Over Comfort Broeken, Vaderdag, Audiobooks En Ouderdom

, , Comments Off on Over Comfort Broeken, Vaderdag, Audiobooks En Ouderdom

Ik heb een vreselijk leuke vaderdag gehad. Ik heb een comfortbroek die mijn dochter aanwees voor mijzelf gekocht gekregen.

Ik heb nog een aantal dure spijkerbroeken, strak, slank, van vroeger. Die pas ik allang niet meer. Ik ben nu 6 maanden heftig bezig met onthouding, afslanken en exercise. Dat gaat zo goed dat ik (theoretisch) die broeken zou moeten passen. Ik heb dus bij 2 spijkerbroeken de bovenste knopen laten vervangen (want die waren gesprongen). Toen ik de broeken echter probeerde dacht ik Jezus, zo durf je de straat niet op. Ik moet eerlijk zeggen dat ik het echt prettiger vindt als een broek lekker zit en niet strak. Een comfort broek is een broek zonder riem. Het is geen joggingbroek. 

Op vaderdag word ik altijd afgezeken verwend, met lekker eten en gezellig samen hangen etc. Ik krijg dan de gelegenheid om met mijn dochter van gedachten te wisselen over mijn rol als vader. Ook gisteren was dat weer heel bijzonder. Zo ben ik “oud en ook heel saai” en “best aardig, maar wel heel saai”.

En daar doe ik het allemaal voor.

Nod Yes Icon

Ze heeft gelijk.

Ik ben een saaie oude lul.

Ouder worden betekent vooral nieuwe grenzen tegenkomen en leren accepteren dat die grenzen er zijn. Je kunt allerlei dingen gewoon niet zo goed, snel en “cool” meer als vroeger.

audibooks

Zo heb ik al jaren problemen met lezen. Ik bedoel dan: een goed boek lezen. Ik kan dat eigenlijk alleen doen voor het slapen gaan en dat gaat al jaren helemaal waardeloos. Aan het einde van de dag zijn mijn ogen moe, ik concentreer mij slecht. Ik val meteen in slaap… met dat boek en mijn bril op. Vervolgens valt die bril ergens af en wordt verbogen of aangevallen door de poes. En dat boek eindigt verfrommelt ergens tussen de dekens half onder mij tot ik er wakker van word. Het is een allerminst ideale situatie.

Ik was al aan het experimenteren met documentaires (alleen het geluid) en podcasts (geen talk radio) en dat gaat best lekker.

Ik heb daar nu audiobooks aan toegevoegd.

Op dit moment heb een aantal gratis “boeken” gepakt en die ben ik – wisselend – aan het luisteren, voor het slapen gaan.

Ik luister: A universe from nothing, van Lawrence Krauss. Hij leest zelf het boek voor. Ik heb geen idee of dat gebruikelijk is. Hij heeft best een aardige stem. Het zal goedkoper zijn, maar ik denk dat er veel betere stemmen te vinden zijn. Het is een geweldig leuk boek. Ik zou het categoriseren als Popular Science. Je kunt online diverse gratis exemplaren vinden, dus doe er je voordeel mee.

En ik luister: The Circle, van Dave Eggers. Het boek gaat over een jongedame die als newbie bij een creepy Facebook-achtig bedrijf gaat werken wat alle informatie in de hele wereld wil controleren, of zoiets. Het is leuk geschreven en er gebeurt van alles. Ik zou het omschrijven als Quirky Thriller. 

Bij Lawrence Krauss val ik vrij rap in slaap. Het is alsof ik naar een sci-fi documentaire aan het luisteren ben, dus dan ben ik zo weg. Metj The Circle hou ik het langer vol, want ik wil weten what’s gonna happen next. Ik hou het helaas niet lang genoeg vol, soms niet eens een vol hoofdstuk!

Ik ben bijzonder tevreden met het experiment en heb besloten dat ik ga stoppen met boeken lezen.

En wat als je op vakantie bent dan? Dan neem je toch wel een hele stapel mee? Of als je ziek bent dan en grieperig 2-3 dagen in bed ligt?

Shaking No Emoticon

Nee, ook dan niet.

Ik ben er klaar mee.

“Op vakantie” heb ik gewoon werk en een schijtlijst aan klusjes (courtesy of my ex and lovely daughter) en 2-3 dagen ziek in bed liggen is er al jaren niet meer bij.

Ik ben het gewoon zat om kwijlend met een verbogen bril met striemen en krassen in mijn ribbenkast wakker te worden omdat ik weer op een boek in slaap gevallen ben.

Voorlopig ga ik mij richten op gratis audiobooks (because I don’t wanna pay for shit), maar daarna ga ik zoeken naar een dienst die online Engelstalige audiobooks aanbiedt. En daar ga ik dan een heus echt grote mensen abonnement nemen. Zoveel boeken zal ik niet nodig hebben. Met 2-4 titels per maand ben ik er echt wel.

En dat brengt mij op het volgende…

Hoe lang gaat het duren voordat de Google Assistant, de Google Home, in staat is om boeken voor te lezen? Hoe lang gaat het duren voor Google hele pagina’s voor je kan lezen en samenvatten? Hoe lang gaat het duren voordat je kunt “praten” met een boek? Google leest het op en ondertussen stel je vragen over het boek, de schrijver etc. Honderd jaar? Lieve mensen, dat zal binnen no time kunnen. Er bestaan nu al screenreaders voor mensen die extreem slechtziend zijn. Die klinken saai en als een machine, maar daar komt rap een einde aan. De Google Assistant kan straks alles lezen, op toon en ondertussen pauzeren en tal van vragen beantwoorden. Dat betekent dat alles wat verkrijgbaar is digitaal, als .mobi of .epub allemaal opgelezen kunnen worden als audiobooks.

Ik ben dus beslist niet “saai” of “oud”.

Ik ben klaar voor de toekomst.

Ik ben future proof.

 

Share