Nee, Ik Ben Niet Van Duitschen Bloed En De Koning Van Hispanje Ga Ik Beslist Niet Eren!

, , Comments Off on Nee, Ik Ben Niet Van Duitschen Bloed En De Koning Van Hispanje Ga Ik Beslist Niet Eren!

Dit is tevens van enige dagen geleden; ik had heel weinig tijd vanwege werk.

Kent u Merel Meijer?

Ze is docent geschiedenis op het Barlaeus Gymnasium, de meest elitaire (en witte red.) school van Amsterdam.

Leest u even mee?

willemoranje01

Parool: ‘Ons volkslied is misschien een propagandistisch soldatenliedje’.

Volgens het regeerakkoord zou op scholen aandacht moeten worden besteed aan de tekst, betekenis en de melodie van het Wilhelmus. Volgens CDA-leider Sybrand Buma zou het Wilhelmus leerlingen in het voortgezet onderwijs Nederlandse normen en waarden meegeven.

Ik betwijfel dat allemaal ten zeerste.

Het leren van de tekst van het volkslied, het zingen van het volkslied heeft niets met normen en waarden te maken.

Zelf ken ik de tekst niet, alleen de eerste drie regels of zoiets en nee, ik zing het niet mee als er een belangrijk sportevenement is.

Ik ga niet naar sportevenementen in stadions en als ik thuis het WK kijk staat het geluid alleen aan tijdens de wedstrijd.

Alle gelul, reclames en toestanden eromheen kan ik heel goed zonder.

Nod Yes Icon

Als docente geschiedenis op het Barlaeus gymnasium handel ik sinds het begin van mijn carrière al volgens dit volksliedcompromis. Zo vertel ik dat over het algemeen wordt aangenomen dat de componist van de tekst Filips van Marnix, heer van Sint-Aldegonde is, die wellicht het beste te omschrijven valt als chef propaganda van Willem van Oranje.

Yea, zoiets heb ik ook een keer gelezen.

Ik leer mijn leerlingen dat de melodie van het Wilhelmus allesbehalve origineel is: hetzelfde deuntje zou eerder zijn gebruikt voor een strijdlied van de Franse hugenoten.

“Zou zijn gebruikt”?

Dat klinkt bijna als wetenschappelijk, peer reviewed bewijs!

Ook behandel ik uitvoerig wie die ‘Geuzen’ waren die het Wilhelmus gezongen zouden hebben. In negentiende-eeuwse schoolboekjes spreekt men over vrijheidsstrijders, die zich hebben weten te ontworstelen aan het Spaanse juk. Vanuit een ander perspectief kun je diezelfde Geuzen zien als terroristen, die kerken vernielden en gewelddadig ter land en ter zee een coup probeerden te plegen, en daarbij ook geweld tegen de lokale bevolking niet schuwden.

Welk perspectief is dat precies?

Het perspectief van de bezetter?

Toen de Nazi’s grote delen van Europa veroverden kregen ze te maken met verzet. Met name landen als Frankrijk, Italia, Griekenland en Yugoslavia boden veel verzet tegen de bezetter.

Dat vonden die Nazi’s natuurlijk helemaal niet leuk.

Ze beschreven het verzet in die landen dan ook steevast als “terroristen”.

In Frankrijk werd Klaus Barbie ingezet om dit soort “terroristen” te bestrijden; hij gebruikte daarbij gruwelijke methoden.

Wat Klaus Barbie deed werd omschreven als “counter terror”.

Je ziet hetzelfde in Palestina.

De Palestijnen zien suicide bombers als freedom fighters en de Israeli’s zien ze als terrorists.

Als we de Geuzen in onze diverse, tolerante, inclusieve en vooral policor hoofdstad nu echt gaan omschrijven als “terroristen”?

Dan vind ik dat we een stapje verder moeten gaan. We moeten dan de Jihadi terroristen die nu al een paar jaar gruwelijke massamoorden door heel Europa aan het plegen zijn dan ook niet alleen zien als terroristen. Vanuit “een ander perspectief” zijn dit namelijk verzetshelden die dapper strijden tegen de Christenen, de ongelovigen, zonde, de homo’s en dat verdorven Westen vol blote vrouwen in shampoo reclames.

Misschien dat Merel daar een keer een les aan kan wijden?

Hoogstwaarschijnlijk werd het Wilhelmus gezongen tijdens veldtochten ter tijdverdrijf, om de moed erin te houden. De constant terugkerende melodie en het acrostichon geven het lied een hoog ik-heb-een-potje-met-vet-gehalte.

“Hoogstwaarschijnlijk”?

Dat klinkt opnieuw bijna als wetenschappelijk, peer reviewed bewijs!

En ik denk dat je gerust een stapje verder kunt gaan, Merel.

Alle volksliederen zijn veelal kut qua melodie en de teksten zijn meestal helemaal waardeloos.

Dit is uit het Amerikaanse volkslied, the Star Spangled Banner.

Het leest wat bellicose niet?

And where is that band who so vauntingly swore,
That the havoc of war and the battle’s confusion
A home and a Country should leave us no more?
Their blood has wash’d out their foul footstep’s pollution.
No refuge could save the hireling and slave
From the terror of flight or the gloom of the grave,
And the star-spangled banner in triumph doth wave
O’er the land of the free and the home of the brave.

Blood has washed out their foul footsteps?

Klinkt als massacre.

Samenvattend is ons volkslied misschien wel te omschrijven als een propagandistisch soldatenliedje dat oproept tot gewelddadig verzet tegen het algemeen gezag op een geplagieerde melodie.

“Misschien”?

Dat klinkt (zucht red.) nu voor de derde keer bijna als wetenschappelijk, peer reviewed bewijs!

“Zou kunnen”, “hoogstwaarschijnlijk” en “misschien”.

Die antwoorden moet je eens proberen op een repetitie of examen.

En dan kijken wat er gebeurt.

Nod Yes Icon

Des te teleurstellender is het dat de oproep van D66-leider Alexander Pechtold om het slavernijverleden op scholen uitvoeriger te behandelen het voorlopige regeerakkoord niet heeft gehaald.

Je en die leap die begrijp ik niet zo goed, Merel.

Wat heeft ons volkslied met ons slavernijverleden te maken?

Dan: ik denk dat het verplicht leren (en zingen red.) van het volkslied nooit gaat werken. Er zijn namelijk een hele hoop scholieren die net zo zijn als ik en die zullen zeggen: sorry, maar ik moet helemaal niks en ik ga dat stomme kutlied met Duitschen bloed en de Koning van Hispanje helemaal niet leren (en al zeker niet zingen red.). Ik weiger dat op allerlei principe gronden en gewetensbezwaren en ik heb hier (kijk maar!) een briefje van mijn moeder, mijn vader, papa’s advocaat en onze huisarts.

En yes, ik zou mijn dochter zo een briefje meegeven.

Lieve Juf Merel,

Mijn dochter vertelt mij dat jullie deze week beginnen met het leren en zingen van het Wilhelmus.

Zowel mijn dochter als ik vinden het een absoluut kutlied.

Ik ben met ‘r moeder getrouwd om uit militaire dienst te blijven, want dat moest vroeger.

Begrijp ons niet verkeerd, we vinden Nederland een prima land, maar we zijn weinig nationalistisch ingesteld.

Ik vind het heel bijzonder dat Dumoulin de Giro ‘d Italia heeft gewonnen, maar ik ben trotser op de sportprestatie dan op het land.

Het verplicht moeten leren van het volkslied is een schending van de conventie van de rechten van het kind.

Daarom zal onze dochter deze week de geschiedenislessen overslaan.

Daarnaast begrijp ik dat dit hele volkslied fiasco een idee was van Sybrand Buma van het CDA?

Wij zijn felle antitheisten en wij doen niet mee met Christelijke initiatieven.

Kun je ons laten weten wanneer je klaar bent met de nationalistische staatspropaganda?

Thanks.

Groeten.

Bezorgde vader.

Share