Trotse Moslima’s, Mail Mij! (Identity Politics Met Het NRC En Lamyae Aharouay)

, , Comments Off on Trotse Moslima’s, Mail Mij! (Identity Politics Met Het NRC En Lamyae Aharouay)

Aan: Trotse Moslima
Van: Gewone Nederlander

Ze kwam reeds uitvoerig aan bod: Lamyae Aharouay.

Lamyae valt in de “kijk, wij hebben een echte Moslima met een hoofddoek in dienst”-categorie van “columnisten”.

Het is haar taak om vooral te schrijven over identiteit, religie, komaf, familie en etniciteit.

Tegelijkertijd moet ze onze “samenleving” bekijken door haar etnisch-religieuze filter en zich allerlei prangende vragen stellen over die vreemde, hoogopgeleide, witte, heterosexuele, cisgender overlegpapa’s.

Die mensen doen de gekste dingen en Lamyae probeert (zo goed en zo kwaad als dat kan) daar dan enig begrip voor of inzicht in te krijgen.

Lamyae is doods- en doodsbang voor “de populisten”. Als die aan de macht komen? Dan moet Lamyae (en honderden duizenden andere Moslims) meteen op transport naar Texel en daar wacht haar dan de gaskamer gevolgd door het crematorium. Lamyae is echter niet helemaal gek. Net als de familie van Anne Frank heeft Lamyae daarom een heus ontsnappingsplan bedacht, een zogenaamd “Plan B”. Plan B is de meest verkochte morning after pill in de heule wereld, maar Plan B-Moslims weten dat niet, want Moslims doen niet aan passievolle, casual sex.

Ik heb er al eens uitgebreid over lopen schelden, bloggen & tieren.

De Hypocrisie Van De Etnisch-Religieuze Mediahoer (Uitdaging aan Plan B-ers)

Na het plotselinge ontslag vertrek van de grote denker van het AD, haar collega, Hanina Ajarai, is Lamyae begrijpelijkerwijs helemaal van slag. Wat is dit nu? Die Nederlanders gaan dus gillen als je domme dingen opschrijft en/of beweert? Die werkgever vindt dus dat je enige “binding” met je lezers moet hebben? Dergelijke vragen verwarren Lamyae nogal. Daarom gaat zij ons vanmorgen – wederom – laten zien hoe weinig “binding” ze precies met die lezers heeft.

Leest u even mee?

NRC: Gewone Nederlanders, mail mij!

We moeten het toch nog even hebben over de Gewone Nederlander. Sybrand van Haersma Buma introduceerde hem tijdens de H.J. Schoo-lezing aan het publiek, en sindsdien is de Gewone Nederlander onderwerp van gesprek. Op televisie, sociale media, in de krant. Er zijn veel mensen met een mening over de Gewone Nederlander. En de Gewone Nederlander spreekt niet terug. Of nou ja, misschien wel, maar niemand hoort het. Want niemand weet wie de Gewone Nederlander is.

Nee lieve schat, “we moeten” het er niet over hebben; jij “moet” het erover hebben.

Identity politics is nu eenmaal alleen de purview van etnisch-religieuze minderheden.

Als “witte” Nederlanders zich daaraan schuldig maken, zichzelf “gewoon” of “Hollands” of “trots” noemen?

Dan is het hek van de dam.

Wat we op basis van de lezing van Van Haersma Buma in ieder geval weten over de Gewone Nederlander:

– Hij bleef verweesd achter nadat de elite er met zijn vrijheid en gelijkheid vandoor ging en dat aan nieuwkomers gaf.

– Onderweg naar het zogenaamde volmaakte Nederland raakte hij zijn gemeenschap, identiteit en het gevoel thuis en geborgen te zijn kwijt.

Lamyae?

Denk je echt dat je deze “column” mag schrijven vanwege je schrijftalenten?

Of denk je dat je hoofddoek er iets mee te maken heeft?

De Gewone Nederlander is dus geen nieuwkomer. Maar de rest is nogal vaag. En dus bel ik met de voorlichter van Van Haersma Buma. Hij kan het me ook niet uitleggen. Dat zou hij aan Van Haersma Buma zelf moeten vragen. En die is nu druk met de formatie, ik moet er maar niet op rekenen. Hij krijgt al zo veel interviewverzoeken na die lezing.

Heb je echt gebeld met de voorlichter?

Heb je echt gevraagd: “Wat is ‘de Gewone Nederlander'”?

Misschien moeten we Munire Manisa gaan bellen? Zij kreeg uit de baantjes carousel van de PvdA een reuze leuke bestuursfunctie bij het COC. Ze werd meteen door allerlei Moslims met de dood bedreigd (en vooral een “slechte Moslima” genoemd). Ze reageerde met een aangifte en een uitgebreid kijk naar mij, kijk eens hoe ik deugh! – artikel in het Parool. In dat artikel omschreef ze zichzelf als een “trotse Moslima”.

Mag ik haar nummer?

Ik wil haar eens bellen.

Ik wil precies weten wat dat is.

Wat is "een trotse Moslima"?

Wordt Munire Manisa (PvdA) Nu Alweer Bedreigd?

Maar ik hoef geen interview. Ik heb maar één vraag: wie is de Gewone Nederlander?

Nee, ook dat gaat gewoon niet lukken. Misschien na de formatie ergens. Ik ben zo teleurgesteld dat ik vergeet te vragen of de voorlichter zelf een Gewone Nederlander is. Jammer.

Lieve schat?

We zijn nu halverwege je artikel en we hebben mogen lezen over hoe je het allemaal niet begrijpt en wat je allemaal niet lukt.

Get to the point!

(Dat maakt het zoveel interessanter voor die lezer waar je al die “binding” mee moet zien te scheppen red.)

Ik snap het wel, van die interviewverzoeken. Buma zit aan de formatietafel en is daarmee architect van de toekomst van dit land. Identiteit is hoogstwaarschijnlijk een van de onderwerpen waarover gepraat wordt. Tom-Jan Meeus schreef afgelopen weekend in ‘Haagse Invloeden’ dat het erop lijkt dat het regeerakkoord ons op sociaal-culturele thema’s nog kan verrassen. Het enige wat ons na de holle frasen en symboolpolitiek van de afgelopen jaren nog kan verrassen op dat gebied is inhoud, dus laten we onze vingers kruisen en hopen op het beste.

“Identiteit is hoogstwaarschijnlijk een van de onderwerpen waarover gepraat wordt”?

Denk je dat echt?

Identiteit, lieve schat, is een leuke term om mee te schermen tijdens een campagne.

En wat Tom Meeus allemaal denkt kan mij weinig schelen. Hij is de gek die ons “waarschuwde” voor de Russen tijdens onze verkiezingen. Sindsdien denk ik dat hij lijm snuift.

Ze Hadden “Etnische Spanningen” Groen Moeten Maken In Dat Document Voor Tom Meeus

Buma betoogt dat politici die we als populistisch zien over een zwakte beschikken, namelijk dat zij geen fundamentele antwoorden geven. Zolang hij zelf niet uitlegt wie De Gewone Nederlander is, lijkt het alsof Buma zelf concludeert dat hij een populist is. Dat is handige informatie voor wie daar nog over twijfelde.

Lief he?

Dat meisje met die hoofddoek (en dat “Plan B” onderin die geheime lade) probeerde een “argument” te maken.

Populisten geven “geen fundamentele antwoorden” en … Lamyae Aharouay geeft “geen fundamentele antwoorden”.

Ergo: Lamyae Aharouay is Hitler. Quod est demonstrandum.

Bad Math

Thanks voor de “handige informatie”, Lamyae!

En dus zijn we aan onszelf overgeleverd om erachter te komen wie toch die veelbesproken Gewone Nederlander is. Heeft hij een Billy-boekenkast? Lust hij per definitie kaas? Viert hij zijn verjaardag in een kring? Geeft hij aan het goede doel, of reageert hij juist furieus op de minister-president als hij aankondigt om koninkrijksgenoten overzee van hulp te voorzien na een natuurramp? Stuurt hij brieven naar de krant omdat hij, ondanks dat hij echt, écht heel liberaal is, toch wel wat moeite heeft met een columnist die een hoofddoek draagt? Iemand die de voordeur van een politicus besmeurt? Maakt een migrant of vluchteling überhaupt kans om Gewone Nederlander te worden? Of heeft De Gewone Nederlander gewoon een brief gehad? „Beste meneer, mevrouw. Gefeliciteerd, u bent gewoon!”

Laten we dit geweldige socio-demografische vraagstuk eens omdraaien.

Wie is toch die trotse Moslima? Is haar clitoris gemutileerd? Heeft zij een snor? Wordt ze geslagen door haar echtgenoot? Moet ze een abortus nemen als de baby in haar buik een meisje blijkt te zijn? Wordt ze hysterisch als een winkelier het in z’n hoofd haalt om lingerie te verkopen? Heeft ze dikke-mensen-diabetes? Heeft ze huidziekten door de hele dag ingepakt binnen zitten? Spreekt ze Nederlands, of vonden haar zoons dat “niet noodzakelijk”? Mag ze thuiskomen met een hoogopgeleide, ongelovige, blonde jongen uit Enkhuizen? Stinkt ze altijd naar henna? Moet ze echt VIER kinderen op de wereld zetten? En het allerbelangrijkste: is ze een praktiserende Moslima? Daarmee bedoel ik dan: wil ze zichzelf opblazen in de metro richting Gein? Of kreeg ze gewoon een brief? “Beste meneer, mevrouw, burger. Gefeliciteerd, u bent een trotse Moslima!”

Het is altijd vervelend als witte mensen zich bezighouden met identity politics.

Al die “trots” op Holland, op Nederlander zijn, op die rechtsstaat en al die progressieve, moderne waarden komen namelijk vooral aan bod als reactie, als respons, op het aanhoudende diversiteitsgedram.

Helaas heeft Lamyae dat (weer eens) niet door.

(Dat komt door een gebrek aan “binding” met de lezer red.)

Het blijft gissen. Maar waarom zouden we eigenlijk het antwoord van Buma afwachten? Laten we het samen uitzoeken. Bent u een Gewone Nederlander? Of kent u een Gewone Nederlander? Het maakt me niet uit wat uw achtergrond, beroep, hobby of dagbesteding is. Het gaat om het doel: ontdekken wie de Gewone Nederlander is.

Precies!

We moeten de origine van deze malignant uitzaaiing vinden.

En stel nu even he?

Stel je bent echt een Gewone Nederlander?

Waarom (de fok) zou je dan dat meisje met die hoofddoek mailen?

Je kunt ook een post it met de tekst “Gewone Nederlander” op het glas van het ondergrondse deel van het zeeleeuwen-verblijf in Artis plakken?

(En volgens mij begrijpen die zeeleeuwen er meer van red.)

Ik roep iedere Gewone Nederlander op om mij te mailen via gewonenederlander@nrc.nl. Ik loop graag een dag met u mee.

Sorry maar ik doe vertrouwelijk werk, dus dat vind de werkgever niks.

Daarnaast voel ik er weinig voor om een verwarde migrant trotse Moslima de hele dag op sleeptouw te nemen.

Tot slot: Dit land bestaat – voor het overgrote deel – inderdaad uit “Gewone Nederlanders”. Ze werken en betalen bakken met belasting. Hun kinderen gedragen zich zowel op school als op straat. Ze daten, schudden handen, sporten gezamenlijk en dragen geen maskers als ze de straat op gaan. Ze vinden BBQ, bier en wijn absoluut heerlijk. En oh ja: ze geloven allemaal niet in je sprookjesboek uit de 7e eeuw. Ze hebben geen problemen met Joden, of LHBTQ mensen. Ze kunnen de taal behoorlijk uitspreken en spellen. Ze hangen niet rond in Salafistische gebedsruimtes. Ze willen geen haatpredikers uit het Midden Oosten uitnodigen om te komen spreken in die kring op die verjaardag. Ze hebben moeders, leraressen, dochters, vrouwelijke collega’s en zussen en beschouwen mannen en vrouwen als gelijkwaardig. Ze gooien geen brandbom naar een flat omdat ze hysterisch gek worden van een Charlie Hebdo poster. Ze stappen niet achter het stuur als ze diabetes hebben en de hele dag niks gegeten hebben.

En oh ja… ze krijgen geen baantje bij het NRC omdat ze toevallig een hoofddoek dragen.

Ik hoop dat bovenstaande helpt bij je zoektocht.

Zeg Lamyae?

Als je die “Gewone Nederlander” gevonden hebt?

Wordt ie dan in z’n oranje pak levend verbrand of hak je z’n hoofd eraf met allemaal van dat Arabische schreeuwen erbij en zo?

(Ik stuur je een linkje naar deze repliek via de mail en op Twitter, goed?)

 Lamyae zal ongetwijfeld enorme successen boeken met deze “oproep”.

Honderden duizenden mails zullen de inbox van het NRC overspoelen.

Daar zal een significant aantal huwelijksverzoeken tussen zitten (als altijd).

Lamyae is natuurlijk vreselijk hawt en rawr, met die 30 extra kilos, die bril en die hoofddoek en let’s face it: hoogopgeleide, etnisch-religieuze meiden met een dergelijke flair voor taal groeien nu eenmaal niet aan de boom.

Wij van SlimK1nd zullen – met jullie hulp – een bescheiden tegenprestatie leveren.

Trotse Moslima’s, Mail Mij!

Dat kan via onze contactmail: contact@slimk1nd.nl

Wat betekent het precies om een trotse Moslima te zijn?

Wie is die trotse Moslima?

(Vraag wel even aan je vader, je broer of je echtgenoot of je mag mailen, goed?)

Share