Smash The Control Images. Smash The Control Machine.

, , Comments Off on Smash The Control Images. Smash The Control Machine.

Als iemand kan raden waar het citaat (de titel) vandaan komt, dan trakteer ik je op een kop koffie ergens.

Ik heb diverse keren uitgelegd dat het kijken/volgen van “nieuws” heel slecht voor je is.

Als kind las ik 2 kranten, daarna volgde ik CNN als student en toen was ik het wel zat. Ik heb als experiment op dit blog ongeveer een jaar lang media critique gedaan en echt vrolijk werd ik er niet van.

Als je het nieuws schrapt blijft er nog een hele hoop andere media over: films, series, game shows, reality TV, noem het allemaal maar op. Ook dat is uiteraard niet echt voor je. Verreweg de meeste “media” is namelijk totale en absolute troep.

Allow me to elaborate… Begin dit jaar kwam Black Panther uit. De film was een enorm succes en haalde een slordige 1,4 miljard dollar binnen. De reviews van de film waren voorbij positief, het was waanzin. Het was alsof racisme en ongelijkheid ineens helemaal niet meer bestaan! Het enige wat je hoefde te doen was naar Black Panther gaan en dan ergens tweeten dat je de film helemaal te gek en fantastisch (en vooral divers red.) vond en klaar: Jij bent geen racist, jij bent reuze tolerant (en divers red.) Het regende superlatieven. De regisseur was een genie, het verhaal was fenomenaal en de acteurs lieten allemaal, stuk voor stuk, hun allerbeste “werk” zien. Enige weken geleden kwam er dan een goede HD kopie uit. Ik vond het allemaal nogal tegenvallen. Flinterdun verhaal, meer van hetzelfde, standaard Marvel formule en vrij saai ende tam allemaal.

De laatste Star Wars film, The Last Jedi? Een afschuwelijk slechte film. Er zit een prachtig light saber gevecht in, maar dat is dan ook alles. Er gebeurde geen ene ruk in die film. En yes, ook die film werd de hemel ingeprezen.

Wat mij opvalt is dat ik bergen rotzooi kijk.

Wat mij opvalt is dat ik eigenlijk slechts een handjevol series leuk vind, eigenlijk veel leuker dan al die films.

… En van die series hoef ik beslist niet iedere seconde van iedere aflevering te zien.

(Ik skip geregeld door dingen heen).

Ik zat daarom te denken: Kan ik mijn media consumptie nog verder naar beneden krijgen?

media-cons-sign

Het antwoord is … ja en nee.

Mijn favoriete moment van de dag is bedtijd. Ik duik dan mijn bed in met een goede documentaire en val vervolgens in slaap terwijl die docu doordraait op de achtergrond. Het gebeurt geregeld dat ik binnen een kwartiertje wegdommel. Ik heb dan bovendien mijn bril niet op, dus ik kan sowieso geen ruk zien van die hele docu. Da’s een beetje zonde. ‘s Morgens zit ik met een soortgelijk probleem. Ik zet meestal een Amerikaanse serie aan ‘s morgens. Ik volg die serie niet echt, ik luister met een half oor, terwijl ik bezig ben met koffie, aankleden, de kat voeren, etc. Opnieuw zonde. Er staat beeld en geluid aan, maar het beeld volg ik niet echt.

Ik wil daarom proberen om veel minder “beeld” te gaan consumeren.

Geluid consumeren is anders; het is minder storend en veelal leuker.

Dat betekent meer (talk) radio en meer podcasts.

Ik ben daar al een aantal weken mee aan het experimenteren en ik moet eerlijk zeggen: dat bevalt heel erg goed.

Ik heb een site gevonden, FM Player en aldaar tref je talloze podcasts over allerlei topics.

Ik viel direct met mijn neus in de boter. De oplettende SlimK1nd lezer weet dat ik dol ben op documentaires over The Cold War. Deze kwam ik enige weken geleden tegen. Ik vind het allemaal fantastisch. De podcast heeft inmiddels 46 afleveringen, allemaal ietsje langer dan een half uur. Ideaal op bij in slaap te vallen, sure, maar ook heerlijk om gewoon naar te luisteren op je koptelefoon, of als je wakker op bed of op de bank ligt.

SK Soundz: The History Of The Cold War Podcast

Ik ga mij voorlopig richten op history en science podcasts.

Ik denk dat het onmogelijk is om helemaal weg te komen van beeld. De volgende waardeloze Star Wars film zal ik gewoon willen zien. En denk eens aan sport? De NBA Finals beginnen binnenkort. Daar blijf ik ‘s nachts voor op, om live te kijken, of ik pak een HD kopie de volgende dag als ik wakker word. Of denk eens aan de Giro, of de Tour? Dat lijkt mij drie keer nix met alleen geluid. Uitzonderingen daar gelaten: ik ga proberen om mijn consumptie van beeld drastisch te verlagen. Wat mij opvalt is dat je daar direct 2 dingen mee bereikt: 1.) Je bent een stuk relaxter (beeld en geluid is veelal druk, helemaal bij sport en/of actiefilms) en 2.) Je bent meer geconcentreerd, omdat je echt aan het luisteren bent.

Wat podcasts betreft ben ik een beetje late adopter. Ik luisterde eigenlijk alleen de Sam Harris podcast, al geruime tijd. Een hoop van die podcasts echter gaan over Trump, politics en bla en daar heb ik juist helemaal geen zin in. Ik ga tevens eens kijken of ik ergens gratis audiobooks kan vinden. Dan ben je helemaal urenlang zoet.

 

Share