Kompjoeterles In Het Kompjoeterlokaal Met Guy Verhofstadt

, , Comments Off on Kompjoeterles In Het Kompjoeterlokaal Met Guy Verhofstadt

Kent u Guy Verhofstadt?

Hij is die schreeuwende gekke Belg met al die rottende tanden in z’n bek.

Alvorens we hierin duiken is het wellicht verstandig te vermelden dat Guy nul komma fuck weet van technologie.

Dat geldt voor de meeste politici.

NRC: Maak de weg vrij voor een Europees Apple of Google.

De titel is direct misleidend.

“De weg” is namelijk al vreselijk “vrij”.

Als jij een Nederlands of Belgisch tech bedrijf bent?

Dan ben je helemaal “vrij” om te ontwikkelen wat je maar wilt.

Na Apple heeft Eurocommissaris Vestager nu Google op de vingers getikt met een boete van 2,4 miljard euro wegens concurrentievervalsing. Europese bedrijven krijgen in de Verenigde Staten bijna nooit een boete als gevolg van een te dominante machtspositie. De reden hiervoor is simpel: dat soort Europese giganten hebben we niet meer sinds we onze voorsprong de afgelopen twee decennia hebben verkwanseld. Het is hoog tijd voor een come-back: op naar een Europese Apple en Google.

Ehm Guy?

Ik begon met kompjoeters te spelen toen ik een jaar of negen (9) was, in 1979, thuis en bij de Hobby Computer Club (HCC).

Alle hardware was Amerikaans.

En alle software was Amerikaans.

Atari, Commodore, Texas Instruments, Hewlett Packard, IBM?

In die tijd liepen er tal van zogenaamde visionaries rond in “Europa” die allemaal luid aan het schreeuwen waren dat “Europa” achter liep op het gebied van kompjoeters, ten opzichte van bijvoorbeeld Japan en de USA. Er waren dan ook tal van aptitude tests voor kinderen (zo werd ik “ontdekt”) op lagere scholen en middelbare scholen. Die tests waren bedoeld om kinderen met een zekere aanleg voor kompjoeters en kompjoeter taal richting kompjoeter les te krijgen. Zo ook op mijn school. Er werd een lokaal vol Philips kompjoeters (P2000T) ingericht. Die kwamen met zo’n cassette bandje om data op te slaan en af te spelen en waardeloze fokking monitors. Om het allemaal nog net even kutter te maken bleken deze kompjoeters geen enkele van de gangbare talen te “spreken”, dus je kon dan fijn een beetje rondkutten in fokking Basic, een taal uitgevonden door o.a. Bill Gates (een Amerikaan). Die taal was namelijk (toen al) gratis.

Philips P2000T

Mooi he?

Zowel de cartridge als het cassette bandje waren een uniek formaat.

Dus nergens anders bruikbaar.

Terwijl de hele kompjoeter industrie juist wilde werken naar alles, altijd, overal bruikbaar op elk systeem.

Kompjoeter les (later Kompjoeterkunde) vond uiteraard pas plaats na schooltijd.

We hadden een kompjoeter lokaal met 22 van deze prachtige kompjoeters.

(Met kutmonitors met groene kutletters red.)

In dat lokaal zaten iedere donderdagmiddag van 16:00-17:00 welgeteld vijf (5) kinderen, waaronder ikzelf.

We hadden allemaal spijt dat we zo hoog scoorden op die kut aptitude test.

Dit is 1984, Guy.

“Europa” loopt – dan al – dik 10 jaar achter.

We kunnen het ons bijna niet meer herinneren, maar amper twintig jaar geleden was Europa heer en meester op de mondiale telecommarkt. In de jaren negentig leidde Europa de telecomrevolutie door de GSM-standaard te introduceren, waarna Ericsson en Nokia de dominante spelers op de wereldmarkt werden. Zes Europese telefoonproducenten waren goed voor meer dan de helft van de wereldwijde productie.

Volgens mij kan ik het mij allemaal prima herinneren.

Dat heb ik dan ook net gedaan.

(Kutlul red.)

De EU telecom industrie kende een tijdelijke bubbel in de jaren ’90.

Men kon meeliften op de Nasdaq/Clinton/.com boom.

Zowel Nokia als Ericsson kregen bergen steun van de staat in hun respectievelijke landen.

En terwijl er in die landen een handjevol miljonairs bij kwamen, deden “we”, in “Europa”, helemaal geen ene ruk met dat prachtige Internet, want dat was het volgende stuk technologie waar “we” in “Europa” toch echt geen ene fucking ruk van begrepen. In de USA begreep men dat duidelijk wel: Apple, Microsoft, Oracle, IBM, Facebook en Google lopen derhalve nu echt twintig (20) op “ons” “Europa” voor en dat is volkomen terecht. Die voorsprong neemt de aankomende jaren alleen maar toe. Deze bedrijven lopen op dit moment namelijk zo’n tien (10) jaar voor op het gebied van machine learning, cloud based computing, the Internet of Things, big data en basic AI.

Maar daar komt dus allemaal verandering in, want Guy Verhofstadt  gaat “de weg vrijmaken” (samen met “Europa” red.)

Ten eerste moet Europa, net als in de VS, één toezichthouder hebben in plaats van 28 onderling concurrerende nationale toezichthouders. De grootste hindernis voor Europese innovatieve bedrijven is dat we de afgelopen twee decennia 28 afzonderlijke telecommarkten hebben geschapen. Elk van de 28 nationale markten heeft een uniek wetgevend kader.

Natuurlijk.

Om al die “innovatie” te “helpen” moet er macht weg uit de lidstaten.

En meer macht naar Brussel.

Wat een unieke, technocratische en bestuurlijke oplossing.

Die had ik nou nooit verwacht.

Heb je nog andere plannen, Guy?

De versnippering van de telecommarkt brengt me bij de tweede noodzakelijke ingreep: het omgooien van de mededingingsregels. De 28 nationale telecommarkten hebben evenzoveel verschillende mededingingsregels. De Europese Commissie heeft daar nauwelijks grip op. Het heeft geleid tot een situatie waarin Europa meer dan 200 telecomaanbieders kent, vergeleken met drie in China en vier in de Verenigde Staten. We moeten grensoverschrijdende overnames veel gemakkelijker maken. Alleen dan kunnen we Europese kampioenen krijgen die wereldwijd de concurrentie aankunnen.

Heel goed.

Als alle telecombedrijven ter wereld rechtstreeks zaken kunnen doen met en in Brussel?

Dat komt dat allerlei kleine innovatieve startups ten goede!

Deze “ingreep” is echt “noodzakelijk”, sprak de analoge digifiel.

Je moet echt lijm snuiven om dat te geloven.

Schoollijm

Die grote, enge Amerikaanse bedrijven zullen deze twee maatregelen echter met open armen ontvangen.

Ten derde moeten we minder naïef zijn en zorgen dat onze bedrijven beschermd worden tegen oneerlijke concurrentie. Dat vereist een consequente strategie tegen de sociale, economische en/of belastingdumping die door sommige van onze concurrenten worden gehanteerd.

Sorry Guy, maar die belastingdumping?

Daar werken onze overheden kei- en keihard aan mee.

Sterker nog: die belastingdumping wordt veelal gebruikt om allerlei grote bedrijven aan te lokken, niet alleen tech bedrijven.

Daarbij valt het nogal op dat de gemiddelde eindgebruiker, de uiteindelijke Europese consument, verdomde tevreden is met Apple, Google, Facebook etc.

Dat hoeft niet te betekenen dat we in een of andere vorm van aftands protectionisme vervallen, maar wel dat we consequent nieuwe handelsakkoorden afsluiten waarin die dumping wordt aangepakt. In de onderhandelingen over nieuwe handelsakkoorden met India, China, Japan en de VS moeten deze zorgen prioriteit krijgen.

En welke “zorgen” zijn dat Guy?

“We” lopen achter en Silicon Valley giants trekken de hele tijd aan mijn vlechten?

Of…

We willen meer macht, beleid en strategie in Brussel en weg bij de lidstaten?

Ik zal pas tevreden zijn op de dag dat een Europees bedrijf een miljardenboete moet betalen aan de VS. Niet zoals Volkswagen, omdat het zijn klanten heeft bedrogen met sjoemelsoftware, maar omdat het door zijn innovatieve kracht een te grote machtspositie in de VS heeft verworven.

Dat leest wat sadistisch, Guy.

Als fervent en bijzonder tevreden Google gebruiker ben ik namelijk beslist niet tevreden met die miljardenboete,

En als bijvoorbeeld Coolblue (wat ik een heel leuk bedrijf vind) een dikke boete in de USA zou krijgen?

Dan ben ik – gek genoeg – ook al niet “tevreden”.

Zoek hulp apparatchik.

Je slaat weer eens wartaal uit.

En dan … en vraag mij niet waarom… staat dit gekke ding recht onder het artikel.

morozov-nrc

Evgeny is een weinig bijzondere “essayist”, in fact er is bergen kritiek op z’n werk van bijzonder gerenommeerde mensen in de tech industry.

Hij komt uit Belarus, een heerlijke dictatuur en dat kleurt z’n beeld nogal.

Dit citaat echter klopt natuurlijk als een bus.

Apple. Google, Amazon, IBM, Microsoft, alles en iedereen is met machine learning bezig naar een hele andere manier van interactie met technologie aan het werken. Je zult straks geen apps meer installeren, maar zogenaamde instant apps (bijvoorbeeld je agenda) zullen snel openen in je browser, je doet je ding… en dan automatisch sluiten. Alles draait straks in en vanuit de cloud. Daarnaast zul je steeds minder aan het tikken en klikken zijn. Mijn dochter praat nu al veel tegen haar Chromebook, zowel in het Engels als het Nederlands. Ik zie haar datzelfde doen op haar telefoon. De Assistant van Google voor Android en Google Home is naar mijn bescheiden mening de beste speech assistant out there. “Europa” loopt – nog steeds – jaren achter. Het middelbaar en hoger onderwijs zal overspoeld worden door Chromebooks, lichte, simpele cloud based laptops, waar geen ICT support op geleverd hoeft te worden. Dit proces is al gaande in de USA en Canada en ik begrijp dat het nu ook in Frankrijk en Duitsland aan het gebeuren is.

En dan ben ik nog niet eens begonnen over self driving cars of de gig economy.

Het is te laat Guy.

Nog een stoffige, niet transparante, technocratische kutlul Euro apparatchik met een eigen achtertuin d’r bij in Brussel verandert daar niets aan.

(Oh… en ik gok dat Google die boete niet gaat betalen red.)

 

Share