The Thought Police: Dienstbaar en Waakzaam

, , Comments Off on The Thought Police: Dienstbaar en Waakzaam

Thought crime needs Thought Police.

Als je er wat langer over nadenkt? De politie heeft een afschuwelijke taak. Ze komen slachtoffers tegen, gewond, aangeslagen en helemaal de draad kwijt. Die slachtoffers doen vervolgens aangifte, of anderen doen dat… en dan moet politie op zoek naar de dader. Als de politie die dader vindt (en dat lukt lang niet altijd) dan moet het OM die dader gaan vervolgen en het OM doet dat geregeld niet, om allerlei redenen.

Als je nu eens van te voren weet dat iemand een misdrijf gaat plegen?

Dan heb je geen slachtoffers en je hebt meteen die dader of daders te pakken.

NU.nl: Politiesysteem gaat misdaad voorspellen.

Ik maak mij direct grote zorgen.

Er staat namelijk “politiesysteem” en we weten allemaal hoe geweldig goed die systemen functioneren.

De politie in Amsterdam heeft daarvoor een computersysteem ontwikkeld dat wekelijks nieuwe analyses maakt op basis van lokale en actuele data, het criminaliteitsanticipatiesysteem (CAS). Daarbij worden externe gegevens, bijvoorbeeld over wijken en inwoners, aangevuld met informatie en kennis van de politie zelf over misdrijven en lokale situaties. Zo wordt onder meer informatie van het CBS en internet politieinformatie gebruikt. Het systeem zoekt dan naar misdaden waar een patroon in te vinden is, zoals fietsendiefstal, inbraak en zakkenrollen. Op basis van de gegevens kan de politie zijn inzet in die buurten beter plannen, en bijvoorbeeld surveilleren of controleren wanneer dat het meest doeltreffend is.

Klinkt goed.

Een proef in vier steden pakte goed uit en daarom wordt het systeem landelijk ingevoerd, maakte de politie maandag in Amsterdam bekend. Inmiddels gebruiken 94 basispolitieteams in Nederland deze lokale ´slimme hotspot-kaarten’ voor hun eigen buurt. Het doel is dat eind dit jaar alle 168 basisteams meedoen. Nederland zou dan het eerste land zijn dat deze vorm van voorspellend politiebeleid heeft ingevoerd, aldus René Melchers, landelijk projectleider van het criminaliteitsanticipatiesysteem.

Ik vind het een prima idee.

Ik ben alleen wat huiverig voor de voorspelling.

Je bent namelijk crimineel gedrag, het denken van de misdadiger, aan het voorspellen.

En dat heet thought crime, toch?

Thought Police

Hij noemt het nieuwe systeem ‘veelbelovend’, maar het moet nog wel verder ontwikkeld worden. ”Het is lastig om de resultaten met cijfers aan te tonen, want het is niet duidelijk hoeveel misdrijven er door worden voorkomen. Als uit de analyse blijkt dat ergens op een bepaald tijdstip veel straatroof is, kan de politie daar maar surveilleren zodat er minder berovingen zijn”, zei Melchers.

He, wat jammer.
Lastig om aan te tonen met cijfers.

De invoering van het model kost volgens Melchers weinig geld, omdat het intern is ontwikkeld naar voorbeeld van een Amerikaans systeem. Het is ook niet bedoeld om te bezuinigen op personeel.

Gelukkig.

Hoofdagent

Nee. Dat wil ik niet weten.

U vroeg dat de vorige keer ook al en ik vind het – eerlijk gezegd – een hele vreemde vraag.

Ik wil wel weten hoe uw voorspelsysteem werkt, want dit artikel had weinig details.

Share