Silicon Fail or: How I Learned To Stop Worrying And Love Censorship And Surveillance

, , Comments Off on Silicon Fail or: How I Learned To Stop Worrying And Love Censorship And Surveillance

Ik weet niet of u het gevolgd heeft?

De grote tech bedrijven in Silicon Valley blijken – na zorgvuldig onderzoek door tal van gerenommeerde journalisten – helemaal niet zulke leuke bedrijven te zijn.

Zo wil Silicon Valley het liefst zo min mogelijk belasting betalen. Men wil uiteraard wel eindeloos prediken over die glorieuze en geweldige en vooral gemakkelijke toekomst die we “met z’n allen” tegemoet gaan als community; maar belasting betalen da’s echt niet meer van deze tijd. Met al die belastingen wordt een gigantisch sociaal vangnet in stand gehouden en dat vinden stinkend rijke mensen nooit leuk.

Het tijdschrift Forbes publiceert jaarlijks lijsten van de rijkste, meest vermogende mensen en bedrijven. Dat is waar de Quote 500 vandaan komt. Men heeft dat concept gepikt van Forbes. Al jarenlang domineren grote petrochemische bedrijven (oliemaatschappijen) en banken en investeringsmaatschappijen de top tien (10). Daar is de afgelopen jaren verandering in gekomen. De top 10 wordt nu gedomineerd door techbedrijven.

Zo is Apple het grootste, meest waardevolle bedrijf ter wereld geworden; Apple is nu meer dan 850 miljard waard. Toen dit heugelijke nieuws bekend werd gemaakt, werd er direct druk gespeculeerd. Gaan wij dit “met z’n allen” meemaken? Bestaat er straks een bedrijf met een beurswaarde van meer dan 1 biljoen? (1 trillion dollars, 1000 miljard dollar). De verwachting is van wel.

Deze leuke tech giants zijn niet alleen groter dan de economie van menig land; de bedrijven zijn tevens awash in cash. Men zwemt letterlijk in het geld. Apple, Facebook, Google, Amazon, Microsoft? Al deze bedrijven hebben honderden miljarden dollars in belastingparadijzen “geparkeerd”. Als men de gelden de USA binnenbrengt moet men er belasting over betalen en daar voelt men niets voor. Als men het de EU binnenbrengt moet er belasting over betaald worden en daar zit men niet op te wachten. Nogmaals: men wil dolletjes graag prediken over die glorieuze toekomst die ons allemaal te wachten staat met raketten naar de Maan en zelfrijdende auto’s en een koelkast die zelf nieuwe melk bestelt bij de Vomar… maar al die belastingen betalen om dat sociale vangnet en die verzorgingsstaat in stand te houden?

Meeeh.
Nee, dank je!

Er zijn diverse top level gesprekken geweest tussen de Trump Administration en de CEOs van deze tech bedrijven. We weten niet precies wat er besproken is, maar alle media vermoedt dat deze gesprekken echt gingen om een soort belastingdeal. Breng dat geld naar de USA, haal het weg uit die belastingparadijzen en dan betaal je slechts <x>, in plaats van de volle mep. De gesprekken liepen op niets uit. De tech bedrijven hebben namelijk totale en absolute schijt aan de US President. Met hem hebben ze helemaal niets te maken. De tech bedrijven hebben te maken met de belastingdienst (IRS), het Ministerie van Justitie (Justice Department) en natuurlijk the National Security State. Het monolithische, allesoverheersende security apparatus van de US draait op volle toeren, dankzij de vruchtbare “samenwerking” met hun Silicon Valley “partners”.

De NSA, de CIA en Homeland Security willen data!

AL onze data!

En dat vinden de verlichte, progressieve, diverse en tolerante multimiljardairs van Silicon Valley prima.

Nogmaals: prediken kan men geweldig goed.

Volg onsch! We gaan direct na de regenboog linksaf en daar wacht onsch de gig-economie. Dan doen robots al het werk en zijn er nooit meer auto ongelukken en zo. En dan kun je 24u per dag naar de supermarkt, want daar werken geen mensen meer, dus die is altijd open?!?

Maar nee, die belastingen en die data?

Dat regelen we liever zelf en het is beter dat niemand zich daar echt mee bemoeit.

De rol van de media.

Onze onafhankelijke, tolerante, diverse en vooral fact based media speelt een uiterst lugubere rol. De media raakt al jarenlang bakken met advertentiegelden kwijt aan met name Google en Facebook. Op dit moment wordt zo’n 80% van alle online advertising aan deze twee bedrijven besteed. We praten over honderden miljarden dollars. De situatie is zo ernstig dat deze twee bedrijven – namens hun adverteerders – kunnen bepalen hoe een “nieuws” artikel eruit moet zien. Veel mensen krijgen hun “nieuws” binnen via Google News, Twitter of Facebook. Je stelt je voorkeuren in: ik wil krant x en tijdschrift y en weekblad z… en ik wil alleen leuk nieuws over kuikens en kittens en autistische kinderen die heel goed kunnen rekenen. Die content wordt vervolgens netjes geleverd dankzij slimme filters en algoritmes met de juiste reclames erbij. Kranten, tijdschriften en weekbladen, alle online websites, passen derhalve hun “nieuws” artikelen netjes aan zodat het vooral binnen het gewenste format van de tech giants past.

Ik heb dit zelf meegemaakt. Ik wilde geen Facebook pagina en geen Youtube channel. Waarom niet? Omdat je dan allerlei regels krijgt opgedrongen. Je mag dit en dat en zus en zo allemaal niet zeggen want dat is beledigend, stigmatiserend, niet lief en superstom. De fair use, code of conduct policies van Facebook en Google zijn reuze leuk om eens te lezen. Ik besloot derhalve om zelf een website te bouwen en het zelf ergens te hosten zodat ik kan schrijven en zeggen en schelden en tieren zonder enige bemoeienis van verlichte, diverse en tolerante multimiljardairs in California.

Zelfs binnen dit website, binnen dit blog en binnen de software die wordt gebruikt zitten allerlei tools om….

… je site beter gelist te krijgen in Google search results…

… je site beter gelist te krijgen op Twitter (compleet met tips welke woorden te gebruiken en te vermijden)….

… je site gelist te krijgen precies zoals op Facebook met een leuk plaatje erbij (compleet met tips over taal, styling en titelkeuze)….

… en uiteraard je site te koppelen aan Facebook, of Instagram, of Google Plus, of iTunes…

Google Analytics kan zelfs iedere pagina een dollar value geven, gewoon helemaal vanzelf!

Je kunt schelden en bloggen en tieren wat je wilt.

Als je online wilt “bestaan”, zul je aanpassingen moeten maken zodat de verlichte, diverse en tolerante multimiljardairs aan de andere kant van de oceaan dat bestaan erkennen.

Diversity and Tolerance… or else!

Naast de belastingproblemen, de privacy problemen en de monopolistische problemen, kampen de tech giganten ook met allerlei andere, meer unieke problemen.

Zo is Facebook, met 2 miljard gebruikers, niet meer te monitoren of te moderaten. Er gaan miljoenen videos en posts online per minuut. Een hele hoop van deze content kan mogelijk kwetsend, ranzig, pornografisch of extreem gewelddadig zijn. Als je 10 miljoen moderators over de hele wereld de hele godganse dag naar die content zou laten kijken, zou je nog niet in staat zijn om alles te controleren. Dit gebeurt dus meer en meer door slimme algoritmes. Mark Zuckerberg heeft ons laten weten: “the ultimate goal of Facebook, is to show the least objectionable content possible”. En nee, da’s geen grapje.

Mark Zuckerberg, een renowned atheist, is tevens plotseling weer in een almachtige God gaan geloven en heeft diverse malen uitgelegd waarom faith zo heel belangrijk is. Er gaan al geruime tijd geruchten dat ie ooit President van de genderneutrale Verenigde Staten van Amerika wil worden.

Uber bleek een cesspool van sexisme, sjoemel en een absolute kutwerkplek. Er zijn inmiddels twee belangrijke directeuren opgestapt, waaronder de CEO en oprichter.

Google blijkt met allerlei Human Resources problemen te kampen. Zo zouden vrouwen veel minder worden betaald dan mannen voor vergelijkbaar werk. Daarnaast blijkt dat het diversiteitsbeleid van Google veel te wensen overlaat. Dit geldt overigens voor alle techbedrijven. De samenstelling van “de werkvloer” in Sillicon Valley is voor meer dan TACHTIG (80) procent male; daarin zit een groot percentage asian (programmeurs/developers uit China/India, die zijn relatief goedkoper en hebben minder studieschuld red.) en slechts een schamele TIEN (10) procent van het personeel blijkt vrouw te zijn. Geheel volgens verwachting blijken neurotische, alleenstaande, jonge, mannelijke tech nerds niet de meest socially well adjusted people, dus de werksfeer is veelal sexistisch, emo, hysterisch en boordevol micro-aggressions op een werkvloer vol rukkende hyper-intelligente gamende jongens in spijkerbroeken en gympen.

Ik herhaal het nog eens: Prediken kunnen de verlichte, diverse en tolerante multimiljardairs in California hartstikke goed!

Over diversiteit, en genderneutraliteit, en hoe geweldig het leven allemaal wel niet wordt linksaf na de regenboog.

(En een ritje naar de maan voor je dochter’s 16e verjaardag red.)

Belastingontduiking, privacy, monopolistische praktijken en een ongezonde samenstelling van de werkvloer heeft men het liever niet over.

Deze week was een bijzonder slechte week voor ons vrije Internet.

Google heeft een medewerker ontslagen.

De hyperintelligente, neurotische nerd in kwestie had het in z’n grote brein gehaald om eens door Google’s diversity policy en materialen te struinen en had daar de nodige kritiek op. Hij had zelf eigenlijk weinig eigen mening en insteek. Hij ging online en vond tal van wetenschappelijke, biologische tegenargumenten voor Google’s diversity materialen. Zo kampt Google met een coder probleem. Het schrijven van eindeloze lappen code is kutwerk. Je zit met een koptelefoon op in je zone en je bent aan het hakken en testen en debuggen. Er zijn heel weinig vrouwelijke codeschijters. Dat is al jaren zo. Ik zit achter voor computerschermen sinds ik 10 jaar oud ben, sinds een jaar of 19 op een formele werkvloer en ik ben in al die jaren slechts een handjevol vrouwelijke code gekken tegengekomen. De employee in kwestie legde uit dat vrouwen, door hun biologische samenstelling en keuze mogelijkheden binnen Google logischerwijs minder snel het beroep code gek zouden kiezen, want… a.) het is kutwerk en b.) er zijn leukere dingen te doen. De medewerker haalde het ene na het andere lulargument in die Google Diversity Policy onderuit en stelde – min of meer – dat Google wat evangelisch bezig was. Fantastische mooie, linksaf direct na de regenboog taal ook in interne documenten en gedragcodes die echter weinig raakvlakken vertonen met enige zichtbare en meetbare empirische realiteit.

De medewerker stelde dat er geen ruimte was voor dissenting views within Google.

Zijn interne memo werd door Deugridders binnen Google naar buiten gelekt.

Daarna ontstond er een shit storm.

Zijn memo zou vrouwonvriendelijk zijn, racistisch, anti diversity en ga zo maar door.

Diverse Googlers vroegen direct om het ontslag van deze racist, rapist, monster, misogynist pig, bastard, right wing fuckhead.

Er was een vrouwelijke medewerker, zo’n Deugmeisje met van die alternatieve kleren en zo’n neus piercing en een kop vol groen haar, een grunge lumber jacket en een veel te grote bril die liet weten: I am still shaking from reading this sexist rant, I am SO angry en dan zo’n mooie hashtag erachter en een foto van zichzelf waar ze een blikje had vernield of zoiets. Ze was one among many. De New York Times, the Guardian, the Independent, the Washington Post, CNN, NRC, AD, GeenStijl, The Post Online, Politico, Z Magazine… ALLE modderfokking media had het over #GoogleGateHateMemo, het was het einde van de wereld. En yes, er werd natuurlijk veel gevraagd om gespeculeerd over zijn ontslag.

Hier is het volledige memo.

De titel is een vleugje "sturend", vindt u niet?

Gizmodo: Exclusive: Here’s The Full 10-Page Anti-Diversity Screed Circulating Internally at Google [Updated].

Dit is James Damore.

James is ontslagen door Google.

James is krap 20 jaar oud.

En?

Komt James over als een sexistische racistische fascist teringhond kankerlijer, onderdeel van een verkrachtingscultuur climate-sceptic, anti EU, populist die terug wil naar 1950?

Neen.

Shaking No Emoticon

James is een vreselijk slim kind.

Hij kwam een leuk topic tegen, liet z’n grote brein erop los en schreef er een memo over.

En toen trapte Google hem eruit.

goolag

Maar….

… het kan altijd nog net even erger.

Zowel Youtube als Facebook krijgen al geruime tijd een wereld van zeik over zich heen omtrent Jihadi onthoofdingsvideo’s. Er zijn talloze gruwelijke Jihadi videos online te vinden. Dergelijke intolerante “haat” moet offline gehaald worden… en rap ook! Daarnaast moeten alle andere vormen van “haat” offline gehaald worden. Intolerantie, revenge porn, online pesten, nare opmerkingen over Nouri’s zus, Maxima’s kapsel of “dobbernegers”? Dat is allemaal vreselijk “kwetsend” en da’s “haat” en dus moet het verboden worden en offline gehaald worden. In Duitsland heeft Facebook maar liefst twee (2) hele nieuwe kantoren geopend waar een EU Stasi afdeling alle “haat” gaat identificeren en verwijderen. In Canada zijn de tech giganten alle “islamofobie” offline aan het halen (want dat is nu een heuse misdaad geworden, formele hate speech). 

Google heeft besloten om Youtube te slopen. Er zijn tal van filmpjes op Youtube te vinden die mogelijk “kwetsend” zijn voor mensen. Google heeft derhalve de “advertising policy” van Youtube aangepast. Je mag nu – bij bepaalde videos – geen geld meer vragen – geen lidmaatschappen verkopen. Dat noem je demonetizationAls je nu een video upload, dan zegt Google. “Dank je wel voor de upload, maar we denken dat deze content niet voor alle adverteerders geschikt is” en dan ben je dus de lul. Je wordt dus niet geblokt of gebanned, maar je inkomen verdwijnt en dat heeft hetzelfde effect. De Youtube kanalen die het eerst en het hardst worden aangepakt zijn – gek genoeg – vooral meer “rechtse” en “populistische” kanalen: Trump supporters, mensen kritisch over het asielbeleid en mensen kritisch over de GenderNazi Blitzkrieg.

De reacties van de content creators zijn allemaal erg leuk; ik raad je van harte aan te zoeken.

Deze vond ik verreweg het allerleukst.

Ik ben – net als James – een echte Google fanboy.

Ik ben dol op met name Chrome OS en Chromebooks.

Maar dit gaat helemaal de verkeerde kant op mensen.

youfail

Share