SlimK1nd Lifestyle (Het Implementeren Van Goede Voornemens)

, , 1 Comment

Dit alles valt voorlopig onder het kopje Fooood, maar wordt wellicht een hele eigen rubriek. We gaan een beetje kijken hoe dat allemaal uitpakt.

Als tagline voor deze nieuwe “health” rubriek had ik bedacht: Towards a more healthy and wholesome you!

De vakantie zit erop, het nieuwe jaar is begonnen en je hebt teveel gegeten en gedronken.

Wat nu?

Probeer het SlimK1nd Dieet!

Hier moet dan een vette disclaimer bij: als je allergisch bent, of een rare ziekte hebt, of weetikveel? Dan is het wellicht niet een goed idee om een dieet ergens van het internet af te plukken en dat klakkeloos op te volgen. Ik ben geen dieet-specialist, ik ben geen arts en zeker geen health guru. Dit zijn wat handige “trucs” die ik toepas en die werken – tot nu toe – prima.

We gaan beginnen met een gezond ochtend ritueel en het ontbijt.

breakfast

Hier komt wat product placement bij kijken, maar het valt allemaal mee.

Hoe stond ik normaal op? Nou heel vroeg ‘s morgens, dan is er meteen shag gevolgd door een grote mok zwarte koffie, terwijl ik klagend en rillend plaatsneem achter mijn laptop. Daarna is er meer shag en meer zwarte koffie. Dat gaan we nu radicaal anders doen. Dit is dag 4 van stoppen met roken, dus de shag komt niet meer in het verhaal voor. Gezonder leven betekent oude routines doorbreken. Als ik tegenwoordig ‘s nachts moet werken? Dan drink ik water en een glas wijn. Daarna kruip ik rond 4:30 weer mijn bed in en blijf gewoon liggen tot een uur of 06:00-06:30. Als ik niet ‘s nachts moet werken, maar toevallig wakker wordt, dan idem dito. Water en een glas wijn, ik kijk een film en duik mijn bed weer in.

Ik kan dan op een “normale” tijd gaan ontbijten. Je komt dan in een beter ritme qua eten.

Ik heb een kleine handpers aangeschaft, een hele hoop sinaasappels (hand en pers), citroenen en grapefruits. Je bent wel wat geld kwijt, maar dan kun je makkelijk een hele week voort.

citruspers

Ik begin de dag dan met 2 sinaasappels, geperst met de hand. De vruchtdrap die achterblijft in dat gootje? Die gooi ik in het glas. Dan roeren, ogen dicht en ineens opdrinken.

Is dat niet saai, iedere dag 2 handgeperste sinaasappels? Welnee, je kunt allerlei andere dingen persen. Doe er een halve grapefruit bij, of een halve citroen, of whatever. 

Daarna doen we een volle kom yoghurt met muesli.

Er zijn vreselijk veel soorten yoghurt en nog veel meer soorten muesli. Ik heb voor deze twee gekozen, vooral omdat ze goedkoop zijn en in grote verpakkingen kopen. Ik red het gemakkelijk een week met zo’n bak yoghurt en de muesli kun je echt maanden mee voort.

yoghurt

Dit is vrij dikke yoghurt, die vind ik erg lekker. Er is tevens een Turkse variant, die is ook heel erg lekker.

En dit is dan de goedkoopste muesli (voor zover ik weet). Het is een soort houtkorrels, vogelzaad, hamstervoer, wat je door je yoghurt roert.

Van-Zoelen-Natuurmuesli-1000Gr-15773

Is dat niet saai dan? Iedere fokking dag een bak yoghurt met hamstervoer? Welnee, je kunt allerlei andere dingen toevoegen aan je yoghurt natuurlijk. Je kunt er fruit in gooien, zoals banaan, of kiwi? En je kunt cruesli nemen ipv muesli en dan heb je allerlei lekkere smaken. Als je met cruesli aan de slag gaat dan zou ik wel even goed kijken wat voor meuk er allemaal in die cruesli zit. Als je chocolate/caramel flavored cruesli dagelijks door je yoghurt roert ben je niet gezond bezig.

Na het sap en de yoghurt zul je merken dat er echt een goede bodem in je zit en dan daarna nemen we dus lekker een behoorlijke kop koffie.

Qua koffie was ik altijd vrij saai. Ik heb zo’n filter, zo’n pot koffie en een fluitketel. Ik schenk kokend water op, want ik ben de enige die hier koffie drinkt. Zo’n apparaat neemt bovendien teveel ruimte in beslag en staat de hele dag op het aanrecht terwijl het slechts 1-2x per dag gebruikt wordt. Die situatie gaat drastisch veranderen. De kleine kabouter lust nu ook koffie… and Lord knows she can use it in the morning want dat kind wordt “wakker” als een zombie. Ik heb daarom besloten om wat van ons zuurgespaarde geld in een heuse coffeemaker te steken. Na heel veel browsen en klikken en vergelijken en discussie en gillen en drammen en stampvoeten heeft de jongedame dan deze uitgekozen.

red-delonghi-espresso-machines-ec680r-64_1000

Hij is klein, hij is smal, niet te hoog. Je kunt ‘m zelfs opbergen in een kast. Omdat ie er zo design uit ziet denk ik dat we ‘m gaan laten staan en vaker gaan gebruiken. Dit ding is relatief goedkoop. Het is geen Senseo, hij is wat duurder dan dat, maar het is ook geen semi-professionele Krupps waar je 500 euro voor mag neerleggen. Je kunt er twee kopjes mee maken, maar dat zullen dan kleine kopjes moeten zijn want ik kan mij niet voorstellen hoe je twee kopjes naast elkaar zet op dat kleine ondergrondje. Je kunt er espresso, macchiato, cortado en uiteraard cappuccino mee maken. De jongedame lust macchiato en wat wij noemen kinderkoffie, de zogenaamde latte, met een heel klein beetje koffie en dan een hele sloot warme melk. (De jongedame en ik ontbijten en lunchen op verschillende tijden, dus twee kopjes zal weinig voorkomen. Als je een groot huishouden hebt met allemaal gillende mensen die koffie willen? Dan heb je geen ruk aan dit ding en moet je echt een grotere variant kopen. Die zijn duur en nemen flink wat ruimte in beslag).

Is dat dan niet saai? Iedere dag sap, een bak yoghurt en slechts een (1) behoorlijke kop koffie? Opnieuw neen. Je kunt meer koppen koffie nemen, meer sap, meer bakken yoghurt. Je kunt er een beschuitje met kaas bij nemen. Het idee is om vooral licht te eten ‘s morgens. Als je dagelijks min of meer hetzelfde eet is dat juist goed. Regelmaat is goed voor je maag en je darmen. Dit “dieet” is tevens zeer geschikt voor mensen met een kleine beurs, of weinig tijd, of weinig fantasie. Wat sap, een bak yoghurt en een kop koffie? Je bent voor de hele week (ma-vrij) maximaal 5 euro kwijt voor je ontbijt. Da’s een euro per dag. Het is tevens weinig opruim werk. De handpers, 2 glazen, 1 bakje. Kwestie van goed afspoelen onder de kraan en op een theedoek leggen; afdrogen hoeft niet eens. Ook qua ruimte stelt dit niks voor. Je legt ‘s avonds 2 sinaasappels in de koelkast zodat ze lekker koud zijn en zo’n blik yoghurt past op iedere plank in je koelkast, zelfs als je een kleine hebt.

Dat was dan het ontbijt.

Ik sukkel uit mijn bed naar de keuken, snij en pers sinaasappels, drink dat op met mijn ogen dicht, neem daarna pas wat yoghurt en dan pas koffie.

Als je superhaast hebt? Je kunt dit ritueel doorlopen in maximaal 10 minuten. Als je er echter wat meer tijd voor neemt, er een krant bij leest, of wat muziek bij luistert en je trekt er een half uurtje voor uit? Dan is dat echt beter voor je. Je voelt je dan meer relaxed alvorens je dat kind moet wekken en richting een badkamer moet krijgen.

De volgende keren kijken we naar beweging, lunch en avondeten.

Share