SK Moviez: Blade Runner 2049

, , Comments Off on SK Moviez: Blade Runner 2049

(Dit is geschreven 2e kerstdag).

Wij zijn gisteren heerluk uit eten geweest en dat betekende geen familie, geen uren in de keuken en vooral… geen opruimen. Wij zijn gaan eten (en hangen) bij The Urban Lodge. Dat zit ergens bij Station Sloterdijk. Het is een hotel/restaurant. Het heeft een open bar/restaurant en dan een hele grote ruimte met in het midden een open haard en allemaal heerlijke bankstellen en neerplofkrukjes. Er was een gigantische kerstboom, leuke muziek, leuke mensen en geweldig personeel. We zouden vanavond opnieuw uit eten gaan, ditmaal steenovenpizza, maar dat gaan we niet doen. We hebben besloten om toch een gourmetpakket te halen en zelf te gaan bakplaten. Voor “toe” worden er dan smores gemaakt. Smores zijn Amerikaans suikergoed. Twee koekjes (als wafels) met daartussen chocolade en marshmellows. Je stapelt het, doet het op bakpapier en legt het in de oven. In de US doet men het uiteraard buiten, kamperend, op een gril, of bbq, of kampvuur. Voor Amerikaanse kinderen is dit doodgewoon, dus is het voor ons kind natuurlijk heel hip en bijzonder. Ik vermoed dat het veel smores, weinig bakplaten wordt.

Zo rond de kerstvakantie verandert dit blog in een soort Goop, een soort lifestyle blog. Waar te eten, wat te koken, welke films te zien. Dat verklaart waarschijnlijk het geringe aantal lezers.

Ik was hier min of meer op voorbereid.

Er is een HD kopie van Blade Runner: 2049 uit.

En die is verbazingwekkend goed.

De film opent vrij heftig, maar daarna wordt het allemaal tergend. We volgen Ryan Gosling, een replicant, die op replicants jaagt. We zijn jaren verder in de toekomst, replicants zijn weer “welkom” op aarde, mits ze aan allerlei voorwaarden voldoen. Degene die dat niet doen worden afgemaakt door Blade Runners. Ryan Gosling speelt Constant K, een replicant Blade Runner (die op slechte replicants jaagt). K eindigt een replicant en ontdekt een begraven doos, in de doos zitten botten, een lijk, lang geleden begraven. K “woont samen” met een soort super Google Assistant, die het hele huis runt en tevens een hologram projecteert in de vorm van een echte “vriendin”. Nader onderzoek wijst uit dat het skelet van een vrouwelijke replicant isdie zo te zien, door keizersnede… een kind heeft gekregen? Dat is natuurlijk onmogelijk, dus het wordt meteen classified voor iedereen en K krijgt de opdracht to make it all go away, vindt iedereen die er iets mee te maken heeft en retire ze allemaal, maak ze allemaal dood.

Dat is zo’n beetje het eerste half uur, het is een hele zit, bijna 3 uur lang.

Daarna krijgen we de zoektocht, het ontrafelen van het mysterie.

De wereld blijkt blijkt een blackout meegemaakt te hebben, een soort ramp waardoor alle data verdwenen is. Alles, alle data, overal.

De Wallace Corporation is de nieuwe Tyrell Corporation; zij hebben records en het skelet is pre blackout, dus gemaakt door Tyrell. Wallace maakt replicants, legale, die toegestaan zijn op aarde en overal. We ontmoeten Luv, een super executive. Wallace is een superbedrijf. Ze doen tech, gen-tech en digital. K’s hologram is door hun gemaakt. Nader onderzoek wijst uit dat de zwangere replicant niemand minder is dan Sean Young, de replicant die uiteindelijk vlucht met Harrison Ford’s karakter, Deckard uit de eerste Blade Runner film. Onvoorstelbaar? Sean Young was zwanger? En is Deckard dan de vader van dit kind? Wallace zelf is een blinde gek (net als Tyrell met die enorme bril) en met gek bedoel ik echt gek. Hij vindt een zwangere replicant wel een goed idee, want als ze zwanger kunnen worden? Dan kan ie meer replicants “maken”. Hij wil trillions of replicants. Tyrell heeft een laatste truc achtergelaten, die moet Wallace hebben, dat kind moet gevonden worden en Luv (met enge Wallace replicants) gaan nu ook dit mysterie ontrafelen, op zoek naar dat kind en op zoek naar Deckard.

De eigenlijke zoektocht gaat dan ineens heel rap; in Deckard’s oude flat wordt een foto gevonden, van de boom, waar de kist gevonden werd, van Sean Young met een baby in ‘r armen.K ontdekt dan bij die boom, erin gekerfd het nummer 61021. Dit doet hem schrikken, triggered een soort herinnering. Luv van Wallace steelt dan de botten. K’s baas begint te flippen. Ze wil dat dit stil blijft. De trigger blijkt een vreemde herinnering, een stuk speelgoed, een stel jongens die het van K proberen af te pakken, het is een wazige implant, een wazige herinnering, want replicants worden gemaakt als volwassenen, niet als kinderen. Hun jeugdherinneringen zijn implants. Vreemd genoeg hebben K’s implants iets te maken met 61021. We denken nu dat K wellicht “het kind” is? The mystery deepens.

We zitten er nu een uur in, het is errug langzaam, maar wel goed, ik ben geboeid, het ziet er prachtig uit.

De muziek is goed minder, het is exact dezelfde electro, Vangelis like ellende en dat is leuk in de jaren ’80, maar dat had echt beter gekund in 2017.

Het blijft dan erg langzaam. K’s herinneringen zijn natuurlijk misschien “waar” en dus geen implants. Het is heftig, maar we sukkelen er een beetje doorheen.

bladerunner2049

K denkt dan zelf het kind te zijn en maakt z’n bazen wijs dat ie de replicant baby heeft uitgeschakeld en iedereen die ermee te maken had.

The Wallace Corporation denkt daar allemaal anders over en men gaat op jacht naar Constant K.

K zelf vindt Deckard, the original Blade Runner, maar ietsje te gemakkelijk naar mijn persoonlijke smaak.

Ook de Wallace Corporation komt daar terecht.

Een geweldige ontknoping volgt.

Hier is een trailer.

En hier is ie dan, in full HD.

SK Moviez: Blade Runner 2049

Share