NRC Redactrice Neemt Volle Week Vrij Om Gordijnroede Op Te Hangen (Met Ykje Vriesinga)

, , 1 Comment

Oh geweldig!

Ykje Vriesinga is terug.

Ykje is een redactrice basket case van het NRC.

Ykje houdt zich bezig met meer efficient werken.

Tot nu toe heeft Ykje dat gedaan door te slapen onder haar bureau (kwijlend met ‘r eigen dekentje), ze heeft pillen geslikt en toen ging ze heel hard trappen op en af rennen, ze is gaan kitesurfen aan het strand (en raakte haar laptop “kwijt”) en ze heeft dan (eindelijk red.) behoorlijk trappen leren lopen van een vierjarige.

Deze week gaan we ons bezighouden met gordijnrails.

Leest u even mee?

gordijnroede

NRC: De weg naar succes? Sta om vier uur op!

Dat doe ik al geruime tijd Ykje.

Vanaf 2006 zo’n beetje moet ik om 01:30 ‘s nachts op want dan gaat Hong Kong open.

Vanaf 2011 zo’n beetje ben ik vrijwel altijd om 4u ‘s morgens wakker.

En nee, ik heb daar geen wekker bij nodig.

Het kan ook een voordeel zijn als de gordijnen in je slaapkamer met roede en al naar beneden zijn komen zeilen. Zodra de zon opkomt wordt het nu licht in mijn kamer. Dat maakt het gemakkelijker om vroeg op te staan. En dat heb ik nodig deze week.

Oh waarom dan?

Ik doe mee aan Recharge5, een online programma dat me „naar de toppen van mijn energie” belooft te brengen. Daarvoor moet ik gedurende vijf dagen zo’n beetje alle goede gewoontes ter wereld inzetten. Gezond eten, sporten, ontspannen, prioriteiten stellen, regelmatig korte pauzes nemen, geen alcohol, vlees, melk, eieren, gluten of bewerkt zout tot me nemen, vanaf half negen ‘s avonds geen beeldschermen meer en om half tien naar bed. En, o ja, vergeet vooral niet mindful te ademen.

Ja, het is weer zover.

Ykje heeft weer een losbol website gevonden wat losbol diensten aanbiedt.

Staat er ook ergens wanneer je een tampon mag vervangen, Ykje?

(Oh en die moet je niet doorslikken, zeker niet als je veel water gaat drinken red.)

Tot mijn opluchting doe ik een paar dingen al. Maar één gewoonte wordt echt een uitdaging: ik moet ’s ochtends een half uur eerder opstaan. Zonder te snoozen. Zodat ik tijd heb voor yoga, mediteren en het rustig wegkauwen van een ontbijt van super foods. Nu ben ik een ochtendmens. Maar geen heel vroeg ochtendmens. Ik ben dan ook trots als ik de eerste dag om zes uur meteen uit mijn bed stap. Ik wil mijn kinderen verslaan met vroeg wakker worden en genoeg tijd hebben voor het ochtendritueel.

Och nee toch?

Ykje heeft kinderen?

Bel Jeugdzorg snel!

Yoga en mediteren om 6u ‘s morgens.

Dat is iets heel anders dan: “Sta om 4u op”, maar Ykje heeft problemen met klokkijken.

(Dat doet ze normaal via een app red.)

Maar als ik tijdens mijn werkdag steeds vermoeider word, begin ik te twijfelen of dit allemaal wel zo’n goed idee is. Waarom was ik ook alweer zo vroeg opgestaan? Voor yoga en mediteren? Ik houd van de rust die dat brengt, maar die had ik al. Toen ik sliep. Ik heb meer motivatie nodig en pak Miracle Morning erbij. Zo’n overenthousiast Amerikaans boek dat Je Hele Leven Gaat Verbeteren en een wereldwijde gemeenschap van volgers heeft. Deze mensen zetten hun wekker een uur eerder (minstens) en werken dan een serie goede gewoontes af.

Mijn dochter en ik nemen – al jaren – altijd 2 uur de tijd om van wakker worden naar schoolgebouw te komen, Ykje.

Talloze ouders doen dat.

Dan hebben ze ‘s morgens niet die hysterische haast en stress om dat kind naar school te krijgen, Ykje.

De “serie goede gewoontes” betekenen in ons geval: krabben, uitrekken, poepen, koffie/thee, ontbijt en douchen en aankleden en zo.

Het geheim is dat je voor je ‘wonderochtend’ allemaal activiteiten moet bedenken waar je zo blij van wordt dat je niet kunt wachten tot je uit bed mag stappen. Zoals op je verjaardag toen je nog een kind was. Dat gevoel dat er ballonnen en slingers zijn. En cadeaus…Het werkt! De volgende ochtend doe ik een korte versie van de yoga en meditatie van Recharge5, gevolgd door pilates – iets waar ik al drie jaar geen tijd meer voor had. Daarna vijf minuten dansen, vijf minuten lezen en vijf minuten schrijven. Tot slot slurp ik een spinazie-smoothie naar binnen terwijl ik luister naar positieve bevestigingen van wijlen zelfhulpgoeroe Napoleon Hill. „Ik bevind me op het pad naar overvloed.” Yay!

Het. Staat. Er. Echt.

Vijf minuten dansen, vijf minuten lezen en vijf minuten schrijven.

Die laatste 2 doen alle ouders ‘s morgens, Ykje.

Het heet: “samenstellen van het boodschappenlijstje”.

Je bekijkt het lijstje van gisteren (wat je al had opgeschreven) en vervolgens check je de koelkast en voorraad en kijkt wat je nog meer nodig hebt en dat schrijf je op.

Dat “dansend” doen is wat vreemd.

En mensen die echt ‘s morgens een “spinazie smoothie” drinken hebben een vorm van dwangverpleging nodig, Ykje.

De klok slaat zeven en ik ben lyrisch. Ik heb deze ochtend van alles gedaan waar ik normaal niet aan toekom. Niemand die me stoort. Geen mail, geen appjes, geen collega’s die willen overleggen.

Ehm… Ykje?

Je bent nu drie (3) volle weken geen ene ruk aan het doen.

En we betwijfelen allemaal ten zeerste dat jij – als belangrijke redactrice basket case van NRC – echt al om die tijd al “gestoord” wordt.

Ik krijg een visioen. Wat als ik iedere dag om vijf uur zou opstaan? Of zelfs om vier? Ik zou een boek kunnen schrijven. Nee wacht, een complete serie. Al mijn achterstallige administratie zou ik wegwerken, inclusief e-mails. Die duizenden digitale foto’s ordenen. En nog veel meer.

Overal ter wereld staan miljoenen mensen veel vroeger dan dat op voor zogenaamde “nachtdiensten”.

In de wondere wereld van Ykje bestaan die niet.

Digitale foto’s worden kind of automatisch geordend, Ykje.

Op ehm datum en onderwerp en dat soort dingen en zo?

En leuk idee: schrijf alsjeblieft een boek of een hele serie; ik zal beide negeren, goed?

Maar ik ben nog maar net op mijn werk als ik instort. De schrijver van Miracle Morning beweert dat je de positieve energie van het ochtendritueel de hele dag vasthoudt. Bij mij is het al ruim voor de lunch op. Ik ploeter me door mijn taken heen. Mijn plan om ’s avonds te sporten (onderdeel van Recharge5 – dat overigens in tegenstelling tot Miracle Morning een wetenschappelijk onderbouwde slaaptijd van zeven, liefst acht uur adviseert) schrap ik meteen.

Arme Ykje, helemaal gebroken omdat ze om 6 uur, ipv 7 uur op stond.

Kapot en helemaal down rond de lunch en ‘s avonds geen puf meer.

Een spinazie smoothie blijkt dus niet het ideale ontbijt.

En die vijf hele minuten dans zetten zo te lezen ook al geen zoden aan de dijk.

Na een week ben ik kapot. Met mijn laatste krachten neem ik me voor om het experiment nog een keertje te doen. Maar voor nu sta ik nog maar één keer vroeg op. Ik ga een boor lenen en monteer om zes uur ’s ochtends – sorry buren – mijn gordijnroede weer. Om daarna lekker lang te slapen.

Even meegaan in deze waanzin.

Heb je weleens je boor geleend aan een buurman of buurvrouw voor 7u ‘s morgens?

Ik ook niet.

Shaking No Emoticon

Zou je om dat tijdstip de deur opendoen?

Ik ook niet.

Shaking No Emoticon

Dus dit is wat er echt gebeurde. Ykje, de onhandige spast van het NRC, trok te hard aan haar gordijnen en die donderden vervolgens naar beneden. Ykje raakte toen natuurlijk helemaal in paniek. Geen spijkers in huis, geen schroevendraaier en geen boor. Wat nu? Ach, weet je wat? Ik schrijf het zoveelste flutartikel over helemaal absoluut niks en dan doe ik net alsof ik met een nieuw wazig experiment bezig ben. Ykje is namelijk bereid om alles, werkelijk alles te doen om niet te hoeven werken.

Spinazie smoothies, dans, mediteren, yoga, pilates en muziek en balonnen.

En dat allemaal om vier zes uur ‘s morgens.

Die kinderen van Ykje boffen maar!

Na een hele week amper werken en het ophangen van een (1) heule gordijnroede, is Ykje kapot.

Share