NRC Moslim-Terrorisme Respons: Kwetsbaarheid en Hulpeloosheid

, , Comments Off on NRC Moslim-Terrorisme Respons: Kwetsbaarheid en Hulpeloosheid

Joris Luyendijk weet een heule hoop van Moslim terreur.

En hoe we daar mee om moeten gaan.

Met hoe we ons voelen, en zo.

Leest u even mee?

NRC: Doe als een Brit, leer leven met angst voor terreur.

De IRA bracht de Britten meer terreurervaring bij dan ze lief is. Ze zullen nooit de schuld aan een hele gemeenschap geven, schrijft Joris Luyendijk.

Hoe doe je dat?
De schuld aan een hele gemeenschap geven?
Is daar een app voor?

Het is zo verleidelijk om je angst in woede om te zetten, want dat voelt veel minder bedreigend. En het is bijna lekker om die woede af te reageren op anderen. Op gewone moslims bijvoorbeeld, alsof zij er iets aan kunnen doen dat iemand in de naam van hun religie aan het moorden slaat.

Mogen we wel kwaad worden op ongewone Moslims?

Maar het favoriete doelwit blijft ‘politiek correcte’ politici. Populisten in continentaal Europa zoals Geert Wilders spelen dit spelletje al jaren, bijvoorbeeld door na de aanslag op de Berlijnse kerstmarkt een foto op Twitter te zetten van Angela Merkel met bloed aan haar handen. De implicatie is duidelijk: aanslagen zijn te voorkomen en als ik de baas was zou dat gebeuren.

Okay. 
Niet boos op gewone Moslims.
Maar boos op Wilders?

Nod Yes Icon

No Jihad Zone

Wilders en de zijnen leggen nooit uit hoe zij dan wel de eerste leiders uit de geschiedenis denken te gaan worden die het terrorisme voor eens en voor altijd uitroeien. Feit is dat zelfs onder het bijna surreëel wrede regime van Saddam Hussein er nog steeds aanslagen werden gepleegd. Ook met iemand als Wilders aan de macht zullen die aanslagen blijven komen. Vervolgens zet een Wilders 2.0 foto’s op Twitter van Wilders 1.0 met bloed aan zijn handen: aanslagen zijn te voorkomen en als ik de baas was…

Die Wilders 2.0 metafoor vond ik geforceerd.

Het is een even simpel als effectief psychologisch ‘coping mechanism’ waar Wilders en de zijnen op inspelen. Ze nodigen ons uit om aan onze angsten voorbij te gaan door te doen alsof die angsten eigenlijk onnodig zijn; als die ‘politiek correcte elite’ maar gewoon… Wat niet wordt gezegd is even walgelijk als belachelijk: dat Angela Merkel, Mark Rutte of Theresa May best een einde kunnen maken aan de periodieke terroristische slachtpartijen, maar hier uit ‘politieke correctheid’ vanaf zien.

En dat is veul erger dan mensen doodrijden op Westminster Bridge.

Keep Calm / Elite

Ieder land in Europa gaat aan de beurt komen, want terreur is ‘het nieuwe normaal’ in deze geglobaliseerde en hyperverbonden wereld. Als burgers en als samenleving kunnen we ons het best verdedigen door te leren leven met de sterkste en meest beangstigende emotie van allemaal, een emotie waar mensen zich het liefst volledig van afsluiten: kwetsbaarheid en hulpeloosheid. Maar zoals het Engelse gezegde zo mooi stelt: „A life lived in fear is a life half-lived.”

Hij bedoelt Moslim-terreur.

Papa?

Ja engel.

Wat moet ik doen als iemand mij aanvalt, of wil aanranden of zo?

Nou ehm… stel jezelf dan kwetsbaar en hulpeloos op, engel.

Dat is de beste verdediging.

Joris Luyendijk snuift lijm.

Schoollijm

Share