Uit eten in Amsterdam: Il Panorama

, , Comments Off on Uit eten in Amsterdam: Il Panorama

Ik doe dit normaal nooit. Gisteren was echter een hele bijzondere dag. Mijn ex en ik gingen dood van de honger dus we besloten een late, warme lunch te doen. We druppelden binnen bij Il Panorama. Dat zit in Amsterdam, bij het Centrum, vlakbij de Dam, het Anne Frank Huis en de Westertoren. Het restaurant bestaat al tientallen jaren, onder dezelfde naam. Wij kwamen er geregeld toen we een jaar of 22-27 waren. Daarna eigenlijk heel zelden want we zijn nooit in het Centrum. Het restaurant is zonder meer een aantal keren van eigenaar veranderd, of van chef, want het menu is een paar keer veranderd en dingen smaken anders.

Gisteren hebben wij een absoluut geweldige Pizza Margherita gegeten, met een groot glas bier.

Dit is de Herengracht, dus je bent een beetje meer kwijt: pizza’s van 10-15 euro. Pasta’s van 12-15 euro. Vlees en andere gerechten vanaf 15-16 tot 20+ euro. De sfeer is onveranderd. Je kijkt uit over de gracht. Er is nog een hele verdieping boven. Ik heb altijd beneden gezeten. Het uitzicht boven is erg bijzonder. Ik neem aan dat dit open is op vrijdag/zaterdagavond als het heel druk is. Publiek is leuk, veel toeristen uiteraard, kindvriendelijk, leuk, jong personeel en een leuke keuken. De bediening is snel. Ik heb er geregeld overdag gegeten. Je gaat naar binnen, bestelt, eet heerlijk (en relatief goedkoop), betaalt en wandelt de deur uit. Ideaal voor een warme lunch. Als je de locatie meeweegt dan zijn de prijzen vrij bijzonder. (Op de rest van de gracht zal alles een stuk duurder zijn).

Onze pizza was fantastisch, bodem perfect, kokend heet, bijna vloeibaar en snelle service.

De muziek was prima. (Geen geforceerde Italiaanse troep).

Vaasje bier (en je kunt soorten bier kiezen) vanaf 3,30 en da’s normaal; dit is het Centrum.

Ik ben een vleugje biased want 1.) ik kom er al jaren 2.) ik kwam er (vroeger) geregeld met een goede vriend die helaas heel jong is overleden en 3.) Il Panorama is vanaf 11:00 ‘s morgens open. En nee, dat verzin ik niet. Dat betekent heerlijk, warm, betaalbaar Italiaans eten (maar ook hamburgers en fries) vanaf lunchtijd, middenin het Centrum in een heel relaxed restaurant. Gisteren was ik extra biased. Ik had net een hele ochtend verknald voor een meeting that never was, daarna kantoor, boodschapje en toen een hele langzame edoch forse wandeling met mijn ex, in de vrieskou, over diverse grachten. Zij stelde het restaurant voor. Weet je nog? Van vroeger, waar we aten met <naam overleden vriend>. Ik was het restaurant glad vergeten.

Het ziet er vrijwel hetzelfde uit. De laatste keer dat we er aten was met de kleine, dat is minstens 7 jaar geleden. Ze bestelde lasagne en die kwam in een heel mooi, rond, stenen potje en bleef daardoor kokend- ende kokendheet. Die kleine was er dik een uur zoet mee. Ik had toen een pizza, maar was niet onder de indruk. De menukaart ziet er nu anders uit, alles ruikt ook echt anders. De pizza was ditmaal fenomenaal. Ik was natuurlijk bevroren en moe van al dat lopen. Dat maakte de pizza nog veel lekkerder. We hebben heerlijk aan het raam, met onze benen tegen een lage warme kachel zitten eten. We voelden ons daarna helemaal recharged.

Voor de hippe, late eters, die een oppas kunnen betalen of geen kids hebben?

Op hun website staat dat de keuken sluit om 21:30.

Il Panorama

Je moet hun website eens bezoeken voor een impressie.

Zomers hebben ze een best groot terras, aan de overkant van de straat. Dan kun je buiten een heerlijke pizza eten. (En bier drinken red.)

Ik heb geen idee hoe het ‘s avonds is, maar overdag kun je met je gympen, scheuren in je spijkerbroek, ongeschoren met je hoodie naar binnen.

We gaan er binnenkort met de kleine eten, ‘s avonds, compleet met reserveren en behoorlijke schoenen aan en een net hemd en zo.

Vanuit West en Centrum is dit restaurant heel goed bereikbaar. Vanuit de Bijlmer of Noord, via Centraal stelt het ook niet veel voor.

Als je uit Oost, of Zuid moet komen is het wel een hele trek, vinnik.

Als je een keer een middag lekker warm wilt lunchen? Dan wandel je zo binnen zonder reservering. ‘s Avonds heb ik geen idee van, maar je kunt bellen, of via het website en volgens mij vast ook wel via een fucking app reserveren. Ik vind het een hele relaxte tent.

Gisteren waren ze zoveel meer dan een lunchroom, of restaurant.

Gisteren, in die barre kou, na die lange tocht, na die waardeloze ochtend, met mijn ex op sleeptouw?

Gisteren waren ze lifesavers.

Nou, vooruit, een plaatje dan.

ilpanorama

Share