Piratenbios: Oliver Stone’s Snowden… met Edward Snowden!

, , Comments Off on Piratenbios: Oliver Stone’s Snowden… met Edward Snowden!

Edward Snowden is een klokkenluider. Hij is de meest bekende, meest belangrijke klokkenluider ooit. Je komt ‘m niet tegen op televisie of radio. Hij is geen bekende acteur, hij heeft geen Youtube-kanaal. Je komt ‘m niet tegen in de grote, internationale kwaliteitskranten. En toch is Edward Snowden één van de meest bekende personen op aarde.

Er wordt zelfs gesproken van een pre-Snowden en post-Snowden tijdperk.

Zijn onthullingen liegen er niet om: De massa surveillance van de Amerikaanse NSA – “toegestaan”  op ludieke juridische gronden – is een enorme inbreuk op onze democratie en onze privacy. We zijn – ergens na 11 september 2001 – allemaal, het recht om met rust gelaten te worden kwijtgeraakt.

En met ‘we’, bedoel ik ook echt WE. Bedrijven, overheden, religieuze genootschappen, universiteiten, zorginstellingen? ALLES is ‘ingested‘. Niets en niemand wordt gespaard. Alles wordt opgeslokt.

Nothing is private.

Waarom?

Well… ehm terrorism and ehm… security and ehm… well eh… because.

Deze waanzin is nu 16 jaar gaande en in al die tijd heb ik nog geen zinnige argumenten, of plausibele juridische onderbouwing gezien of gehoord.

Iedere organisatie en overheid ter wereld zou nu de NSA voor de rechter moeten dagen en een dikke schadeclaim indienen, maar gek genoeg zie je dat vrijwel niet gebeuren. Allerlei leuke national security wetgeving sluit enige juridische procedures uit. En de national security van de US vindt de rest van de wereld zo vreselijk belangrijk dat we allemaal met veel plezier al onze privacy opgeven. De US voelt zich erg angstig en we moeten allemaal een beetje helpen hun handje vasthouden, verhaaltje voorlezen, onder het bed schijnen met een zaklamp etc. Dat helpt.

We willen allemaal heul erg graag dat de US zich comfy voelt.

Anders wordt de US druk en irritant en driftig en agressief en zo.

De US is een beetje als een kind met ernstige gedragsproblemen.

Silicon Valley en veel westerse bondgenoten, waaronder de Britten en Duitsland, werkten er gretig aan mee. Verreweg de meesten van ons overkwam het gewoon. Al onze data wordt al jarenlang opgeslokt. Het valt niet te stoppen. En niets of niemand wordt ervoor gestraft.

Edward Snowden betaalt nog steeds een heftige prijs. Hij verblijft staatloos in Moskou. In de VS wacht hem een geheim proces, met beperkte mogelijkheden tot verdediging en een levenslange gevangenisstraf in een militaire gevangenis onder erbarmelijke omstandigheden.

***

Op 10 november 2016 vond een speciale vertoning van de film “Snowden” van Oliver Stone plaats in een groot aantal bioscopen in Nederland. Independent Films en Startpage nodigden Edward Snowden zelf uit, om na de film, een Q&A te doen, via live video-feed vanuit Moskou.

Uitnodiging Snowden

Startpage is een Nederlandse zoekmachine – en een hele bijzondere.

Browsen en zoeken via Google, Bing en Yahoo doe je niet prive. Je type browser, de apps die je hebt meedraaien, je besturingssysteem (OS), je scherminstellingen, je taal, je locatie, je ip-adres en natuurlijk je zoekopdrachten… alles wordt opgeslagen. Die data wordt vervolgens geanalyseerd voor allerlei doeleinden. Veel van dit soort gegevens worden verkocht aan adverteerders en aan… nou… aan wie maar betaalt. Alles wordt uiteraard tevens gedeeld met onze grote vrienden van de NSA, om meneer USA vooral kalm te houden, want die is erg angstig… en kampt met gedragsproblemen.

Startpage doet dat dus allemaal niet. Je krijgt dezelfde resultaten zoals je normaal bij Google zou krijgen, hetzelfde krachtige zoek-algoritme en dus dezelfde rijke schare aan resultaten. Je doet dit alleen via een robuuste SSL (https) connectie en er wordt helemaal niets opgeslagen. Je krijgt bovendien geen gepersonaliseerde of gefilterde resultaten.

To put it simply: Je bent onzichtbaar (voor iedereen). En er is geen data.

Startpage weet niet wie je bent, waar je vandaan komt, of waar je naar zoekt.

Daar willen ze echt niets van weten.

Startpage is – sinds 2008 (!) – de enige zoekmachine met een EU Privacy Zegel.

(klik op het logo)

Startpage

De Piratenpartij kreeg een hele leuke uitnodiging van Startpage om dit bioscoop evenement bij te wonen en daar waren wij maar wat blij mee. Een delegatie reisde af naar het Rembrandtplein, bioscoop Tuschinski te Amsterdam. Ikzelf bleef achter en kreeg via onze lijsttrekker, Ancilla v/d Leest, de gelegenheid om Christiaan Solcer, Chief Marketing Officer van Startpage te spreken.

Christiaan had een krankzinnige dag. We waren rond 8u ‘s morgens al heen en weer aan het mailen. Hij had toen reeds een interview met de NOS gedaan – en er zouden meer interviews volgen. We spraken elkaar kort daarna. Christiaan is gemakkelijk en joviaal, maar helder en straight: privacy is beslist geen gimmick. Jaren geleden ondernam het bedrijf een serieuze, juridische risico-analyse en kwam keihard tot de conclusie dat het verzamelen en bewaren van data een onacceptabele liability was voor het bedrijf. En nog veel belangrijker: een enorme schending van het vertrouwen van hun gebruikers.

Men vernietigde direct alle data, stopte met verzamelen en stelde stricte privacy protocollen in.

De onthullingen door Edward Snowden zorgden voor veel positieve pers omtrent privacy-zoekmachines. Gebruik en zoekopdrachten namen explosief toe. “Eigenlijk zouden veel bedrijven, zorginstellingen, bedrijven met innovatieve technologieen, allemaal volledig anoniem moeten zoeken“, legt Christiaan uit. Het online gedrag, de zoekopdrachten van mensen in hoge overheidsposities of veiligheidsgevoelige beroepen kan voor tal van duistere doeleinden gebruikt worden.

Startpage toont alleen generieke advertenties, die men overneemt van Google. Men toont geen personalized advertentie aanbod. Dat kan men domweg niet, want er worden bewust geen gebruikersprofielen bijgehouden. Ik had 2 tracker-blockers runnen maar kwam bij geen enkele zoekopdracht een tracker of (nare) scripts tegen.

De website van Startpage is prima. Heldere uitleg omtrent privacy-risico’s en hoe die tegen te gaan. Startpage laat je anoniem zoeken, maar zodra je ergens op klikt verdwijnt al die anonimiteit. Niet getreurd: ze hebben tevens een proxy. Je kunt dan anoniem zoeken, en vervolgens anoniem BEzoeken. Dit is fijn bij zoekopdrachten en (het bezoeken van) websites over: “abortus”, of bijvoorbeeld “schuldhulp”, of “Donald Trump Sex Doll”, of “Naked Dancing Hitler Jugend”.

Ik kan veel ergere voorbeelden bedenken.

(klik logo).

Google Lock Startpage

Voor de echte liefhebbers: Startpage biedt een encrypted email: startmail – mails alleen door jou en alleen voor jou.

Ik vroeg Christiaan, hoe zien jullie de toekomst? Meer en meer mensen, organisaties en overheden worden nerveus omtrent privacy, wanneer nemen ze dan eindelijk allemaal maatregelen? Hij was realistisch: “Wat wij zien, als we even alleen kijken naar Nederland, is dat privacy zeker leeft, maar nog niet voldoende prioriteit inneemt“.

Lieve mensen: Googl… sorry, sorry… STARTPAGE “Edward Snowden” eens. Duik er eens echt in. Ga eens met je ouders, je kids, of je vrienden en collega’s die film bekijken. Pak eens een documentaire over Snowden op Youtube of Netflix.

Is het echt “wel okay” dat er ergens voor eeuwig wordt opgeslagen dat je online op zoek was naar…?

scheenbeschermers
scheenbeschermers meisjes
goedkope scheenbeschrmrs$$@^#&
goedkope scheenbeschermers meisjes
beslist goedkope scheenbeschermers
kick4kids scheenbeschermers
rode scheenbeschermers meisjes

(En dat was vanmorgen van 07:11 tot 07:32 ongeveer)

De scheenbeschermers gaan niemand iets aan. Ik ben aan het “winkelen” en dat kan prima zonder dat ieder artikel wat ik bekijk geregistreerd wordt.

Een idee is al je zoekopdrachten zelf te bewaren. Ze dan uit te printen en op te sturen naar de NSA in dozen. Als alles en iedereen dat zou doen? Dan zou de hele oost-kust van de USA bedolven zijn onder papier. (Er zouden dan tevens geen bomen meer op aarde zijn volgens mij).

Paper Help

Dit voorbeeld geeft een aardige indicatie van het volume, niet?

Een ander idee is je online gedrag meer af te schermen.

Ik ken Edward Snowden’s verhaal maar al te goed. De film kwam relatief laat in Nederland uit, dus er zijn al geruime tijd prima versies online te vinden. Yes, ik ben een Piraat en ik download en stream films illegaal. Netflix vind ik weggegooid geld. Het aanbod valt tegen en de kwaliteit van de stream vind ik niet bijzonder. Ik vond het een leuke film. Ik zou ‘m omschrijven als een docu-drama met thriller-elementen – zeer zeker de moeite waard om te zien. Dit is een HD kopie, enjoy.

Snowden HDrip

Mede-Piraat en kandidaat op onze lijst voor de Tweede Kamer verkiezingen Rico Brouwer woonde de avond bij.
De film werd goed ontvangen, maar de Q&A met Edward zelf was natuurlijk helemaal fantastisch. Onderstaande is een greep uit de vele leuke quotes.

Phil Zimmermann (ontwikkelaar PGP)
“If elected people inherit a surveillance infrastructure like they have today, they could use that to stay in power”.

Edward Snowden
"Countries like China can mass-surveil and control their population without much foreign criticism. They can simply say: What we're doing has been modelled on what the US is doing".

"With encryption by default we could move beyond supporting human rights, we could enforce them".

"Those [ mass ingestion ] programs were never about fighting terrorism, they're about power".

"We should not just encrypt the content of our communications, but also protect the meta data. We've only just started doing that with tools like TOR".

Volgens de Piratenpartij Nederland: Een hele bijzondere en zeer geslaagde avond.

****

We leven echt in het post-Snowden tijdperk. Shell, KPN, Hoogovens, Philips? Al deze giganten doen tegenwoordig veel meer aan encryptie dan voorheen. Den Haag, Brussel, Moskou, Bejing, Tehran? Idem dito. Tal van organisaties en mensen hebben stappen genomen om hun privacy te waarborgen en begeven zich meer anoniem online. Ook de grote spelers in Silicon Valley vinden encryptie en onze privacy ineens heel belangrijk.

Vergis je niet: Edward Snowden’s onthullingen hebben de wereld meer bewust gemaakt over privacy en anonimiteit.. onze onvrede is ernstig vergroot. We staan wantrouwig tegenover de US, we hebben weinig vertrouwen in Google, Facebook en Microsoft en ook onze eigen overheid heeft beslist geen schone handen. Onze vrienden van de AIVD zijn altijd wat volgzaam dus als de US zegt “jump“? Dan beginnen alle crypto-conservatieven van de AIVD druk op en neer te springen: “Is dit hoog genoeg meneer US, kijk eens, is dit hoog genoeg” (***) ? Lang na Snowden’s onthullingen kwam Plasterk doodleuk met het het idee om een kabel ergens in Zeeland af te tappen zodat ie alle verkeer wat Nederland binnenkwam kon opslokken. Dat leek hem (en de AIVD), na Snowdeneen vreselijk goed idee.

Ze zijn namelijk allemaal even gek.

In de US zijn er wat (matige) beperkingen gekomen op de massa-collectie van de NSA. Maar dat geldt alleen voor US persons (burgers en mensen die in de US wonen). Het geldt beslist niet voor ons. Wij zijn fucking foreigners. En de massa-collectie buiten de US gaat gestaag door.

De USA is nu jarenlang alle communicatie van de hele wereld… alle digitale online informatie aan het opslokken, analyseren en aan het bewaren. Het land bespioneert ons allemaal, maar noemt Edward Snowden een “spion” die vervolgd moet worden onder de “Espionage Act”. De waanzin is compleet. Onze privacy en persoonlijke integriteit tellen voor niets. Iedereen die belt, mailt, chat, appt of weleens iets online zoekt is de lul. 

Oh.. en je bent een lul, want je betaalt grof geld voor je internet-abonnement, waar je gebruik beslist niet secure en private is.

Je betaalt voor een auto zonder gordels, remmen of airbag.

No worries… de GPS en de RFID-chip doen het prima!

Je bent niet eens de baas van je mobile device! Dat vergt een jailbreak en dat klinkt vreselijk illegaal.

Heb jij een slimme televisie of koelkast? Een WiFi pacemaker, insuline-pomp of 112 alarm installatie in je lijf of in je huis? Spelen je kinderen weleens Minecraft, of Pokemon online? Ben jij lid geworden van de Piratenpartij Nederland, of heb je recentelijk ons website bezocht?

Ben. Je. Weleens. Online?

Dat moet meneer USA allemaal weten, vanwege ehm… jeweetwel, terrorisme en zo.

De situatie is zo ernstig dat ze opslag te kort komen. Er worden diverse gigantische data-centra gebouwd om de opslag-capaciteit (NSA – Bluff, Utah) te vergroten.

Uw online dagboek. De brieven aan je moeder. Uw bedrijfsgeheimen. Uw personeelsdossiers. Uw wetenschappelijk onderzoek. Patientgegevens. Je vermogen. Je bezittingen. Je schulden. Die ruzie met je ex over dat pak melk. Dat foto-album van die collega die jammerlijk overleed aan kanker…

Mocht je iets van die informatie digitaal kwijtraken?

Not to worry. De NSA heeft een kopie.

Uiteraard wordt dit alles niet gedaan voor security, of tegen terrorisme. Zoals Snowden in de film zegt: “The only thing you’re protecting is the supremacy of your government“.

Wij hebben een naam voor zo’n land.

Wij noemen dat onze bondgenoot.

De nieuwe President Elect Douchebag stemt mij weinig gelukkig. Trump en Putin vinden elkaar kennelijk vreselijk leuk en er zijn al geruime tijd contacten tussen Russische diplomaten en het Trump-campagne team. Dat ziet er somber uit voor ons allemaal, maar in het bijzonder voor Edward Snowden. Levert Putin ‘m straks als kadootje uit aan Trump?

Edward zelf richt zijn focus op de bigger picture: “At the end of the day this [Trump] is just a President. If we want to have a better world, we should build it ourselves“.

Edward Snowden krijgt nooit een eerlijk proces in de US. Chelsea Manning heeft inmiddels 2 zelfmoordpogingen gedaan in een maximum security military prison, in solitary confinement. Het regime waaronder Manning wordt vastgehouden is mensonwaardig. Thomas Drake (een geniale techneut) ging failliet en werkt nu in een Apple-store. Tal van andere klokkenluiders werden ontslagen, gevolgd door aanhoudende juridische procedures. En Julian Assange die zo vreselijk gemeen deed tegen Hillary door allemaal compromitterende materialen te publiceren “woont” al jaren in de ambassade van Ecuador, omringd door de politie van Londen met kogelvrije vesten en automatische wapens.

Edward Snowden verdient asiel in Nederland. Hij is van harte welkom in Amsterdam. Ik help ‘m met plezier inburgeren.

De winter in Nederland is niet alles, maar die in Moskou zuigt.

De Piratenpartij Nederland feliciteert Startpage met de bijzonder geslaagde avond. 
Namens alle Piraten in Nederland: Dank jullie wel voor de uitnodiging. 
 
Wij wensen Edward Snowden sterkte en succes. We hopen je snel te zien in Nederland.

Hang in there, Ed.

Zie ook: Real Spies Are Stupid (red.)

En voor de liefhebbers: The Guardian: Snowden/Trump

(***) Personal devious pleasure: Ik had net een mental picture van Docters van Leeuwen, op en neer springend, in dat vest, zwetend, met zo’n heren-zakdoek in dat dikke vuistje van ‘m.  En dan een beetje hees met zo’n piepstem… “Is dit hoog genoeg, meneer US, is dit hoog genoeg”?

Share