NRC Checkt: A Narco State Filled With Junkies

, , Comments Off on NRC Checkt: A Narco State Filled With Junkies

Nederland is een narcostaat.

We produceren wiet (en hash) en allerlei designer drugs.

Miljarden gaat erin om.

Daarnaast nemen we zelf graag drugs.

We gebruiken veel.

En we vinden allerlei soorten drugs reuze lekker.

NRC: NRC checkt: ‘Ruim een miljoen Nederlanders slikken antidepressiva’.

Wie heeft tegenwoordig géén mentale afwijking? Adhd, autisme en narcisme – het lijken wel modeziektes, schreef de Volkskrant dit weekend. „Die diagnosen verzinnen we lang niet altijd zelf, de cijfers staan overal op internet: drie op de honderd kinderen zouden autistisch zijn (gerapporteerd door de ouders), acht op de honderd kinderen heeft mogelijk adhd, en ruim een miljoen Nederlanders slikt antidepressiva – het lijkt wel besmettelijk.”

Als je daar kalmeringsmiddelen, pijnstillers, slaapmiddelen en gedragsremmers bij optelt?
Dan worden de aantallen helemaal leuk.

En, klopt het?

De Stichting Farmaceutische Kengetallen (SFK) is er kort over: ja, dit getal klopt. „Al drie jaar ligt het aantal mensen dat antidepressiva slikt rond de 1,1 miljoen”, zegt medewerker Jan Dirk Kroon. De stichting krijgt naar eigen zeggen van 95 procent van de apotheken in Nederland anonieme gegevens over verstrekte medicijnen en analyseert die.

Correct

Ook het Zorginstituut Nederland houdt het medicijngebruik in Nederland bij, in de zogeheten GIP-databank (‘Genees- en hulpmiddelen Informatie Project’). Volgens deze databank gebruikten in 2015 1.011.313 mensen een antidepressivum: de meesten amitriptyline, dat de stemming verbetert, angsten onderdrukt en tegen pijnklachten werkt. Dat dit cijfer iets lager uitvalt dan 1,1 miljoen komt deels doordat de databank gebruik maakt van gegevens van zorgverzekeraars. Medicijnen die niet worden vergoed, zitten daar dus niet bij. Daarbij kan de SFK niet uitsluiten dat mensen die medicijnen in meer apotheken halen, dubbel worden geteld.

True Stamp

Conclusie

Ruim een miljoen mensen slikken antidepressiva, schreef de Volkskrant. Hoewel het correcter zou zijn te zeggen dat in één jaar ruim een miljoen mensen antidepressiva slikten, beschouwen we de bewering als waar: zowel gegevens van verzekeraars als van apothekers wijzen dat uit.

Dank u wel, Meester.

Al dat slikken, al die pillen… zou dat wat kosten?

NRC: Studie: psychische klachten kosten 22 miljard euro.

Psychische klachten veroorzaken jaarlijks 22 miljard euro aan maatschappelijke kosten. Dat blijkt uit onderzoek van ING naar de Nederlandse geestelijke gezondheidszorg. Jaarlijks geeft de samenleving 6,5 miljard euro uit aan geestelijke gezondheidszorg. Maar ING schat de totale kosten aanzienlijk hoger in vanwege bijvoorbeeld lagere productiviteit, hogere werkloosheid en meer criminaliteit als gevolg van problemen met de geestelijke gezondheid. Binnen Europa geeft Nederland veruit het meeste uit aan geestelijke gezondheidszorg (ggz) als percentage van het nationaal inkomen. Bovendien zijn tussen 2003 en 2012 de ggz-uitgaven veel sneller gestegen dan in andere Europese landen.

We're Number One

Is het niet wat vreemd, trouwens?

De ene tak (NRC) “checkt” wat de andere tak (Volkskrant) van de Persgroep zoal beweert?

Share