Minimalistische Schoenen: Verkoopadressen

, , Comments Off on Minimalistische Schoenen: Verkoopadressen

Minimalistische schoenen voor wandelen, fitness en hardlopen zijn al dik 10 jaar te koop. Ik ben wat dat betreft een late adopter. Met name in de US zijn de schoenen een enorm succes. Je hebt daar meer radicale sportmensen en health freaks dan hier. Ik heb geen idee hoe de schoenen het doen in Europa. Volgens mijn huisarts komt ze geregeld mensen in het Vondelpark tegen die erop joggen. Ikzelf ben nog nooit iemand tegengekomen met minimalistische (teen)schoenen.

Ik heb – voor de liefhebbers – de verkoopadressen op een rijtje gezet.

Let goed op: De maten van dit soort schoenen wijken geregeld af van de maten van “normale” schoenen. Als je echt voor teenschoenen gaat zul je eerst je voet moeten meten (in centimeters) en dan een speciale matentabel gebruiken. Hoe te meten en welke maten, vind je hier.

Dit is in inches, voor internationale bestellingen bijvoorbeeld via Amazon, rechtstreeks uit de USA.

vibram-maten-tabel

vibram-fivefingers-size

Zoals je kunt zien: Je moet een lineaal tegen de muur aan leggen en dan met je hiel tegen de muur, je voet op die lineaal zetten. Vervolgens meet je van je grootste teen (je grote teen meestal), naar je hiel.

In mijn geval zit ik precies op het randje. Ik pas dus een maat 42, maar ook een maat 43. Mijn advies hier is simpel: de meer minimalistische modellen (echt een balletschoentje, als een flatje) zou ik precies maat kopen. Modellen waar je echt op wilt sporten (joggen, lange afstanden wandelen) zou ik wat meer ruimte reserveren. Ikzelf draag de schoenen zonder sokken. Je kunt echter teensokken aanschaffen en dan zit een grotere maat meteen strakker. Je wast de schoenen in de wasmachine (zie elders op dit blog) op 30 graden en laat ze dan gewoon uitdrogen. Je hebt dus geen last van stinkende gympen. Ik heb gewandeld met de schoenen toen het echt koud (-4 celsius) was en ik had nergens last van (zie elders op dit blog).

Klik op de links of logos hieronder.

In Arnhem zit een winkel met een gigantisch aanbod, diverse merken. Als je daar in de buurt woont? Prachtig. Anders kun je online bestellen.

barefoot-and-more

Dan zit er in Hoorn De Trek Outdoor die tevens hier in Amsterdam een soort concept store runt. In Amsterdam zit in de Tweede Anjelierdwarsstraat een winkel die Zuiver Geluk heet. De benedenverdieping doet tevens dienst als grote Vibram voorraadkast. Je moet dan dus bellen naar Hoorn, je model en maat doorgeven en die kun je dan in Amsterdam passen. Ik heb dat 1x gedaan, ik vond het een wat omslachtig proces. Je kunt dan wel passen en ze hebben meestal wel een aantal modellen voorradig.

De Trek Outdoor

Dan verkoopt Zalando een aantal modellen, die leveren snel. Je kunt dan 2 paar bestellen, verschillende maten en wat niet past stuur je kosteloos terug.

Zalando

Dan is er De Online Skateshop, in Scheveningen. Ook die hebben een groot aanbod, zowel online als in hun winkel.

online-skateshop

Dan is er in Noordwijk een winkel die Natuurlijk Hardlopen heet. Ook zij hebben een goed aanbod, zowel van Vibram als van andere merken.

Natuurlijk Hardlopen

Dan kun je Vibrams natuurlijk rechtstreeks kopen bij Vibram, er zijn sites voor de US, Canada, China, UK en EU.

Qua verzendkosten vallen zij heel erg mee. Ik ben echter niet diep onder de indruk van het aanbod.

Vibram

Er is tevens een hele leuke tent in de UK met prima personeel. Men rekent slechts 10 pond voor verzendkosten, dus ik zou dan meer dan 1 paar bestellen.

barefoot-junkie

Mijn persoonlijke favoriet is een tent in Belgie, Iedereen Loopt. Die hebben een fantastisch aanbod.

Iedereen Loopt

Zoals je kunt zien bieden een aantal van deze organisaties ook zogenaamde clinics, waar je meer kunt leren over voetverzorging en minimalistisch lopen en sporten. Ik heb daar zelf geen gebruik van gemaakt. Ik ben weinig sociaal en beslist geen gezelligheidsdier. Ik heb op Youtube diverse filmpjes bekeken van meer ervaren (en meer fanatieke) barefoot junkies en dat beviel prima. Als je gaat wandelen, of fitnessen, of pilates of yoga op dit soort schoenen gaat doen heb je vrijwel geen training of oefening nodig. Als je meer intensief gaat joggen, dan zou ik rustig aan beginnen, tot je voeten gewend zijn.

Als je kennissen of vrienden in Amerika hebt, dan zou ik daar Zappos proberen, of andere grote warenhuizen (a la Wehkamp). Daar is het aanbod het allergrootst en de prijzen zijn het laagst.

 

Share