Pleidooi voor GeenPeil

, , Comments Off on Pleidooi voor GeenPeil

Waarom zou je op een partij stemmen?

Of nog erger: Waarom zou je op een politicus stemmen?

Ik heb wat rare trekjes.

Als ik een restaurant binnenwandel en er staat niets op het menu wat ik echt lekker vindt?

Dan eet ik daar niet.

En als ik de Nederlandse Politieke Partijen bekijk, dan krijg ik een beetje eenzelfde soort gevoel.

Nee dank u.

Dat lust ik niet.

Nee.

Nee.

Liever niet.

Nee, dank je.

Nee, ik heb een allergie.

etc.

Ik snap democratie niet, denk ik.

Het is allemaal zo kortstondig, weinig inspannend en zeer zelden bevredigend.

Als je eenmaal gestemd hebt, is het hele feest abrupt afgelopen.

Je stemt.

En klaar.

Die politicus? Die partij?

Die hebben je niet meer nodig.

Shaking No Emoticon

Je rol in het “democratische proces” is voorbij. Je participatie, inzet, mening en betrokkenheid zijn niet langer gewenst. Je hebt op ze gestemd toch? Prima, zie je over vier (4) jaar – of eerder indien nodig. Nou … ga weg en hou vooral je bek dicht.

Het klinkt wat hard, maar daar komt het wel een beetje op neer.

Als jij op een partij of een politicus stemt…?

Ben je het dan eens met alles, maar dan ook absoluut alles, wat die politicus of partij zoal uitspoken?

Natuurlijk niet.

D’66 heeft een partijprogramma van meer dan tweehonderd (200) pagina’s. Lezen kiezers dat hele programma? Lezen de partijleden van D’66 dat hele programma? En stel dat iemand de tijd neemt om het hele programma te lezen. Hoe waarschijnlijk is het dat je het helemaal eens bent met alles, maar dan ook absoluut alles, wat daarin zoal staat geschreven?

Die kans is statistisch verwaarloosbaar.

En zelfs als je dat hele programma leest en zelfs als je het helemaal volledig eens bent met alles wat er in dat programma staat?

Gaat D’66 dat programma realiseren?

Alle 200 pagina's?

Nee, beslist niet.

Shaking No Emoticon

Zo “werkt” Nederland namelijk niet. Politieke Partijen kunnen ordners vol leuke programma-lulkoek schrijven. Politici kunnen een lulverhaal vol idealisme en realisme afsteken op TV, Radio en Internet. Maar nadat jij op ze hebt gestemd, is jouw rol echt helemaal voorbij. Je wordt direct daarna een passieve consument – hoe passiever, hoe beter.

De partijen en politici kunnen dan overgaan tot het “besturen” van het land (als een vliegtuig, of een boot of een ander voertuig).

Hoe ze dat doen en wat ze precies doen?

Nou dat mag je passief consumeren via “de media”.

En als je iets heel vervelends leest of ziet of hoort?

Dan mag jij je daar best over opwinden, thuis, of in de kantine op kantoor, maar maak het niet te gek, okay?

Je kunt er namelijk toch niets aan doen.

Jij doet niet meer mee.

Je hebt al gestemd, meer is niet nodig.

Die geweldige partij, met die geweldige politici en dat supergoeie partijprogramma gaat direct na die verkiezingen een hele reeks deals maken, veelal achter gesloten deuren.

Deals over geld, deals over banen, deals met Brussel, deals met NATO, deals over infrastructuur, belastingen, toeslagen, uitkeringen, zorg, defensie… noem maar op.

Deals over alles.

Daarom stem ik GeenPeil.

GeenPeil Icon

Ik wil zien wat voor deals.

Ik ben niet rechts. Ik ben niet links. Ik heb een (uitgesproken) mening over een hele hoop dingen. Het aantal dingen waar ik een (uitgesproken) mening over heb groeit en de (uitgesproken) meningen die ik zoal heb zijn onderhevig aan verandering. Zo ben ik recentelijk door mijn elf (11) jarige dochter overtuigd van het feit dat Josje, voorheen van K3, een echte bitch is. De jaren daarvoor had ik eerlijk gezegd weinig problemen met Josje. Mijn “positie” over Josje is (na onderzoek en ampel debat met hoor en wederhoor) veranderd.

Josje is een bitch.

Ik vind dat er meer geld (en professionalisme) naar Defensie moet. Ik vind dat de Immigratie en Naturalisatie Dienst meer bevoegdheden moet krijgen. Men zou nauwer moeten samenwerken met de AIVD om terroristen uit de vluchtelingenstroom te vissen en “illegalen” uit te zetten naar land van herkomst. Geld naar Defensie en meer geld naar de IND? Dat klinkt vrij “rechts” allemaal.

Ik vind de bijstand een schandalig gedrocht. De participatiewet dwingt je te participeren in een “arbeidsproces” waar je wellicht helemaal niet in past. Mensen die echt niet kunnen werken zouden veel ruimere uitkeringen en toeslagen moeten krijgen. Ik vind dat wetenschappelijk onderwijs en beroepsonderwijs gratis moet zijn. Ik ben een groot voorstander van het Nationale Zorgfonds. Hogere uitkeringen en gratis onderwijs en zorg? Dat klinkt vrij “links” allemaal.

Daarom stem ik GeenPeil.

Ik wil mijn (uitgesproken) mening laten gelden, per onderwerp.

Als je lid wordt van GeenPeil krijg je toegang tot een online discussie platform. Je kunt daar wetsvoorstellen, amendementen, moties en kamervragen lezen, bespreken en over stemmen. Je kunt in debat met mensen uit heel Nederland en je (uitgesproken) mening laten gelden. Als er een onderwerp tussenzit waar je niets of weinig van weet? Dan kun je die stem weggeven aan een lid die daar toevallig heel veel van weet. Is er een onderwerp waar je vreselijk veel verstand van hebt? Dan kun je andere leden van advies en inzicht voorzien.

Je bekijkt, overweegt en stemt vervolgens over alles wat er in de Tweede Kamer gebeurt.

Dat… is participatie in het democratische proces.

Laten we eerlijk zijn?

Ik kan een klein resusaapje trainen om een rood kruisje in een hokje te zetten.

En dat resusaapje ziet er een stuk schattiger uit dan jij.

In zo’n leuke outfit.

Met zo’n rood potlood in z’n kleine handjes.

Not My Circus, Not My Monkeys

Not my circus, not my monkeys is een Pools gezegde.

Het betekent not my problem, ik hou mij erbuiten, ik heb hier geen bevoegdheden, het is iemand anders z’n werk, een ander z’n verantwoordelijkheid, ik bemoei mij er niet mee, het zijn mijn zaken niet, ik heb hier niets mee te maken.

Ook daarom stem ik GeenPeil.

Ik vind namelijk dat het wel ons circus is en het zijn wel onze apen.

En die apen in Den Haag maken er een bende van.

De apen in Brussel zijn helemaal een drama.

 De apen van GeenPeil echter?

Die zijn ingeent en gechipt en veul beter afgericht.

Die doen wat jij zegt.

Zonder drama, stampvoeten, huilen, gillen, dreigen, stoepkrijt, zonder sletten en hoeren in”de media” of sjoemelen in achterkamertjes.

Let’s take back our circus.

Stem op jezelf. Stem GeenPeil.

Word lid van GeenPeil.

 

Share