“Ping Pong Is Net Zoiets Als Slavernij” (Deugen In Het Basisonderwijs)

, , Comments Off on “Ping Pong Is Net Zoiets Als Slavernij” (Deugen In Het Basisonderwijs)

Ik ga iemand in het zonnetje zetten.

In 4-5 en 6 VWO kregen we les van twee verschillende geschiedenisleraren. Ze wisselden elkaar af. Ze waren beide errug goed. Leuke les, intelligent, welbespraakt, goed gevoel voor humor.

We kregen o.a. de Vietnam Oorlog behandeld. Het was een onderdeel van een groter geheel, namelijk: Azie en dat eindigde dan allemaal met China, na Nixon’s bezoek en wat er zoal in de top van de Communistische Partij daarna gebeurde. Voor de Vietnam Oorlog was dus relatief weinig tijd en binnen een paar lessen was het voorbij. Onze leerkracht, Dhr. S, of Meester S., zei volgende week gaan we dan kijken naar Cambodia en de Khmer Rouge. Dat leidde tot protest. Wij vonden de Vietnam Oorlog namelijk allemaal te gek, vooral door allerlei slechte Amerikaanse actiefilms. Meester S. kreeg dus een hele reeks vragen over dingen die leerlingen in films hadden gezien (beslist niet de beste historische broncode). Meester S. zei: Nou, ehm… kennen jullie The Deer Hunter? Volgens mij was de Vietnam Oorlog wel zo een beetje. 

We hadden twee Vietnamese meisjes in onze klas.

Ze waren – als zusjes – heel jong geadopteerd door een vermogend, roomwit gezin in Zwanenburg.

Ze spraken geen Vietnamees maar alleen Nederlands met een dikke kak “r'”, vintage Haarlemmermeer.

De Vietnam Oorlog was natuurlijk niet “een beetje” zoals The Deer Hunter.

In The Deer Hunter zie je vooral Amerikaans leed.

Arme jongens uit arme regionen van de US die zich staande moeten zien te houden in de hel die Vietnam is.

Er gingen tien duizenden Amerikanen dood en Amerikanen die gevangen werden genomen hadden het beslist niet makkelijk…

… er gingen echter zo’n 4.5 miljoen Indo Chinese mensen dood dus beweren dat de Vietnam Oorlog “een beetje zoals The Deer Hunter” was met twee Vietnamese vluchtelingenmeisjes in de klas was ongetwijfeld ongevoelig, kort door de bocht, stupide, of dom. Niemand maakte zich daar echter druk om. Iedereen begon meer filmtitels te noemen, inclusief de twee Vietnamese meisjes. Meester S. pareerde al die vragen. Wat ie min of meer bedoelde was dat ie alle Vietnam films waardeloos slecht vond. Hij vond The Deer Hunter de beste film over de Vietnam Oorlog. Meer bedoelde ie niet.

Als Meester S. dat vandaag had gezegd, met twee Vietnamese meisjes in de klas?

Dan was ie ontslagen.

anti-asian-racism

Parool: Leesmethode basisschool maakt Chinezen belachelijk.

‘Chinese letter. Shing, shang, shong speelt ping-pong in Hong Kong.’

Dit is de uitleg van de klank ‘ng’ in de leesmethode van Onderwijsgek. Om de ‘ng’ voor altijd in het geheugen van kinderen te verankeren wordt een gebaar voorgesteld: ‘spleetogen maken met beide wijsvingers.’

Ai.

Da’s niet best.

U raadt het al: dit wordt hashtag ophef.

Een vader van Chinese komaf merkte de methode onlangs op bij basisschool Laterna Magica en uitte op Face­book zijn verontwaardiging. Andere ouders van Aziatische komaf deelden die visie.

Laat mij raden: het lesmateriaal wordt verboten danwel aangepast?

Racistische stereotypen

De leesmethode van pedagoog José Schraven is al meer dan vijf jaar in gebruik op basisscholen. Onderwijsgek heeft de tekst aangepast nadat de ouders op de uitleg wezen. Laterna Magica gebruikt het gewraakte lesmateriaal niet meer.

Het ‘gewraakte’ lesmateriaal klinkt indrukwekkend, niet?

Tijd voor een professioneel slachtoffer, komt u maar!

Dat neemt niet weg dat hier meer aan de hand is, schrijft mediawetenschapper aan de UvA Reza Kartosen-Wong maandag in Het Parool. ‘De betrokken docenten, pedagogen en onderwijskundigen hebben jarenlang met deze methode gewerkt zonder dat zij zélf beseften dat er sprake was van racistische stereotypen.’

De PABO (lerarenopleiding basisonderwijs red.) heette vroeger “de kweekschool”.

Nu weten we (eindelijk red.) wat ze daar precies “kweken”….

Racisten!

Nod Yes Icon

Hij vindt het opvallend dat de ophef onder Aziatische Nederlanders niet heeft geleid tot publieke verontwaardiging. “Op scholen wordt ook nog steeds ‘hankie pankie shanghai’ gezongen met spleetogen. Daar hoor je ook niemand over. We zouden dit van andere stereotypen ook niet accepteren,” licht hij toe.

Ja, als het Moslims betrof was iedereen wel gaan gillen, wedden?

Vieren Aziatische kinderen trouwens wel gewoon Sinterklaas?

Het onderwijscurriculum ligt steeds vaker onder vuur. Onder meer de manier waarop er over het kolonialisme en de slavernij wordt onderwezen staat al langer ter discussie.

Shing, shang, shong speelt ping pong in Hong Kong is namelijk net zoiets als kolonialisme en slavernij.

Worden die “gewraakte” lesmaterialen wel netjes verbrand, zoals het hoort, op een grote stapel met veel vlagvertoon?

Share