Nooit Meer Naar De Supermarkt?

, , Comments Off on Nooit Meer Naar De Supermarkt?

We gaan verder met SlimK1nd Lifestyle, towards a more healthy and wholesome you!

Vandaag gaan wij het hebben over boodschappen. Met boodschappen bedoel ik dan eten, schoonmaakmiddelen, wijn, douchespullen, vuilniszakken, the works. Alle rotzooi die je “nodig” hebt van de supermarkt. Ik shop dagelijks. Dat is historisch zo gegroeid. Ik rij geen auto en fietsen zit er ook al niet in, want ik ben blind. Dat betekent dus dagelijks met een grote rugzak op stap. Vroeger ging ik naar verschillende winkels: fruit op de markt, brood bij de bakker, lekker vlees en beleg bij de slager en dan de rest bij de supermarkt. Daar werd ik gek van, dus ik besloot een jaar of wat geleden om te proberen alles bij de supermarkt te halen. Wij zijn met z’n drietjes: de kleine kabouter, ikzelf en haar mams eet hier vrijwel dagelijks. Ik ben ongeveer 20 euro per dag aan boodschappen kwijt, soms meer. Daar zat tevens wijn en tabak bij, dus je geeft dan 150 euro per week uit ongeveer. Dat is best veel. Ik ben gestopt met roken, en ik drink geen wijn meer (want ik werd er zuur van).

Ik vind de supermarkt helemaal niks. Ik doe mijn boodschappen dus (al jaren) ‘s morgens vroeg. Ik sta echt om 8u voor de deur van de supermarkt, ook op zaterdag en zondag. Ik race dan door die supermarkt heen met een lijstje en sjouw die zware rugzak vervolgens naar huis, die trappen op en dan inruimen. Soms kijk ik mijn ex lief aan en doet zij de boodschappen. Zij gaat dan met de fiets.

Na zoveel jaar zijn we daar een beetje klaar mee. Per eind 2017 zijn we dus gaan nadenken en experimenteren met online boodschappen doen.

vomar-logo-banner

Er zijn vier supermarktketens die thuis bezorgen: Albert Heijn, Vomar, Jumbo en COOP. Ik heb gekozen voor Vomar. COOP en Jumbo ken ik niet (en zitten hier volgens mij nergens in de buurt) en Albert Heijn vind ik veel te duur. We hebben een kleine koelkast, dus een volle week eten en drinken in huis halen past net niet. Ik wilde aanvankelijk midden in de week (woensdag) de boodschappen voor de hele volgende week halen. Dat bleek heel onhandig. Het is beter op maandag, of vlak voor het weekend te bestellen. Je moet je boodschappen de dag ervoor bestellen. Ze worden dan de volgende dag bezorgd. De bezorgers brengen je boodschappen echt helemaal tot aan je voordeur. Dat betekent dat ze echt die trappen voor je oplopen en da’s vrij bijzonder. (Als we post pakketten krijgen wordt er aangebeld met de tekst pakketje! en dan moeten we die kleine de trap afsturen).

Als je dagelijks boodschappen doet  en je hebt een jong kind, blijf je nogal bezig. De smaak (de grillen) van dat kind wisselen per dag, dus het gebeurt geregeld dat ik 2-3 keer naar die supermarkt loop, om dingen te halen waar ze trek in heeft. Daarnaast ben ik best een impuls shopper. Als ik iets lekkers zie, wat niet op mijn lijstje staat, gooi ik het toch in dat rijdende mandje. Lange weekenden en vakantie periodes geef ik dus altijd te veel uit.

Wekelijks boodschappen bestellen vergt wat meer organisatie en rekenwerk, maar het scheelt geld en bergen tijd en inspanning.

Het is leuk om het “menu” voor de hele volgende week samen te stellen.

Ik doe dat aanvankelijk alleen. Ik log in en ik maak een boodschappenlijst. Die lijst bestaat uit: dingen die “op” zijn, dingen we “moeten” hebben en dan dus wat we gaan eten. Die lijst leg ik daarna voor aan beide dames. Op dit moment doe ik dat verbaal, ik dreun die lijst op, maar daar komt binnenkort verandering in. Daarna mogen de dames bijbestellen: dingen die zij “moeten” hebben of “nodig” hebben. Daarna bestel ik en betaal ik.

We hebben (nog) zat in huis voor vandaag en morgen. Ik heb net besteld dus de nieuwe haul komt morgenmiddag ergens.

Ik doe dan fruit voor een hele week (vrijdag t/m donderdag volgende week). Ik doe dan tevens aanvullingen voor de voorraadkast (die is beperkt, vooral drinken wat niet in de koeling hoeft en blikvoer, tandpasta, schoonmaakdingen, vuilniszakken etc.). En ik doe uiteraard het eten voor de volgende week. Met “eten” bedoel ik alleen avondeten. Ontbijt/lunch (brood etc.) halen we nog steeds los, vrijwel dagelijks.

Dit is een voorbeeldweek: we doen broodje shoarma voor de zaterdag (want we eten zaterdags altijd makkelijk). Dan zondag/maandag eten we een meer prijzige rosbiefschotel (da’s teveel voor 1 avond). Dinsdag doen we een pasta. Woensdag doen we iets met wortelen en cordon bleu. Donderdag doen we zuurkool. Vrijdag doen we een andere pasta.

Ik heb een piepklein vriesvakje, dus het is een beetje passen en meten. Een beetje vlees kan in de vriezer. Fruit en etenswaren gaan grotendeels de koelkast in. Er is dan weinig ruimte voor drinken, dus dat moet steeds (per dag) aangevuld worden vanuit de voorraad (en koud worden, dus ik doe dat meestal ‘s avonds, dan is het ‘s morgens allemaal lekker koud).

Je ontkomt niet helemaal aan de supermarkt.

Je wilt af en toe gewoon verse croissants, verse kaiserbollen what have you, maar je supermarkt run stelt geen ruk meer voor.

Je hoeft niet eens meer een echte tas mee, want je haalt bijna niks.

Ik ben hiermee begonnen eind vorig jaar, vlak voor de kerst. Dat is een vakantieperiode, met rare dagen en meer luxe eten. Als ik echter ga kijken naar de uitgaven? Dan ben ik per week zo’n 75-100 euro aan het uitgeven en dat is iets heul anders dan 20 euro per dag, 140-150 euro per week! Ik ben veel minder geld kwijt. Het is tevens een prima verandering voor de jongedame. Normaal haalde ik altijd kleine pakjes en blikjes van allerlei dingen zodat ze veel keuze had. Nu moet ze zelf een fles of pak uit de voorraad in de koelkast zetten. Pas als die op is, kan ze iets nieuws pakken. Ik was aanvankelijk was bezorgd dat beide dames het bowwwwring zouden vinden om precies te weten wat je de hele week eet. Dat blijkt helemaal niet het geval. Als we inruimen wordt er nog wat onderhandeld (kunnen we nu pasta eten en dan morgen die rosbief?), maar that’s it. Door te stoppen met roken zijn de kosten nog verder naar beneden gegaan per begin januari.

Vomar heeft een prima systeem. Ik ken de supermarkt goed en kan dus alle producten die ik wil/nodig heb gemakkelijk vinden. Ze leveren op tijd. Als bepaalde producten niet leverbaar zijn krijg je of een alternatief (bijvoorbeeld handsinaasappelen omdat pers niet te krijgen is) of je krijg direct je geld terug. Je “tekent” op zo’n pad voor ontvangst en daar staat precies op wat wel en niet geleverd is. Je geld wordt meteen gestort, binnen een paar uur na levering. Mocht er daarna onverhoopt toch nog iets niet kloppen of missen, kun je met hun helpdesk mailen of bellen en dan naar je dichtstbijzijnde Vomar om je producten te ruilen danwel te retourneren.

Ik begin met het samenstellen van de nieuwe lijst ergens vanaf maandag. Het idee is om mijn login met beide dames te gaan delen. Ze kunnen dan zelf inloggen en hun “eigen” producten/benodigdheden opzoeken en toevoegen (tampons, maandverband, shampoo, whatever). Mijn laatste haul kwam vorige week donderdag binnen, besteld op de woensdag. We hebben het ruimschoots gered. Ik heb dan nu net de volgende haul besteld en die komt morgen. Zo om de 6-7 dagen bestellen werkt erg prettig. Ik was de vorige haul slechts 76 euro kwijt. Ditmaal was ik 120 kwijt, maar dat komt omdat ik wat meer voorraad heb aangeschaft (kratten bier).

Door die wekelijkse haul eet je gezonder, goedkoper en je gooit veel minder eten weg, want je rekent eea beter uit.

Je betaalt wel bezorgkosten. Als je 100 euro of meer uitgeeft kost het je 2,95, als je 75 euro uitgeeft, ben je 3,95 kwijt en alles daaronder, vanaf 35 euro, kost je 4,95.

In de totaalbedragen die ik heb genoemd reken ik de bezorgkosten gewoon mee en dan kom ik nog steeds veel goedkoper uit.

 

Share