Save The Best For Last: Ramadan Uitmelken

, , Comments Off on Save The Best For Last: Ramadan Uitmelken

Zondag (morgen) is het einde van Ramadan. We zijn werkelijk waar doodgeslagen met het ene na het andere kutartikel over hoe geweldig die maand van vasten en bezinning wel niet is. Je zou denken we zijn nu wel murw gebeukt, nu is het genoeg?

Shaking No Emoticon

Het NRC was bezorgd dat de propaganda gewoon niet voldoende was doorgekomen.

Dus we gaan we situatie eens goed uitmelken.

Deze propaganda techniek heet: “save the best for last”.

De haai in “Jaws” komt ook pas aan het einde goed in beeld.

NRC: ‘Soms zijn collega’s iets té begripvol’.

De laatste dagen van de islamitische vastenmaand ramadan zijn niet de gemakkelijkste. Het slaaptekort wordt voelbaar, het zijn dit keer de langste dagen van het jaar en het is nu ook nog eens bovengemiddeld warm. Het is heel pittig, vertelt Iman Eddini (43), hr-directeur commercie bij KPN. „Ik heb een hectische baan, moet de hele dag alert zijn en ren van overleg naar overleg. Dat betekent onder andere veel praten. Omdat ik nu niets kan drinken, krijg ik soms een zere keel.”

Een hele, succesvolle Moslima, zonder hoofddoek en ze werkt nog bij KPN ook!??!?

En zij doet ook gewoon wel mee met Ramadan.

‘Mag je dan zélfs niets drinken?’ Het is ieder jaar weer de vraag die Eddini het meest gesteld krijgt. Ze verbaast zich er weleens over dat het nog steeds geen algemene kennis is. Nee, inderdaad: ze eet én drinkt een maand lang niet van zonsopkomst tot zonsondergang, nu pas rond tien over tien ’s avonds. Om kwart voor drie ’s nachts zet ze de wekker voor een vroeg ontbijt waar ze de hele dag mee doorkomt: yoghurt met fruit en water zoveel ze op kan. Best lastig om met zo’n volle maag weer verder te slapen. En om kwart over vijf komt de zon alweer op.

Jeetje wat een drama.

En dat allemaal voor een onzichtbaar wezen in de Hemel en een sprookjesboek uit de 7e eeuw. Ze is heel duidelijk niet aan het vasten. Ze vreet zodra het donker wordt, gaat liggen slapen, wordt nog even snel wakker voor de zon op komt en vreet zich nog een keer vol. Dat noem je feesten, niet vasten.

Haar collega’s zijn begripvol. Soms zelfs iets té, lacht Eddini. „In mijn eerste vastenweek kwam ik binnen bij een overleg met alle hr-managers uit mijn team. Normaliter haalt een van ons dan lekkere koffie uit de kiosk, maar die stond er nu niet uit medeleven met mij.” Als jullie niet nú koffie gaan halen, dan ben ik weg, reageerde Eddini opgelaten. „Dit is mijn geloof, daar wil ik niemand mee lastig vallen. Zij moeten gewoon lekker eten en drinken en beseffen dat ik helemaal niet met eten of drinken bezig ben. Er gaat een mentale knop om, ik voel geen enkele verleiding.”

Nee toch?

Iedereen doet lief ende zoetig tegen de HR Directeur?

Waarom zou dat nou toch zijn?

Een tafel vol HR managers die allemaal weigeren te eten en te drinken?

Dat zijn volgzame HR Managers, zeg?!?!?

Die HR Managers deugen met een hoofdletter D.

Ik Deug

Het is vrijdag.

Mogen de HR Managers dan van de leiband af?

Bij het Amsterdamse schoonmaakbedrijf MAS Dienstverleners werken zo’n 500 medewerkers. Zeker 60 procent van hen vast tijdens de ramadan, vertelt oprichter en eigenaar Rahma el Mouden (58). „Ik zou liegen als ik zeg dat je dat niet merkt. Ze zijn vermoeider, reageren trager of zijn zwijgzamer dan normaal. Dat zijn dingen waar je als opdrachtgever rekening mee moet houden.”

Sommige zijn heel prikkelbaar, agressief en een klein subgroepje voelt de behoefte om alle ongelovigen te vermoorden.

We kennen het verhaal.

Dat betekent volgens El Mouden overigens niet dat het werk eronder mag lijden. „Toen een van mijn medewerkers laatst een kritische opmerking kreeg van zijn leidinggevende, hoorde ik hem de ramadan als excuus gebruiken. Nou, dan heb je aan mij een slechte. Het is begrijpelijk dat je moe bent, maar gebruik het geloof niet als argument. Bovendien: er wordt wereldwijd gevast. Dan valt het hier in Nederland nog mee, met onze airco’s.”

Precies. Aan het werk met die lege maag!

Eddini heeft haar werkrooster nauwelijks aangepast. „Ik sla de lunchpauze over. Dan werk ik gewoon door”, vertelt ze. Wat niet betekent dat ze dan eerder naar huis gaat. Wel slaat ze borrels en etentjes in deze periode vaak over. Zoals onlangs nog een barbecue met het team: „Net iets te confronterend.” Of vandaag: een afscheidsetentje van een collega. „Toch voelt dat eigenlijk niet oké. Al mis ik dan niks inhoudelijks, ik vind dat sociale aspect aan werk wel heel belangrijk.”

Maak je niet druk, niemand heeft zin in je depressieve, religieuze waanbeelden. Zeker niet tijdens een BBQ of afscheidsetentje. Je personeel doet zo aardig mogelijk en houdt vreselijk veel rekening met je waanbeelden omdat je de directeur bent. Ze markeren allemaal netjes de Ramadan maand in hun kalender want dat is de maand om punten te scoren bij de HR Directeur. Die voelt zich dan toch al wat licht in ‘r hoofd, dus da’s een prima moment om wat intern te netwerken.

Toen El Mouden twintig jaar geleden met het schoonmaakbedrijf begon, waren er in de vastenmaand opvallend veel ziekmeldingen, vertelt ze. „Nu zijn we strenger en meer ervaren. We hebben niet voor niets een ziekteverzuim van 4 procent, wat laag is voor de schoonmaakbranche. Dat willen we graag zo houden.” Wel houdt het bedrijf op andere manieren rekening met de ramadan. „Die valt elk jaar in een net wat andere periode. Als dat zoals nu in de zomer is, mogen werknemers soms een uur later beginnen. En met het Suikerfeest wordt ieder jaar getrakteerd op het hoofdkantoor.” Krijgen medewerkers vrij als ze dat zouden willen? „Dan zou je iedereen vrij moeten geven. Dat gaat niet, daar moeten we reëel in blijven.”

Trakteren op het hoofdkantoor?

Wat een origineel idee!

Hier in Amsterdam Nieuw West gaan alle scholen wel gewoon dicht met suikerfeest.

(Dat vindt Allah heel belangrijk red.)

Is Eddini blij dat ze na dit weekend weer gewoon lekker kan doorslapen ’s nachts? „Zeker. En ik verheug me op de koffie”, reageert ze. Maar: „Tegelijkertijd is het ook een bijzondere maand, een tijd van bezinning. Ik sta stil om terug te blikken en vooruit te kijken naar de dingen die ik komend jaar anders wil doen. Dat geeft veel kracht en een scherpte die ik straks ook weer zal missen.”

Kracht en scherpte.

Hebben jullie opgelet, reuze leuk, divers en tolerant HR team?

Als je slim bent? Dan laat je volgend jaar aan Eddini weten dat het je opvalt hoe krachtig en scherp ze altijd is tijdens de Ramadan. 

Dat doet wonderen voor je carrière.

Nod Yes Icon

Ik hoop dat Ramadan dit jaar eindigt met een echte knaller.

En dat betekent vandaag of morgen een aanslag in een willekeurige Europese stad.

Het zou sneu zijn als Ramadan eindigt als een leeglopende ballon.

Deflated Balloon

Share