Oh… nog een superheldenfilm. Jottem.

, , Comments Off on Oh… nog een superheldenfilm. Jottem.

In 2016 kwamen er maar liefst 7 superheldenfilms uit: Deadpool, Batman V. Superman, Dawn of Justice, Captain America: Civil War, X-Men: Apocalypse, Suicide Squad, Max Steel & dit weekend komt Dr. Strange uit.

Zeven. Stuks.

Superheldenfilms waren vroeger vrijwel ondenkbaar en lastig te realiseren. Dankzij special effects kan tegenwoordig echter alles. Na het succes van Spiderman, gevolgd door de Batman-trilogie van Christopher Nolan, zijn meer en meer studios superheldenfilms gaan maken.

Hollywood  l o v e s  repetition.

Marvel Studios beet de spits af en is verreweg het meest succesvol. De studio heeft inmiddels zo’n 14 films uitgebracht, allemaal onderdeel van het Marvel Cinematic Universe. De films hebben tesamen een slordige 10 miljard dollar binnengebracht.

Box Office Mojo: Marvel’s Cinematic Universe: Inkomsten

Marvel is het eigendom van Disney. Warner Brothers is de eigenaar van DC Comics (de andere comic-gigant in de US). Er worden al langer DC-Comics verfilmd. De totale opbrengst van al die (oudere) films viel allemaal wel mee, zo’n 8 miljard. Daarvan gaat bijna 3 miljard naar de Batman-trilogie.

Marvel begon in 2008 met Iron Man. WB/DC Comics is per 2013 officieel begonnen met een inhaalslag. De drie films die men sindsdien heeft uitgebracht (waarvan 2 dit jaar), komen in totaal op zo’n 2 miljard dollar uit.

De aankomende jaren komen er meer en meer superheldenfilms uit. Ook volgend jaar kunnen we 7 “nieuwe” superheldenfilms verwachten.

De geldbedragen zijn waanzinnig. Een dergelijke film maken kost een slordige 200-250 miljoen dollar. Daar moet je een gigantisch bedrag bij optellen aan marketing, reclame, promotie etc. Laten we zeggen, een totaal kostenplaatje van? 350 miljoen dollar? De films brengen vervolgens – vaak in een paar weken/maanden tijd – 700 miljoen tot 1,5 miljard dollar op.

De winsten zijn evenzo waanzinnig.

Marvel More To Come

Vandaar.

Als je daar de rechten voor streaming, dvd/bluray verkopen, speelgoed en andere rotzooi bij optelt wordt het helemaal krankzinnig.

En dus gaat men gestaag door. En iedereen doet gezellig mee. Marvel Studio begint te lijken op zo’n ouderwetse studio van het Hollywood uit de jaren ’40. Een studio had toen een ‘stable’ (ja stal, maar in de context van pooier, die heeft ook een ‘stable’) van acteurs, on contract en die speelden dan alleen in films van Studio X en speelden alleen rolletje Y. Bij Marvel zie je hetzelfde gebeuren.

Als je eenmaal lid bent van zo’n cinematic universe? Dan ben je binnen! Onder acteurs is dus een mad scramble gaande om in zo’n universe te komen. De ene na de andere gek begint op Twitter te jengelen over welk karakter hij of zij zelf zou willen spelen en fans doen daar lustig aan mee.

Ik wil graag dat <x> superheld <y> speelt.

De fans moeten namelijk het idee hebben dat deze films specifiek voor hun gemaakt worden en dat er door die geweldige studios en acteurs een enorme hoeveelheid rekening gehouden wordt met al hun neurotische gevoeligheden.

Je moet zoveel mogelijk mensen bij de gekte betrekken, anders wordt het nooit echte massa-hysterie. Dus de fans twitteren zich helemaal scheel aan discussies en debat over dit fenomeen en dat maakt het allemaal nog net even erger.

Ik wil dat Ronda Rousey (een MMA fighter) Captain Marvel speelt.

Daar gaat dan een ongezonde dosis likes overheen en daarna is het de beurt aan de (serieuze) acteur/zanger/beroemdheid om op Twitter leuk – edoch – bescheiden te laten weten hoe leuk dat wel niet zou zijn etc.

Acteurs die al in een cinematic universe zitten moeten vooral jengelen over “solo film”. De superheld die ze spelen is veelal onderdeel van een groter geheel. Er zitten tal van superhelden in zo’n film. In een solo-film echter? Daar ben jij de voornaamste superheld. Ze verschijnen dan ook geregeld op Twitter en elders om vooral uit te leggen wat zij allemaal vinden dat er met hun “character” moet gebeuren.

We weten jaren van te voren welke film er gemaakt wordt, met wie, wanneer ie uitkomt en waar ie zo ongeveer over gaat.

Zeven films per jaar… en dat worden er vast meer.

De mensen die erin werken zijn veelal disagreeable, pratende plastic poppen, die jaar in jaar uit een rondje langs ‘journalisten’ doen om vooral geestig en charmant te doen terwijl ze met ons delen hoe creatief het hele proces van veel geld verdienen wel niet is geweest – voor de zoveelste keer.

(We hadden deze verkiezingen een heus spotje van Marvel-stable ‘sterren’ die ons allemaal – heel geestig en charmant – waarschuwden om vooral niet op Trump te stemmen).

Daarna komt dan de premiere. En op naar de volgende.

Het is echt een absurde situatie geworden die moet stoppen, volgens mij.

Waarom?

Nou… de films zijn veelal waardeloos slecht.

De special effects zijn natuurlijk heel vaak echt geweldig (maar ook niet altijd) en de actie is natuurlijk geweldig (ook niet altijd), maar that’s it. Het verhaal is altijd flinterdun, de muziek zuigt, van acteren is weinig sprake en de helden winnen altijd.

In toto: Superhelden vechten veel en ze zijn supersterk dus vernielen ze heel veel shit.

I get it.

Maar dat zeven (7) keer (x) per jaar?

Opbrengsten 15, straks 20 miljard?

*****

Dit weekend komt Dr. Strange uit…

                        Yay. Weer een superheldenfilm.

Share