Representativiteit Is Racisme

, , Comments Off on Representativiteit Is Racisme

Toen ik mijn eerste baan kreeg, kwam ik te werken op een afdeling vol techneuten.

Maffe, alternatieve, grof-gebekte, bijzonder mondige en uitgesproken programmeurs.

Iedereen droeg zwarte spijkerbroeken en vieze zwarte wollen truien.

Ikzelf ook.

En ik had een doodshoofd oorbel en heel lang haar.

Veelal scheuren in mijn spijkerbroek en gympen met de veters los.

Geek Logo

Het bedrijf werd groter en internationaler.

Ik kreeg grotere, belangrijkere projecten.

Ik maakte promotie en ik begon meer geld te verdienen.

Ik kreeg contact met klanten.

Op een goede dag stond er iemand naast mijn bureau.

Zeg, lieve jongen?
Die oorbel gaat uit.
Dat haar gaat eraf.
Heb je een behoorlijke pantalon?
Heb je een paar behoorlijke schoenen?

De reden?

Representativiteit.

Mijn werkgever en mijn collega’s vonden het prima hoe ik eruit zag.

Sterker nog: het kon ze geen ene ruk schelen.

We kunnen echter niet van al onze klanten verwachten dat ze er net zo over denken.

Dus ik paste mij aan.

Er zijn werkgevers waar je zelfs op kantoor je behoorlijk dient te kleden.

Niet alleen als je klanten ontmoet.

Ik had wat dat betreft mazel.

Veel vrienden en kennissen niet.

Die moesten in een colbert naar kantoor.

Met leren schoenen.

Ik heb wel verhalen gehoord over teamleiders die aangesproken wilden worden met Meneer.

NRC: ‘Mijn hoofddoek? Die doet er helemaal niet toe’.

Werkgevers mogen werknemers verbieden een hoofddoek te dragen, bepaalde het Europees Hof van Justitie dinsdag. Volgens de hoogste Europese rechtbank mag van werknemers worden geëist dat ze ‘neutraal’ op het werk verschijnen, met name wanneer werknemers „in contact treden met de klanten”. Maar: het verbieden van een hoofddoek op de werkvloer mag volgens het Hof alleen wanneer andere religieuze uitingen, zoals het dragen van een rozenkrans of keppeltje, evenmin zijn toegestaan.

Wij hadden een programmeur die freak nep-lenzen droeg.
Daardoor kreeg ie de ogen van een soort hagedis.
Hij had 17 piercings in z'n gezicht.

Hij was een beetje maf.
Iemand van het hoofdkantoor belde z’n directeur en vroeg of ie zich “normaler” kon kleden.
Dat vond iedereen heel zielig.
Maar hij deed het (uiteindelijk red.) wel.

Lizard Eye

De twee jongedames in het artikel denken daar duidelijk heul anders over.

OUMAIMA EL GHOULBZOURI (19), STUDENT POLITICOLOGIE.

„Bij het lezen van de berichten over de uitspraak van het Europees Hof schrok ik heel erg. Vrouwen die twijfelen, net als ik op mijn vijftiende deed, zullen zich nu nog minder gesteund voelen. En ook werkgevers die er al mee worstelden, zullen nu misschien sneller denken: ‘Zie je wel, zo gek is het niet dit te verbieden.’ Ik geloof heel sterk dat je moet uitstralen dat het geen verschil maakt, die hoofddoek. Dat het gaat om jou. Daar helpt zo’n uitspraak niet bij – dit werkt de acceptatie van gesluierde werknemers alleen maar tegen.”

Oumaima vindt dat de werkgever daar niets over te zeggen heeft.

En het Europese Hof nog veel minder.

Het gaat om haar.

Want dat is de essentie van identity politics.

FITRIA JELYTA (26), REDACTEUR BIJ DUURZAAMBEDRIJFSLEVEN.NL.

Mijn motivatie een hoofddoek te dragen is mijn identiteit: het hoort bij mij. Ik ben dan misschien wel Indonesische, maar als het gaat om mijn keuzevrijheid ben ik heel Nederlands. Ik voel me daarin beperkt als ik me aanpas aan de kortzichtigheid van anderen. Die kracht probeer ik nu uit te stralen, ik zórg wel dat mensen me mogen. Ik wil laten zien: mijn hoofddoek doet er niet toe.

Heel goed.
Jouw identiteit.
Want daar gaat het allemaal om.
En als die hoofddoek er niet toe doet?

Waarom draag je ‘m dan?

Volgens mij ga je naar kantoor, naar je werk, om … eh… te werken?

Dat vergt concentratie, inspanning en veelal samenwerking.

Het vergt ook gehoorzaamheid.

Tenzij je de baas of eigenaar bent?

Zul je veelal moeten uitvoeren wat anderen zeggen.

Misschien is dat een mooie locatie om dat krankzinnige geloof in een onzichtbaar wezen in de hemel even achterwege te laten.

Als je dan thuis komt kun je verder met dat boek uit het bronzen tijdperk.

Met al die genocide en verminking en slachting en kindermoord etc.

Na een dag hard werken op kantoor?

Kruip je thuis lekker op de bank met Allah.

(En je hoofddoek red.)

Ik ga een Darth Vader helm naar kantoor dragen.

Waarom?

Om te laten zien dat die Darth Vader helm er niet toe doet.

Share