Rosanne Hertzberger Is Een “Trots Onderdaan” Van De Rothschild Bankier

, , Comments Off on Rosanne Hertzberger Is Een “Trots Onderdaan” Van De Rothschild Bankier

Door de Islamitische terreur in London had ik dit weekend weinig tijd.

En dat is jammer, want zaterdag lees ik altijd de drammende en dreunende waanzin van Rosanne Hertzberger.

Bij deze dan. Leest u even mee?

NRC: Een dodelijk saaie formatie.

Waarom interesseert die formatie mij zo weinig? Telkens dat urgente nieuws: „We schakelen onmiddellijk over naar onze verslaggever in Den Haag”. En dan alles daar dan hetzelfde is als het altijd was. VVD staat tegenover SP over ongelijkheid, D66 tegenover ChristenUnie over medisch-ethische zaken, GroenLinks en CDA botsen over immigratie en klimaatbeleid. Het past allemaal zó in het maatschappijleerboekje van de middelbare school: partijen verdeeld over de confessionele/seculiere as en de links/rechts as. Het voelt als spijbelen om het niet te volgen, maar ik vind het slaapverwekkend. Maak me maar wakker als ze eruit zijn.

We schakelen over?
Wij kijken geen TV Rosan, dus wij kunnen ons daar niets bij voorstellen.

Misschien interesseert het me weinig omdat er buiten zoveel belangwekkends gebeurt. Daar zien we hoe Europese leiders wél een blok vormen tegen de populisten en de kleine denkers. Het is bijzonder om te zien wat zo’n gemeenschappelijke vijand doet met een groep. Vooral Macron was op dreef met het diplomatiek vernederen van zowel Trump als Poetin. De beelden van de nieuwe Franse leider die de NAVO-top tegemoet loopt, blijven me bij: hij maakt een soort schijnbeweging richting Trump maar zwenkt op het laatste moment af om eerst Merkel te begroeten.

Paar vraagjes.

Wie zijn die Europese leiders?

En wie zitten er allemaal in dat “blok”?

Wie zijn de populisten?

En wie zijn de kleine denkers?

Ik weet niet hoe u daarnaar keek, maar ik voelde me ineens door en door Europeaan, trots onderdaan in het nieuwe epicentrum van vrijheid en democratie. Kijk ons nou, na eeuwenlang oorlog voeren is het continent eindelijk verenigd en vormen we echt een machtsblok in de wereld.

Wij keken er niet naar, Rosan.
Dat zei ik toch al?
Wij kijken geen televisie.

Maar goed, als de Franse bankier een “schijnbeweging” maakt en Merkel’s hand schudt, dan voelt Rosan zich ineens “door en door Europeaan” en een “trotse onderdaan”.

Daarna raakt Rosan een beetje de weg kwijt.

De EU is een hoop dingen, maar “democratisch” is het beslist niet.

En dat weet Rosan best.

Daarnaast weet Rosan ook best dat “we” beslist geen machtsblok vormen.

NATO, de ECB, een handjevol bankiers en grote bedrijven.

Dat is het machtsblok Rosan.

En die mensen hebben “we” nul invloed op.

En “we” hebben nul inzicht in wat ze zoal doen.

Bij Macron zie je de post-partijen-politiek in praktijk en het ziet er heel verleidelijk uit. En marche! Hij combineert links en rechts, oud en jong, gevestigde orde en nieuwkomers. Het is de gedroomde brede beweging met van die irritante blije doenerigheid, zo van „we gaan het lekker samen doen”, lekker nieuw, lekker anders.

Rothschild bankiers zijn "lekker anders"?
(En "lekker nieuw" red.)

Rothschild

Ik heb dit diverse malen uitgelegd.

Rosanne Hertzberger is Neerlandsch eerste en enige bipolaire columnist.

Let op.

Het juichgevoel over een verenigd Europa is dubbel. Eigenlijk hoop ik dat Frankrijk en Duitsland binnenkort als vanouds weer stevig botsen. Uiteindelijk is het namelijk helemaal niet zo gezellig, zo’n gemeenschappelijke vijand.

Dus “door en door Europeaan” en “trotse onderdaan” van Macron (de bankier) en Merkel (de reli-freak).

Maar twee (2) paragrafen verderop wil Rosan toch liever dat ze gewoon ruzie maken.

Dat is “normaal” gedrag voor bipolaire mensen.

De afgelopen weken werden zowel Trump als Poetin geschoffeerd in Europa. Koekje van eigen deeg uiteraard. Maar zo’n schijnbeweging van Macron op het wereldtoneel is geen grapje, symboliek doet er toe. En of je nu gelooft dat de radicale islam of klimaatverandering de grootste bedreiging is, het is in beide gevallen handig om de Verenigde Staten als machtsblok aan je zijde te hebben. Verder weet ik natuurlijk dat ik niet over oorlog mag praten, want er komt nooit meer oorlog – maar ik denk aan niets anders.

En ook de “schijnbeweging” is ineens minder cool dan het leek op televisie.

En iedereen weet dat de US al jaren geweldig veel doet aan radicale Islam en klimaatverandering?

Ik “mag” het niet, want het gebeurt “nooit meer”, maar ik doe het toch.

Diepe zucht.

Hetzelfde geldt voor de nieuwe politieke vaart van de brede Franse beweging. Ik weet niet of al dat politieke enthousiasme nou echt zo wenselijk is als het lijkt, allemaal samenkomen rond één vijand. In Nederland is die ene tegenstander in ieder geval niet genoeg grond om elkaar in de armen te vallen. Het levert een dodelijk saaie formatie op. Misschien moeten we daar juist blij mee zijn. Als het saai is in Den Haag, gaat het meestal goed met Nederland.

Even voor de goede orde “een vijand”? Dat zijn er eigenlijk een hele hoop. De populisten zijn de vijand en Le Pen is de vijand en de PVV is de vijand en Donald Trump is de vijand en alt-right is de vijand en GeenStijl is de vijand (en Dumpert) en fake news is de vijand en Putin is de vijand en eurosceptici zijn de vijand en Wilders is de vijand en Julian Assange is de vijand en Thierry Baudet is de vijand.

(En klimaatverandering en radicale Islam red.)

Kan iemand Rosanne wakker maken?

“Ze” zijn eruit.

Share