NederJihad

, , Comments Off on NederJihad

Na een heerlijke dag vrij duiken we vanmorgen meteen de NederJihad in.

NRC: Van gewone Rotterdamse jongen tot jihadstrijder.

Gisteren heette dit artikel anders.

Toen heette het: “Van Rotterdamse Kakker tot Jihadstrijder¨.

Ik begrijp dat er weleens correcties gedaan worden op artikelen. Ik doe dat zelf ook. Soms ontdek ik weken later fouten, of links die het niet doen etc. Ik vind echter dat de titel van een artikel niet mag veranderen. Bovendien vond ik de tweede titel, vanwege “Rotterdamse kakker” veel leuker.

De titel van het boek laat ook veel te wensen over: Nederlandse jihadisten, Van naïeve idealisten tot geharde terroristen.

Dat laatste deel – geharde terroristen – betwijfel ik.

Dat eerste deel –  naïeve idealisten – is een giller.

Mensen worden radicaal, fundamentalistisch religieus gek en reizen af om mensen op te blazen, hoofden af te hakken en kinderen te verkrachten uit “idealisme”?

Fake News

Thijs brengt zijn jeugd door tussen „kakkers” met rode broeken en gespschoenen, schrijven de auteurs. Hij woonde met zijn vader, inmiddels gescheiden, in een bovenwoning in de Rotterdamse wijk Kralingen. Thijs rondt met gemak zijn vmbo af, en begint aan een vervolgopleiding. Hij ontmoet een Marokkaans-Nederlands meisje en wordt stapelverliefd. Trouwen kan alleen als Thijs zich bekeert tot de islam, al is het meisje geen fanatieke gelovige. Thijs bekeert zich. Dat levert ongemakkelijke taferelen op met ouders en schoonouders. Toch accepteert Thijs’ vader zijn keuze en zoekt een woning voor de twee.

Ik zou dat dus niet doen. Je kunt je kinderen van huis uit het beste leren dat er geen God bestaat. Je kunt ze dan tevens bijbrengen dat religie vooral een samenraapsel van ranzig geweld en waanzin is. Je kunt bijvoorbeeld wat leuke passages uit de Koran of de Bijbel online vinden en die dan leuk lezen – samen met je kind. De kans dat je kind dan later “verliefd” wordt op iemand die denkt dat er een onzichtbaar wezen in de hemel bestaat wat ze vertelt hoe ze zich moeten gedragen, kleden en wassen wordt dan ineens een heul stuk kleiner.

Het meisje is geen fanatieke gelovige, maar arme Thijs moet zich wel bekeren.

Even opletten: het enige wat je hoeft te doen is ergens, een keer roepen “Ja Allah” bestaat?

Gefelicitieerd! Je bent een Moslim!

Thijs ontmoet medemoslims in de Vodafone-winkel in Kralingen en de Marokkaanse moskee in Rotterdam-Noord. Die vinden de bekeerling te streng. Zelf dansen ze graag met meisjes, roken, drinken wel eens alcohol. Thijs niet. De jongen houdt ervan in de boeken te zitten. Hij leert snel Arabisch. Ook voert hij pittige discussies over het onrecht dat moslims in het Midden-Oosten wordt aangedaan. Verder maakt hij ruzie met zijn jonge bruid die hij niet islamitisch genoeg vindt. Een jaar na hun huwelijk scheiden ze al weer.

Marriage

En laten we hier heel eerlijk zijn?

Die jongedame moet dol- en dolgelukkig zijn dat ze van die geflipte Thijs af is!

Anders had die gek haar meegesleept naar het Kalifaat.

Nod Yes Icon

Verder is het leuk om te zien dat zijn “Medemoslims” en zelfs zijn partner vrij rap doodziek van ‘m worden.

Dat is meestal het geval.

Nu is Thijs alleen ende verdrietig en on the rebound… als dat maar goed gaat.

Op school gaat het ook mis. De instelling weigert het rooster voor Thijs om te gooien zodat hij naar de moskee kan. Thijs verlaat de school en verhuist in 2010 naar Schiedam. Hij hertrouwt met een moslima uit Delft. De bruiloft wordt bijgewoond door tientallen orthodoxe moslims in Arabische kledij. Thijs laat een baard groeien en draagt broeken tot boven de enkels – salafistische dracht.

Thijs kan heel goed met verschillende culturen omgaan.

Geheel volgens verwachting gaat het daarna nog meer “mis”.

Tijd om op reis te gaan naar het Midden Oosten.

Dag Thijs.

Veel plezier!

Waving Hand

Januari 2013 vertrekken de eerste jongeren naar het kalifaat. Thijs is erbij, met zijn vrouw. Hij wil opkomen voor zijn broeders. Kort na aankomst in Syrië wordt Thijs vader. „De eerste jihad-baby”, schrijft De Telegraaf. De geboorte markeert het begin van gelukkige jaren. Thijs krijgt militaire training en maakt indruk bij gevechten. IS laat zich door hem adviseren wie uit Nederland te vertrouwen is, en wie niet. Op sociale media verschijnt een filmpje met een lachende Thijs. Midden in een menigte kijkt hij toe bij de kruisiging en onthoofding van een Syrische soldaat.

Eind goed.

Al goed.

Probeer dit shirt eens Thijs, kijk eens of het past?

Bomb Vest

Op Facebook steekt Thijs zijn Nederlandse paspoort in brand. Terugkeren? Hij nooit! In Nederland veroordeelt de rechter Thijs tot zes jaar gevangenisstraf wegens deelname aan een terroristische organisatie. De laatste tijd is er minder van Thijs vernomen. Wel belde hij af en toe zijn vader. „Hé lullo.”

Arme vent.

Mijn dochter stemt VVD.

Zoiets kun je gewoon zeggen zonder echt uitgelachen te worden.

Leuk is het niet, maar je kunt dat soort pijnlijke dingen gewoon delen met collega’s, bij de koffieautomaat.

Mijn zoon is een bekeerling, geflipte, radicale Moslim, Jihadstrijder?

Shaking No Emoticon

Thijs’ vader is inderdaad een lul.

Het is een fijn idee te weten dat dit soort gekken op een goeie dag terug naar Nederland komen.

Share