Thanatophobia Met Ellen Deckwitz

, , 1 Comment

Ellen Deckwitz is terug.

Wij volgen Ellen al geruime tijd.

Haar angsten en problemen blijven maar toenemen.

Vandaag gaan we ons bezig houden met angst om te sterven, angst voor “de dood”.

(En een hele hoop andere problemen red.)

Thanatophobia

NRC: Er niet zijn.

Dit is een unicum. Ellen’s titels bestaan meestal uit een (1) enkel woord.

In dit geval had dat woord dan “Afwezig” moeten zijn en je zult zien dat ze dat al eens ergens gebruikt heeft.

De afgelopen jaren ben ik erin geslaagd om vermoeider van een vakantie terug te keren dan dat ik erheen ging, waardoor ik ook altijd vakantie moest nemen na het nemen van een vakantie. Dit jaar wilde ik dat eens anders aanpakken, dus boekte ik met de geliefde een trip naar Finland, waar volgens vrienden alles zo relaxed is dat het lijkt alsof er temazepam uit de kraan komt.

Dat klopt. Ellen had toen allemaal problemen met ‘r hersens. Ellen was al lang en breed terug van vakantie. Maar haar hersens werden nagezonden per kameel en die waren nog niet gearriveerd. Echt superbalen is dat. Het ging toen errug slecht met Ellen. Haar “column” kolkte over van de angsten en problemen. En nu gaat Ellen dus weer op vakantie. Als dat maar goed gaat!

Na uren reizen kwamen we bij onze boshut aan, schoven een wat te ontspannen eland aan de kant en ploften op de bank. We hoorden vogeltjes en het kabbelen van beekjes. Het grote ontstressen kon beginnen. Dachten we. Want na een paar dagen waren we nog steeds rusteloos. We bleven bezig, de sauna aanmaken, de sauna schoonmaken, het terras vegen. We vonden tijdens het stofzuigen van het huisje een bloeddrukmeter. Onze bloeddruk bleek in topvorm. Ons lijf was zich misschien al aan het ontspannen, maar waarom werkte ons hoofd nou niet mee?

Dat weet je best, Ellen.

Je bent er juist altijd zo eerlijk over.

De reden waarom je niet kunt ontspannen (en niemand om je heen dat kan) is omdat je een ernstige hersenziekte hebt. Je bent depressief, je hebt vreemde buien, je hebt dwangneuroses en je bent overal angstig van en bezorgd over. Je bloeddruk meten terwijl je op vakantie bent met “de” geliefde is echt niet normaal. Ik laat ook geen prostaatonderzoek doen als ik een weekendje weg ga. Zullen we met een Jeep door Spanje gaan rijden, lieverd? Nou, alleen als ik daar lekker naar de tandarts kan voor een wortelkanaal? Waanzin.

„Misschien”, zei mijn geliefde, „omdat we het zo druk hebben gehad? Op een zeker moment, wanneer je echt op je tandvlees loopt, leer je jezelf aan er niet al te veel met je hoofd bij te zijn. Je verdooft jezelf tot het punt waarop je nog wel kan werken, maar er niet te veel bij hoeft na te denken, omdat je anders gek wordt.” En eenmaal op vakantie wisten we niet wat we moesten doen om aan die verdoving te ontkomen. „En dat terwijl we juist zoveel moeite hebben gedaan om deze reis te regelen”, zei ik boos. „Hier willen we zijn maar het voelt alsof de omgeving maar niet uithardt! Ik zit nog steeds met mijn hoofd in Nederland!”

Druk met… schrijven… Ellen?

Nee Ellen.

Druk met je hoofd.

Je zit nog steeds in je hoofd.

Jouw hoofd is als een koffer vol met absolute gierende zorgelijke waanzin.

Je bent extreem self obsessed en kan niet anders dan al je vreemde zorgen en angsten delen met anderen.

Je ziekte verhindert enig zorgeloos genieten en dat verandert natuurlijk niet omdat je veel geld uitgeeft aan een reisje naar Finland.

Misschien was het dan ook verstandiger (en in ieder geval goedkoper red.) geweest om gewoon wat temazepam te slikken?

Je zus is een solide psychiater, die kan dat zo voorschrijven.

Die avond konden we de slaap niet vatten. „Ach,” zei mijn geliefde, „misschien willen we ook te graag. Elke seconde bewust beleven, het is veel gevraagd.” Ik moest denken aan iets waar ik in mijn puberjaren mee worstelde: dat ik nooit het gevoel had echt te leven. Het bestaan leek een aaneenschakeling van situaties die waren verdwenen voor je er erg in had. Het lukte me zelden om in het heden te zitten.

Ellen is inmiddels de 30 ruimschoots gepasseerd, maar nog steeds bezig met haar puberjaren.

Dat vinden mannen enorm aantrekkelijk in vrouwen.

Note to self: Ga NOOIT op een double date met Ellen en “de” geliefde.

Want dat wordt een afschuwelijk depressieve avond.

Nod Yes Icon

„Ergens is het goed dat dat niet lukt,” zei ik tegen mijn bedgenoot, „want uiteindelijk gaan we in datzelfde heden ook dood. Het ‘nu’ uitstellen is eigenlijk gewoon oefenen in niet-doodgaan.” „Dus we hebben deze vakantie geboekt om een beetje te sterven zonder dat we er erg in hebben?” vroeg hij. Ik knikte. Eindelijk wisten we waar vakantie voor nodig is: er even niet zijn, om je te kunnen voorbereiden op er nooit meer zijn. Ik heb nog nooit zo goed geslapen.

Ehm, Ellen? Er zijn andere manieren denkbaar om lekker te slapen. De hele dag obsessief schoonmaken en dan piekeren en tobben en stressen over de dood is een manier. Maar je kunt ook gewoon vreselijk veel sex hebben. In de sauna, op het terras, onder de douche, in de keuken en zelfs in bed. Nu is het logisch dat “de” geliefde wat performance issues heeft tijdens deze vakantie. Als ik de hele godganse dag met Ellen opgesloten zat in een blokhut in the middle of nowhere zonder Internet dan zou ik ook cabin fever krijgen en flaccid worden. En dat is helemaal niet erg. Dat overkomt alle mannen weleens. Als “de” geliefde dan slaapt kun je met jezelf aan de gang Ellen. Wel een beetje rekening houden met “de” geliefde, want sommige van die apparaten brommen en trillen, goed?

Dildo

Wat heb jij dit weekend gedaan?

Nou, ik was met mijn vriendinnetje een lang weekend naar een blokhut in Finland.

Oh wat leuk! En zo romantisch! Hoe was het?

Nou viel heel erg tegen. Ze bleef maar schoonmaken.

Oh, waarom?

Geen idee. Ze bleef zich maar zorgen maken over van alles. Over de sauna, over het terras. Op een gegeven moment wilde ze zelfs onze bloeddruk meten!

Meen je dat nou? Waarom dat dan?

Nogmaals: geen idee. Uiteindelijk begon ze te drammen over de dood en later dood zijn. Daarna heeft ze vooral lang geslapen.

Dat klinkt als een afschuwelijk weekend. Al dat geld voor die reis! En wat deed jij dan?

Ik heb ‘r maar met rust gelaten. Ik heb veel op mijn telefoon zitten spelen. Ik voelde mij echt futloos.

Flaccid Penis

Ik heb dit al eens eerder gevraagd.

En heren? Zin in een weekendje weg met Ellen en haar problemen?

Shaking No Emoticon

 

Share