NRC: De Russen, De Russen, De Russen en De Russen (Same Dish, Different Day)

, , Comments Off on NRC: De Russen, De Russen, De Russen en De Russen (Same Dish, Different Day)

Het is niet om aan te zien.  Onze vreselijk vrije en (uiteraard) objectieve, westerse media is helemaal schuimbekkend gek geworden. De Russen komen! De Russen Komen! En dat is natuurlijk heel erg eng. Dus regent het nu “artikelen” over de Russen. En de Russen doen allemaal Russische dingen in het Russisch.

SusWis05

In de online editie van het NRC tel ik maar liefst vijf (5) geweldige stukken “journalistiek”.

NRC: Waarom Russische inmenging een groot thema moet worden

NRC: Herken de Tsaar in Poetin

NRC: Russische poging tot hack van OVV

NRC: Zo ver komen de raketten van Rusland en de NAVO

(Met onderin een encore).

Al dit “nieuws” komt van de voorpagina van de online editie van zondag 15 januari 2017.

Op diezelfde voorpagina kom ik ook maar liefst vijf (5) huilende “artikelen” tegen over het vertrek van Barack Obama. We hebben “een intellectueel in het Witte Huis” (de eindverantwoordelijke voor de Drone “Kill List”). Dan hebben we “het einde aan een bijzondere bromance”, over de bijzondere “vriendschap” tussen Joe Biden en Barack Obama. En dan “op zaterdag schrobte ze de badkamer”, een vreselijk leuk stukje over de “jongere jaren” van Michelle Obama. Dan is er: “de huisfotograaf toonde ons een menselijke President”, over de Witte Huis fotograaf en alle leuke PR kiekjes die hij maakte van Obama als President. Tot slot is er de “online zoektocht” naar Sasha Obama. Waar was ze tijdens Obama’s laatste speech? Michelle heeft ons dat uitgelegd bij Jimmy Fallon: ze had een tentamen en ze is “an Obama”, dus moest ze studeren en niet rondhangen bij de zoveelste speech van ‘r vader.

Propaganda Poster

Okay, gaan we er even doorheen ploegen.

1. ) Waarom Russische Inmenging Een Groot Thema Moet Worden.

Verkiezingen

Deze week: een kleine zoektocht naar het gevaar van Russische cyberoperaties gericht op Nederlandse overheid en politiek.

Ofwel: een zéér urgent verkiezingsthema.

Het “artikel” blijft volhouden dat de emails van de Democratische Partij gehackt zijn. Dat is helaas niet waar. De FBI en de NSA hebben geen sporen van enige hack kunnen vinden. Het is dan ook veel waarschijnlijker dat dit een “lek” is geweest en niet een “hack”. Het idee dat de NSA en de FBI niet kunnen achterhalen of, hoe en wanneer een email gehackt zou zijn is compleet ongeloofwaardig.

(Zoals zoveel echte digital security specialisten al maanden aan het schreeuwen zijn. Die mogen echter geen leuke stukjes in het NRC schrijven).

Maar goed meedoen met de waanzin, laten we eens lekker speculeren.

Wim Geerts draait al jaren mee in de ambtelijke top van het land. Eerder was hij directeur-generaal Politieke Zaken op Buitenlandse Zaken, adjunct-ambassadeur in Washington en raadadviseur van toenmalig premier Wim Kok. Ik vroeg hem of de Russische hackers die bij Democraten hadden ingebroken – Amerikaanse kranten stonden er toen al vol mee – ook Nederlandse overheden en partijen als doelwit hadden.

„Dat is goed voorstelbaar”, zei hij.

En als Wim "goed voorstelbaar" zegt?
Dan kun je maar beter zinktabletten gaan aanschaffen.

ZN Zinc

In de tussentijd had ik, door Geerts’ uitspraak, belet gevraagd bij betrokkenen en deskundigen binnen de Nederlandse overheid, en raadpleegde ik oude Amerikaanse bekenden uit de inlichtingenwereld. Alle gesprekken waren op achtergrondbasis; dat kon gezien de aard van hun werk niet anders.

Helaas.
Dat kon echt niet anders.
Dat hele Trump "dossier" is dan al zes (6) maanden in omloop.
Maar onze NRC "journalist" weet van niets.
Te druk bezig met die "oude bekenden".

Ik leerde ervan dat in de westerse inlichtingengemeenschap de overtuiging bestaat dat de Russen, door een combinatie van hacken, nepnieuws en trollen, met onheilspellend gemak de integriteit van onze instituties kunnen aantasten.

Oh... de overtuiging bestaat?
Dat klinkt bijna als bewijs.
Wat is onheilspellend gemak?
En welke "integere" instituties bedoel je precies?

Daarna krijgen we een opsomming van “Russische” cyber-activitieten. Hacken, nepnieuws en trollen.

Zo lijkt er ook een poging gedaan te zijn, in september 2015, door iemand, om een password van een (1) enkele medewerker van de Onderzoeksraad voor de Veiligheid (OVV), te achterhalen via een phishing-mail. Jeetje. Een phishing-mail? Dat klinkt vreselijk geavanceerd. Weten we zeker dat dit de Russen waren? Want zoiets next-level als een phishing-mail? Dat zouden best eens buitenaardse wezens uit de toekomst geweest kunnen zijn.

De strekking is helder: Duitsland, Engeland, Frankrijk, de USA, en zelfs hier: de Russen zijn overal.

US Trident Missile

Het is allemaal vreselijk gevaarlijk en… bedreigend.

Bedreigingen voor de verkiezingen

Intussen kreeg ik een departementaal document (‘vertrouwelijk’, 4 januari) doorgespeeld waarin de NCTV voor het kabinet de mogelijke bedreigingen voor de verkiezingen op een rij zet.

Aanslagen, etnische spanningen en – speciaal groen gemaakt – „statelijke actoren” (lees: Rusland) die „steeds agressiever” en onder „toenemende spionagedreiging” mogelijk hun „intrede” in de politiek maken. Ergo: hou er óók rekening mee dat 15 maart politici gekozen worden die Poetin steunen.

"Etnische spanningen"?
Daar wil ik dolgraag meer over weten?
(Maar helaas).

En als het "speciaal groen gemaakt" is?
Dan is het echt goed mis.

Dan gaan we mensen die tegen dat verdrag met Oekraine gestemd hebben even bashen.

Maar de vraag die nu voorligt is fundamenteler.

Vorig jaar wees een meerderheid van de kiezers het EU-associatieverdrag met Oekraïne af, na een tegencampagne onder het motto ‘red de democratie’. De komende weken keert dit debat terug, nu het kabinet het verdrag toch wil tekenen. Maar het zou wél vreemd zijn als de hondsbrutale Russische inmenging in Europa en de VS geen onderdeel van dit debat wordt. Zelf wil ik bijvoorbeeld wel van verdragstegenstanders weten hoe zij, als redders van de democratie, de Russische ondermijningspogingen van westerse democratieën beoordelen.

"Hondsbrutaal" indeed.
Hoe durven ze?!?!
Bel George Soros!
Die kan tegengas geven!

Maar goed de vraag is hoe ik (“als redder van de democratie”) de Russische ondermijningspogingen van Westerse democratieen (meervoud) beoordeel?

Welke?

Russische?

Ondermijningspogingen?

Kutlul?

Okay, gaan we door met het volgende stukje propaganda.

2. Herken de Tsaar in Poetin

Dag Beatrice, hoe is het met jou?

Wees gewaarschuwd: met zijn hack-campagne voert Poetin een nieuwe versie op van de 19de eeuwse grootmachtenpolitiek, schrijft Beatrice de Graaf.

„De Europese gemeenschap moet kracht tonen”.

Ow, for fuck’s sake!

Het is echt de openingszin.

Migraine Pills

Of Trump nu een wandelende Kompromat-machine is of niet, of Poetins geheime dienst FSB die tapes nu wel of niet ergens in een kluis heeft liggen of niet, één ding is duidelijk. Er staat weer een beer in de kamer. Of een Rus in de keuken. En misschien zijn ze wel nooit weggeweest.

Even goed opletten?
Of het nu waar is of niet?
Er staat weer een Rus in de keuken!
(Misschien stond ie daar al de hele tijd?)
Wees bang voor de Russen!

Ik ga ook niet beweren dat die Russische psy-ops (psychological operations) de uitkomsten van de verkiezingen in Washington of het Oekraïnereferendum in Nederland substantieel hebben gewijzigd. Misschien, maar misschien ook niet. Die twijfel geldt ook voor de Russische inmenging in het kruisrakettendebat in Nederland begin jaren tachtig, toen er volop demonstranten waren die liever een Rus in de keuken hadden dan een raket in de tuin. Dat is een ander verhaal, waarover we overigens inmiddels best veel weten (ja, er was beïnvloeding en zelfs betaling vanuit het Oostblok, maar of dat de uitkomsten van het plaatsingsbesluit heeft veranderd, is zeer twijfelachtig).

Ze gaat dat allemaal niet beweren...
... maar beweert het stiekem toch een beetje.

En er waren "volop" demonstranten, helemaal dol op die Rus in de keuken.
Want dat heeft Beatrice zojuist niet beweerd.

Daarna komt Beatrice met een “verhaal”, over de Russische angst voor omsingeling.

En dat “verhaal” lijkt (gek genoeg) te kloppen.

De USA is de Russen sinds de start van de koude Oorlog aan het omsingelen.

Voornamelijk met raketten, Turkije, UK, Italie, you name it – en sinds de uitbreiding van de EU en NATO (nadat zowel Bush Sr. als Clinton hadden beloofd NATO niet uit te breiden) in Litouwen, Polen, Roemenie, Estonie en ga zo maar door.

Maar er zit een steeds terugkerend motief in: dat van de slinger. Die slingert van mee willen doen in het concert van de grote mogendheden en de toon willen aangeven, naar boos wegstampen en met wat andere outcasts het feestje willen verpesten.

Party Hat

Die slinger, die slingert?
En uiteraard "boos" wegstampen.
Schoolplein geopolitiek is altijd leuk.
De Russen ... en andere outcasts...
... verpesten het feestje.
Want zonder de Russen?
Is het overal in de wereld feest.
Ook in Syrie.

Dan komt Beatrice ons vertellen wat we wel en niet moeten doen.

Dat is namelijk haar werk. Zij is een geschiedenislerares.

Pas nadat we dat verhaal weer eens herlezen, kunnen we recente onthullingen over Russische hacks en desinformatiecampagnes en Poetins reactie beter plaatsen, en ook onze eigen houding beter bepalen. Laten we vooral twee reflexen vermijden:

1. De happigheid om dit soort onthullingen als de sensatie van de eeuw te beschouwen. Dat is het niet, het is juist een afgezaagde spionnentruc.

2. Of het juist meteen af te willen doen als Koude Oorlogshitsing, dan wel als pogingen van zielige linkse liberalen om Trumps verkiezingswinst onderuit te halen. Dat is ook te simpel.

Allemaal goed opgelet?
Happigheid vermijden.
Het is niet de sensatie van de eeuw.
Het NRC moest gewoon vijf (5) artikelen vullen.
Vandaar.
En toevallig werden die allemaal geschreven door linkse liberalen.

Daarna gaat Beatrice een beetje off haar meds.

We krijgen dan wat gelul over de Tsaar en de 19e eeuw en zijn geheime dienst en dan wat gelul over de KGB en Beria en dan dus Putin en de FSB. Het is allemaal een (1) pot nat. En de Ochrana/KGB/FSB/Putin/Russen? Die krijgen dus geen Freedom of Information Act verzoeken en ook al geen parlementaire enquetes.

Die zijn dus beslist niet zoals wij, okay?

Dus: maak je geen zorgen om de NSA die bewezen AL ONZE MODDERFOKKING communicatie onderschept en analyseert.

Shaking No Emoticon

Maak je druk om de Russen.

Daarna dicht Beatrice Putin een aantal motieven toe.

Zij kan dat als geen ander inschatten, zij is namelijk een geschiedenislerares.

Poetin wil niet meespelen in de westerse waardengemeenschappen van diversiteit en vrijheid, van checks and balances. Hij wil geen mensenrechten, grondrechten, of democratische vrijheden. Hij wil terug naar het verdelen van invloedssferen en het uitbuiten van onderdanen, naar de tijd dat regionale grote mogendheden (Rusland, Pruissen, Engeland, Oostenrijk en Frankrijk) de rechten van kleinere landen zonder pardon met voeten traden. Bondgenoten zijn er in dat verhaal om te gebruiken, of misbruiken (zoals Trump). Dat is Poetins invulling van de Russische kwestie, en zo moeten we de Russische interventies in het Westen ook bezien

Checks and balances... zoals een referendum?
Daar doet Putin dus niet aan mee.
Hier worden dergelijke checks and balances, 
zoals referenda, vreselijk gerespecteerd.
Vanwege diversiteit (het nieuwe buzzword) en vrijheid (het aloude buzzword).
Pruissen en Oostenrijk is geestig.
Ze had de Hapsburgs moeten noemen.
Of komt ze dan te elitair over?
 
Maar goed... zo moeten we het bezien.
Dus dat doen we dan maar.

Ik kan weer een dosis paniekzaaien hebben, kom maar Beatrice.

Wanneer we niet onderkennen dat Poetin een nieuwe versie van de negentiende-eeuwse grootmachtenpolitiek aan het opvoeren is, dobberen we mee op de golven van Poetins grillen. Dan zijn we pionnen in zijn schaakspel.

Pawn Chess

Ik voel mij (inderdaad) al maanden waardeloos.
Als een pion in Putin's schaakspel.
Ik ga mijn huisarts bellen.

Alleen als die Europese waardengemeenschap intact blijft, en Amerikaanse bescherming blijft genieten, dan kunnen er zaken gedaan worden met Rusland. Dan kan er opnieuw, net als in de tijd van de Koude Oorlog, vanuit een positie van kracht met Rusland worden onderhandeld.

Het is dus duidelijk niet "Koude Oorloghitsing".
De Europese waardengemeenschap moet intact blijven.
En die moet Amerikaanse bescherming blijven genieten.
Wie is de SPV'er van Beatrice?
En kan iemand die even bellen?

Nu zijn Nederlandse burgers ontzettend dom.

Onbewezen hacken door de Russen kan helaas niemand echt wat schelen.

Mensen hebben een veel grotere teringhekel aan Brussel en Den Haag dan aan die hele Putin.

Maar gelukkig hebben de Russen ook vette kernraketten.

Bent u klaar voor nog een beetje meer niet-Koude Oorloghitsing?

3. Zover komen de raketten

Voor de mensen die zich daar niet bewust van waren. De Russen hebben diverse soorten raketsystemen. En die raketten kunnen ze heel ver weg schieten.

Dit zijn kernraketten, nucleaire wapens.

Een US onderzoeksinstituut heeft daar een hele leuke interactive map van gemaakt waar je op kunt klikken en zo.

Zoals je ziet… de raketten van de Russen halen Nederland vrij gemakkelijk.

Center for Strategic and International Studies: Russia / NATO A2AD

Troepenverplaatsing VS

Deze week zijn de Verenigde Staten begonnen met de eerste grote troepenverplaatsing naar Polen sinds de Koude Oorlog. Uiteindelijk zullen er tegen de 4.000 nieuwe manschappen in het land geplaatst worden. Een woordvoerder van het Kremlin heeft laten weten dat ze de ontwikkeling beschouwen als een directe bedreiging voor Rusland.

Helder.
Niks Oorloghitsing.
We tonen "kracht".
Onze jongens doen ook mee.
We gaan met allemaal tanks naar Polen.

En dan kun je hier lezen wie er “wint”.

NRC “Encore”: Rusland tegen de NAVO – Wie wint?

Fallout Shelter Sign

Even een recap.

Enige “bemoeienis” met onze geweldige, inclusieve, open, transparante democratie door bijvoorbeeld denktanks, opiniemakers, Brussel, de ECB, het IMF, de EU, de B.V. Nederland, Wall Street, Silicon Valley, de NSA, onze vreselijk vrije media of George Soros?

Obama Nope Poster

Nope… geen sprake van !

De Russen Komen ! De Russen Komen !

The Russians Are Coming

En die Russische Russen doen allemaal Russische dingen in het Russisch, zoals … hacken, nepnieuws, trollen… en kernraketten.

… En Putin deed ook al heel gemeen tegen Garry Kasparov en die meiden van Pussy Riot.

Ondertussen... op planeet aarde...

De NSA, de National Security Agency zuigt alle Nederlandse data op. Al onze emails, al onze telefoongesprekken, iedere zoekopdracht die we intikken. Da’s jouw data, mijn data, maar ook die van onze kinderen, maakt niet uit hoe jong. Daarnaast betekent het alle data van onze ziekenhuizen, kerncentrales, dijken, Ministeries, politie, leger, banken, Tweede Kamer stukken, rechtbanken, het Nederlandse bedrijfsleven… alles.

De NSA heeft toegang tot alles wat Hare Koninklijke Hoogheid, Prinses Amalia van Oranje Nassau online doet, waar, wanneer en met wie.

Daarnaast heeft de USA tijdens Bush Jr. een wet aangenomen die echt de “The Hague Invasion Act” heet.

Het is een prima wet. Amerikaans (Militair) Personeel mag nooit voor het Internationaal Strafhof verschijnen. Dat betekent concreet dat geen enkel land een Amerikaanse militair mag arresteren en aan dat hof mag uitleveren. Als dat wel gebeurt? Dan valt de USA Den Haag binnen om hun militair te bevrijden.

Daarnaast gebruiken grote Amerikaanse bedrijven ons prachtige land al geruime tijd voor belastingontduiking.

Weet je waarom je nu je vingerafdrukken moet afgeven als je een nieuwe ID-kaart of paspoort aanvraagt?

(Ook minderjarigen).

Dankzij 11 september. Dat is een harde eis van de US overheid. Anders kom je als Nederlander de US niet meer in.

Reist u veel naar de US?

Ik ben er welgeteld twee (2) keer (x) geweest.

Nod Yes Icon

En als al onze communicatie wordt opgeslokt door de US?

Dan is dat geen bemoeienis.

Dan financiert Turkije honderden moskeeen in Nederland en voorziet die moskeeen ook van personeel.

Er wordt gepredikt volgens Turks staatsedict.

Uiteraard is ook dat geen bemoeienis.

Dat zie je duidelijk als de Nederturken zichzelf weer eens in gebroken Nederlands “Soldaat van Erdogan” noemen, schreeuwend met Turkse vlaggen.

Tot slot is er dan een clubje technocraten, juristen en lobbyisten in Brussel die her en der een beetje wat te zeggen hebben over onze democratie, ons wegennet, de producten die we gebruiken, onze emissies, wetten, grenzen, het Internet, onze munteenheid, handel en ga zo maar door….

Maar je raadt het al.

Dat is ook al geen bemoeienis.

Nee.

Shaking No Emoticon

De Russen.. die bemoeien zich godverdomme overal mee.

Vraag maar aan de Persgroep.

Het is verder geestig te zien dat die vreselijk vrije, geweldige, inclusieve, open, transparante media van ons heel behendig en creatief kan omgaan met dat demoniseren van Putin, Rusland, de Russen, de FSB, Russische media, Russische diplomaten, Russische bedrijven en organisaties. We demoniseren zelfs in de verleden tijd. Dus ook Stalin, de Tsaar, de Gulags, Sputnik en Yuri Gagarin: dat hele fokking Rusland is slecht en verdorven en gevaarlijk. Eva Cukier toonde ook al niets dan consistentie aan sinds 1842; het dagboek van een Markies bleek daar onomstotelijk bewijs.

Roboti Propaganda

Zo te zien zijn zelfs hun robots doodeng en levensgevaarlijk.

Die drones van Obama stellen geen ruk voor.

Er komt geen modderfokking einde aan.

Week in week uit, dag in dag uit, artikel na artikel. Diezelfde vreselijk vrije, geweldige, inclusieve, open, transparante media van ons flipt (gek genoeg) helemaal de fokking pan uit als je Moslims “demoniseert”. En demoniseren gebeurt vrij snel. Als jij zo’n Burkini echt krap en naar vindt zitten, of opmerkt dat de drager van de Burkini eruit ziet als een worst? Als jij wrange grappen maakt over Malala Yusafsay ‘r vader? Dat is al gauw demoniseren. En als jij hamert op Moslim-terreur? Da’s toch al gauw vreselijk xenofobisch en racistisch (want Moslims zijn een ras). En als jij toevallig dood- en doodziek wordt van Jesse Klaver, in dat witte hemd, met z’n mouwen opgestroopt? Dan ben je toch al gauw een rechts-reactionaire populist die vreselijk aan het polariseren is en overal linkse demonen ziet. En als je dat Oekraine-verdrag geen goed idee vindt?

Nou… dan hoor jij dus een beetje bij de Russen.

Want Rusland bashen en demoniseren kent geen enkele grens.

Het is schandalig.

Bullshit Icon

Voor de liefhebbers kunt u hier het hele “Dossier: Russische Beinvloeding” lezen.

Het is rijkelijk onderbouwd met onomstotelijk empirisch waarneembaar bewijs.

Met dat dossier kun je naar de rechtbank.

Nod Yes Icon

Maarrrr…. er is ook geweldig cool nieuws, brought to you by SlimK1nd.

De huizenmarkt in Nederland doet het op heel veel plaatsen errug goed.

We stevenen vrolijk af op een volgende crash.

Dit betekent echter wel goed nieuws voor een groot aantal Nederlanders.

Als u niet in een flat woont, maar op de begane grond, in een huis?

Dan is dit een prima moment om een echt fall out shelter te bouwen.

Dat is een duurzame besteding van je overwaarde.

Er valt vast een deel af te trekken van de belasting vanwege al die Russische bemoeienis.

Fall Out Shelter Schematic

Fall-Out Shelter is een beetje een misnomer. We weten namelijk niet precies hoe de Russen ons gaan aanvallen. Dat kan via onze SmartTV, of via het navigatiesysteem in onze auto. Ze kunnen natuurlijk allemaal nepnieuws verspreiden, bijvoorbeeld dat Sylvana Simons een hele tijd Barack Obama digitaal gestalked heeft en dan stemmen we allemaal ineens niet op Sylvana. Alles is mogelijk. Ze kunnen bijvoorbeeld bekendmaken hoeveel Maxima en Willem-Alexander per week aan boodschappen uitgeven, dan wordt iedereen Republikeins. En yes, ze kunnen vreselijk goed vodka drinken, dat is dood- en doodeng, vergeet dat niet. Ze kunnen natuurlijk ook gewoon kernraketten afschieten, of nog erger: die enge CCCP роботы op je afsturen.

Luister…

Als je geen beer in je huiskamer wilt?

Dan wil je er zeker niet eentje in je Rocket Shelter.

Of je Robot-Shelter.

Of je Schaakspel-Shelter.

Of je Troll-Shelter.

Of je Fake News-Shelter.

… Of je Bear-Shelter.

En die korte tijd die ons rest … alvorens de Russen aanvallen?

Zo’n shelter is een prima mancave…

… of woonruimte voor een millenial boomerang kind wat met dikke studieschuld werkeloos weer thuis moet wonen.

Beware Bear Icon

Wat gebeurt er trouwens met Ziggo en internet als die beren, hackers, trollen en роботы-убийцы (killer robots eds.) aanvallen?

Ik wil namelijk wel gewoon fucking broadband internet in mijn shelter.

Broadband Internet

Anders kan ik al die NRC post-truth niet meer lezen.

Ik hoop wel dat die Russische inmenging een groot thema gaat worden.
Want nu besteedt vrijwel niemand er voldoende aandacht aan.

Share