Sticks And Stones May Break My Bones, But “Kechs” Cause Permanent Damage

, , Comments Off on Sticks And Stones May Break My Bones, But “Kechs” Cause Permanent Damage

Lang, lang geleden, eind jaren ’80, begin ‘jaren ’90 was er een “band”, genaamd: Niggaz With Attitude, N.W.A. De band bedacht een hele nieuwe variant hip-hop, namelijk: gangsta rap. De nummers gaan over neuken, dealen, schieten, roven en plunderen. Het taalgebruik is echt ‘van de straat’ en dat betekent een hele catalogus aan scheldwoorden. De twee meest prominente waren Nigga en Bitch.  Doodgewone, deugende, witte mensen in dure suburbs wisten het niet, maar in de inner cities, in de ghetto’s, noemden gekleurde mensen elkaar Nigga. Als men elkaar begroet: What’s up, my nigga? Een soort geuzennaam. In diezelfde wijken noemt men bepaalde vrouwen Bitches. Amerika was in rep ende roer. Het was het einde van de wereld. Dit was tegen alles waar Amerika voor staat. Shows konden alleen worden gehouden met een cordon zwaargewapende politie eromheen. Het was waanzin.

De muziek kreeg daardoor natuurlijk een extra boost. Het was een soort harde punk variant van reguliere rapmuziek.

N.W.A. deed het een tijdje goed als band; men verkocht veel albums en kreeg enorm veel publiciteit. De band ging kapot aan ruzies. Geld, vrouwen, drugs en uiteraard geweld.

Van de originele leden van N.W.A. hebben twee performers het bijzonder goed gedaan: Dr. Dre is een miljardair geworden door Beats audio en Apple. Ice Cube is een succesvol acteur en producent in Hollywood en heeft zo’n 150 miljoen dollar aan eigen vermogen.

Het genre – gangsta rap – groeide uit tot de meest succesvolle stroming in de hip-hop en werd razend populair voor reclames en films.

De gangsta rappers die na N.W.A. kwamen hebben er grof aan verdiend.

Nu, jaren later, wordt N.W.A. gezien als een baanbrekende band. De film over de band was een succes en werd geloofd door de pers. Zowel Ice Cube als Dr. Dre gelden als zeer respectabele zakenmensen en belangrijke producers in muziek.

En de twee woorden waar iedereen helemaal schuimbekkend, gillend gek van werd? Die zijn nu common place. Vrouwen gebruiken het woord bitch als geuzennaam (soms) en spreken van hanging with my bitches. Dave Chappelle noemt iedereen Nigga, zelfs als ie over hispanics of witte mensen praat: What’s up with this nigga? Het taalgebruik is ingeburgerd. Het is grof, je gebruikt het niet op kantoor of in een kleuterklas, maar het gebruik van dergelijk taalgebruik is ingeburgerd. Let op: het is dus niet, niet, niet, niet, niet, verminderd door heel hard te gaan gillen en krijsen en concerten verbieden en nummers niet op de radio te draaien.

De woorden Nigga en Bitch zijn ingeburgerd. Eerst door N.W.A en gangsta rap, daarna door tal van andere media.

Voor de mensen die wat ouder zijn? Of een wat meer ontwikkelde muzieksmaak hebben? De concerten van The Doors, in de jaren ’60? Als Jim Morrison het woordje “fuck” zei, gingen de lichten aan en werd ie gearresteerd. Jim ging gek doen en prediken tegen the cops en vervolgens werd het rellen en waanzin. Iedereen nam ook grote hoeveelheden drugs. Ook daar werd heel krampachtig en eigenlijk zielig gereageerd. En nu? Zoveel jaar later? The Doors gelden als een absoluut unieke band en iedereen is dol op ze. Rondom Jim Morrison, al jaren dood, hangt nog steeds een soort identity cultus. 

Ik ben zelf dol op The Red House Painters, die hebben een nummer wat echt heet: Lord, Kill The Pain. De zanger vraagt God of God alsjeblieft z’n buren, z’n vriendin, z’n familie en z’n beste vrienden wil vermoorden, want hij trekt het allemaal niet meer en wordt gek van ze en van alles.

(Audio only)

In puriteins Amerika wordt – op diverse plaatsen – dit soort “humor” beslist niet gewaardeerd, want het land is zo religieus als de pest.

The Red House Painters zijn echter een soort alternatieve soft rock band die niemand kent, dus geen #ophef.

Ik kan zo tig voorbeelden noemen. Ik heb een extensieve muziek collectie en daar zitten lyrics tussen waar je (soms) echt achterover van slaat.

Taal verbieden of taal reguleren werkt niet.

Het heeft nooit gewerkt. En het zal nooit werken.

Maar… wij wonen in Nederland in 2018 en dan is taal… levensgevaarlijk want daar kunnen allerlei extreem gevoelige mensen enorm door gekwetst ende beschadigd worden.

Leest u even mee?

vloeken-is-aangeleerd

Parool: Debat over Boef tijdens Noorderslag live te volgen.

Een “debat” over Boef?

Oh God als ze het maar niet over z’n stoelgang of achtergrond gaan hebben???!

Deelnemers aan het debat zijn Paul van Lange (hoogleraar psychologie aan de Universiteit van Amsterdam), Glen Faria (SPEC, management Boef), Claartje Nicolas (projectleider Bevrijdingsfestivals van Nationaal Comité 4 en 5 mei), Kim Dankoor (media coach en kenner van de hiphopcultuur) en Peter Kwint (Tweede Kamerlid van de SP).

Hoogleraar Psychologie van de UvA? Voor Boef?

Media coach en “kenner van de hiphopcultuur”? Een indrukwekkende combinatie van vaardigheden.

Het Nationaal Comite 4 en 5 mei?

Om het woordje kechs?

Dat woordje is… [ niet schrikken, wait for it I N G E B U R G E R D op EXACT dezelfde manier als Nigga en Bitches ingeburgerd is. Wij wonen al jaren in West. Ik hoor dat woord van allerlei mensen als scheldwoord. Het betekent niet alleen “hoer”, je gebruikt het als generiek scheldwoord. Als je heel hard je fokking knie stoot? Dan zeg je “kut” of “fokkingteringfokdatdoetzeer”, of je zeg “kechdatdoetfokkingzeer” of iets in die richting. Kinderen van 10+ gebruiken het woord te pas en te onpas en – NEEN – niet perse gericht tegen meisjes die ze pesten – gewoon als generiek scheldwoord. Mijn dochter en haar vriendinnen gebruiken het ook, al jaren. Van de zomer als ik binnen zit te tikken met de balkondeur open, dan hoor ik ze beneden tekeer gaan, soms… Ik stap dan het balkon op en zeg iets constructiefs als Dames!!!> zullen we een kechvrije middag doen, de rest van de middag, dan goed? Want Papa is er een beetje klaar mee, ik moet werken. Kechvrije middag gaat nu in, krijgen jullie zo ijs.

En ghetto taal uit de US zoals Nigga en Bitch wordt ook door hele jonge kinderen al gebruikt – en allerlei hippe volwassenen – te pas en te onpas. Als ghetto woorden uit de US inburgeren, dan doen ghetto woorden uit Amsterdam West dat natuurlijk ook op precies dezelfde manier. Straattaal. De manier waarop je praat op straat als je jong en hip en weetikveel bent. Of als je aan het dollen bent. Ik zie het probleem allemaal niet zo.

SlimK1nd Podcast – Aflevering 010: Taaltips Voor Het Hoog Risico Team van De Raad v/d Kinderbescherming

Het nare aan dit alles is dat Boef geholpen werd door twee vrouwen met het vervangen van z’n autoband. Daarna noemde ie ze kechs omdat ze gingen drinken en uitgingen. Het was nieuwjaarsdag, maar Boef vindt dat vrouwen dan binnen moeten zitten met een hoofddoek op, want hij is heel modern en tolerant en verbindend. Boef vindt dat omdat ie problemen heeft met die westerse vrije vrouwen. Dat mag niet van Allah. Veel van z’n hardcore fans zijn Moslims, dus hij kent z’n fanbase maar al te goed. Het nare aspect is de regressieve religie. Het nare aspect is de Islam, waar alle vrouwen die uitgaan kechs zijn en hartstikke dood moeten met zweepslagen en stenigen en ophangen en zo.

Zouden ze het daar over gaan hebben, in dat “debat”?

Zij gaan met elkaar in gesprek over de maatschappelijke verantwoordelijkheid van een artiest in het algemeen en Boef in het bijzonder. Ook wordt gesproken over hoe een festivalorganisatie met dit soort kwesties moet omgaan.

Oh, niet dus.

Shaking No Emoticon

Boef’s “muziek” is gangsta rap. Het gaat over neuken, roven, plunderen, geld, geld maken, geld hebben, meer geld, ikke, ikke, ikke ben vet cool, en neuken, neuken, vette auto, neuken, geld, drugs, drank, neuken, geld, auto, dure spullen, ikke en volgens mij ben ik er dan wel. Oh en alle popo’s zijn kankerlijers. Hij speelt geen “karakter” zoals N.W.A. deed. De leden van N.W.A. wisten echt iets van muziek. Zowel Dr. Dre als Ice Cube zaten op normale scholen, waren geen criminelen en zaten zelfs in disco bands, voordat ze gangsta rap gingen doen. Daarna raakte een deel van de bandleden verstrikt in het eigen imago en begon wapens te dragen (want dat kan in Amerika), agressief te doen en veel drank, neuken en drugs. Die gasten gingen binnen de kortste keren kapot. Dat is wat Boef doet en is. Hij is echt zo. Hij is echt zo’n straattuig teringlijertje wat meiden lastigvalt en sist en dreigt en een willekeurige wandelaar met z’n vier vrienden bespringt en in elkaar slaat. Hij heeft vast ergens een mes, een boksbeugel en het zal mij niks verbazen als ie – ooit – “gewoon voor vet” – ergens een vuurwapen aanschaft. Hij wil heel graag een echte gangster zijn, net als de Mocro Maffia.

Ik zeg laat ‘m.

Die rijdt zichzelf (en waarschijnlijk een ander) een keertje dood met z’n dronken kop, neemt een overdosis, verkracht een meid, slaat iemand echt total loss, of komt de verkeerde tegen.

Boef kwam eerder deze maand in opspraak vanwege vrouwonvriendelijke uitspraken over ‘kechs’, straattaal voor hoeren. Dit kostte hem diverse boekingen bij festivals. Noorderslag besloot om hem op het affiche te laten staan maar wel aandacht te besteden aan de kwestie.

“Aandacht besteden aan de kwestie”?

Nou wij zijn dus een muziekfestival en we hebben diverse artiesten geboekt. Zo zingt Pearl Jam bijvoorbeeld over zelfmoord en kindermishandeling en drugsverslaving en de doodstraf. Da’s voor een bepaald publiek. En we hebben dan Rapper Boef geboekt en die “zingt” over neuken, ikke, roven, stelen, plunderen, hoeren, sletten, neuken, ikke, ikke, ikke ben geweldig, auto’s, dure spullen, cash, geld, neuken, ikke, kankerhoer, fok joe, money, cocaine. En wat wij dan – als muziekfestival – graag zouden zien is dat Rapper Boef zich netjes gedraagt en vooral geen scheldwoorden gebruikt???!??!?!?

Ergens in een kantine, in een stoffig kantoor met van die jaren ’90 bureau’s zit een marketing manager van de Bond Tegen Het Vloeken een ENORME sigaar te roken met een glas whisky…

We zeggen het al jaren! Take that, bitches!

Share