informatie zodat niemand (ook mama en papa niet) erbij kan (uw dagboek?)
 • Best Practices – hoe je te “gedragen” online, wat te vermijden en waar alert op te zijn
 • Mobile – alles over hoe je mobiele telefoon veilig te gebruiken
 • (account) Instellingen/troubleshooting – hoe draaien je devices het ‘lekkerst’ en hoe problemen te analyseren
 • Q&A – alle (rebelse) digitale vragen die een jonge Prinses van Oranje-Nassau maar heeft

De Piratenpartij Nederland is een zogenaamde bottom-up organisatie. We leren allemaal van elkaar, we sporen elkaar aan tot nadenken, debat en consensus. We rekenen er dan ook op dat u de kennis die wij met u delen op uw beurt weer deelt met uw klas- en leeftijdsgenootjes, zodat ook zij meer veilig en prive online kunnen hangen, leren, keten, etteren en genieten.

Ik richt mij derhalve rechtstreeks tot u. Ons aanbod staat. We willen u graag helpen. Uw training hoeft niet een heel “evenement” te worden met allerlei pers en security en toestanden. Het moet een leuke middag worden voor een 13-jarige jongedame, die toevallig ook onze kroonprinses is.

Onderin treft u een draaiboek van welke zaken er tijdens deze cursus zoal aan bod komen.

Ik hoor graag of en wanneer u beschikbaar bent.

 

Met hartelijke groeten,

 

*** Bezorgde Vader

Cursus-Veilig en Prive Online

P.S.:>> Hier is dan die video van die schattige uilen.

Share
 

2 Responses

 1. RvC

  November 27, 2016 9:46 am

  Ik heb een nette reactie van het Koningshuis mogen ontvangen.
  Men kan helaas niet op het aanbod ingaan.
  Erg jammer.

  Zeer geachte Heer *****,

  Graag dank ik U voor Uw bericht van 15 november jl. met een uitnodiging aan Hare Koninklijke Hoogheid de Prinses van Oranje voor een training op het gebied van veiligheid en privacy.

  Uw aanbod aan de Prinses is gewaardeerd, maar hier zal niet op worden ingegaan.

  Met gevoelens van de meeste hoogachting,

  (Mevrouw mr. ******)
  Persoonlijk Assistent van
  Zijne Majesteit de Koning en Hare Majesteit de Koningin

Comments are closed.