Populisten Bashen Met Bruno Taut, Cate Blanchett… En Jutta Chorus

, , Comments Off on Populisten Bashen Met Bruno Taut, Cate Blanchett… En Jutta Chorus

Oh jubel.

Jutta Chorus is terug.

Deze week had Jutta niet echt inspiratie voor een column.

En wat doe je dan?

Heel goed.

Dan ga je random wat populisten bashen.

(Want dat vindt de NRC eindredactie altijd goed red.)

Nod Yes Icon

NRC: Profeten op zoek naar de ondergang.

Hoe lang kun je blijven vertellen dat de ondergang nakend is, voordat mensen er genoeg van krijgen? Jan Roos trad donderdag af als politiek leider van VNL (0 zetels) en waarschuwde dit weekend nog eens voor verkrachtingen, bomaanslagen en terreur door moslims. „Hoe lang pikken we het nog dat onze cultuur, onze tradities, onze manier van leven moet wijken om mensen die ons haten zich meer thuis te laten voelen? Niet heel lang meer, denk ik. Het kantelmoment komt naderbij.”

Klopt.

Zo’n 65% van Nederland wil een stop op Moslim immigratie.

Een slordige 70% wil dat de Islam zich hervormt.

Gek, ik had juist het gevoel dat het kantelmoment verder weg is geraakt. Noch Theresa May die veiligheid wilde vergroten door de mensenrechtenwetgeving aan te passen, noch Marine Le Pen die voortdurend hamerde op het door de islam geïnspireerde terrorisme, heeft electoraal geprofiteerd van recente aanslagen in Groot-Brittannië en Frankrijk. De enige kantelaar die daadwerkelijk gekozen werd, is Donald Trump – of je moet Recep Erdogan meerekenen, maar die bedoelt Roos natuurlijk juist niet. Geert Wilders voorspelde in januari nog dat dit het jaar van de revolutie zou worden: „De wind draait, de mensen worden wakker.” Hij zei het in Koblenz, waar alle windvanen waren samengekomen om alvast te vieren dat zij in dit Europese verkiezingsjaar het continent zouden veroveren. Maar de revolutie is uitgebleven.

Ehm… Nee, Jutta.

De VVD, CDA namen grotendeels de talking points van de PVV, FvD en VNL over tijdens de campagne.

Zelfs D66 en GroenLinks deden mee.

Ineens wilde iedereen minder EU (“samenwerking waar mogelijk, maar de rest regelen we lokaal”), iedereen was ineens bezorgd om immigratie (De Turkijedeal werd voortdurend aangehaald, “pleur op” etc.) en er was vooral veel gezeur over Islam, terreur etc. De PVV en FvD boekten dan ook grote overwinningen en doen het – in de peilingen – sindsdien heel goed. De FvD groeit als kool en heeft zelfs een eigen jongerenbeweging. Iets wat andere partijen domweg niet lukt. De sentimenten waar Jan Roos het over heeft leven weldegelijk onder de Nederlandse bevolking en nemen alleen maar toe, vooral bij jonge mensen.

Dan stopt Jutta ineens met haar medicatie en krijgen we dit.

Hoe kan dat? Waarom wil de apocalyptische geest maar niet vaardig worden over het Avondland? Ik zag bij het Holland Festival de film Manifesto, waarin Cate Blanchett in dertien verschillende gedaanten teksten uit beroemde kunstmanifesten verwerkte in alledaagse situaties. Het mooiste fragment vond ik dat waarin zij een arbeider was in de afvalverwerking. Na een ontbijt van bonen in tomatensaus reed ze in een slobbertrui en een vormeloze jas op haar brommertje naar haar werk: aan de stuurknuppel van een grijper. En in al die treurigheid klonken in haar hoofd de woorden die architect Bruno Taut in 1921 opschreef: „We voelen de morgen. We dwalen niet langer als maanzieken door de nacht, dromend in het bleke licht van de geschiedenis. Een koele ochtendwind omgeeft ons. Wie niet wil huiveren, moet doorlopen. En wij, en ieder die met ons oploopt, zien in de verte het vroege licht van de ontwakende ochtend.”

Een film met Cate Blanchett bij het Holland Festival en een architect uit 1921, zeg je?

Dat klinkt vreselijk relevant.

Are U Insane

Optimisme op de vuilnisbelt. Als metafoor lag het er misschien dik bovenop, maar leerzaam vond ik het wel. Aan de rechterkant van het politieke spectrum worden de gevestigde politici steevast betiteld als wegkijkers die niet weten wat onder de bevolking leeft. Zo langzamerhand moeten de onheilsprofeten zich toch gaan afvragen of zij dat zelf wel weten.

Als je feiten meeweegt Jutta?

Dan wel.

In jouw bubbel?

Not so much.

Shaking No Emoticon

Oh en eh... hoe verloopt die formatie, Jutta?
Soepeltjes?
En al die vluchtelingen?
Hebben die allemaal inmiddels werk?

Kan iemand de SPV’er van Jutta bellen?

Als ze haar medicatie neemt is ze een stuk kalmer.

Share