Knollen Voor Citroenen (Hoofdrekenen met Tante Barbara, Jesse Klaver, en Tunahan Kuzu)

, , 1 Comment

Ik heb zojuist Buitenhof gekeken.

Dat doe ik af en toe, als er een “interessant” iemand is. Daarna sla ik weer weken over. Rondom de verkiezingen, of bijzondere gebeurtenissen probeer ik het zondags te kijken. Deze week was ik een heuse bofkont, want zowel Jesse Klaver (GroenLinks) als Tunahan Kuzu (DENK) waren te gast. Jesse had geen wit shirt aan met opgestroopte mouwen, dus ik kon het hele segment kijken. Jesse was weinig interessant, het was Jesse doet Jesse. Dat krullende haar, de glimlach en de (kerm) redelijkheid.

Daarna was Dhr. Kuzu aan de beurt. Hij werd uiteraard ietsje anders benaderd en geinterviewd als Jesse. Let’s face it, Tunahan Kuzu ziet er ook een stuk steviger uit als Jesse. Als een journalist Jesse ooit “stevig aan de tand voelt”? Dan wordt het meteen huilen en stoepkrijt. Kuzu deed dus Kuzu, nadat Jesse wat Jesse had gedaan.

Het was allemaal weinig bijzonder.

Shaking No Emoticon

Daarna kwamen er twee gasten aanschuiven. Mw. Barbara Baarsma, Directeur Kennisontwikkeling Rabobank en hoogleraar Economie aan de Universiteit van Amsterdam en Dhr. Geerten Waling, een historicus. Dhr. Waling is tevens de schrijver van het boek “Zetelroof” (over hoe DENK aan die twee prachtige zetels kwam, door uit de PvdA te stappen).

Mw. Baarsma had een alleraardigst gesprek met Jesse. Ze vond hem duidelijk erg leuk. Tante Barbara had er een hele bijzondere gouden jurk voor aangetrokken, met paarlen, bruine nagellak en goud om haar polsen en vingers. Ze was tevens duidelijk gecharmeerd van het “groene” karakter van het partijprogramma van GroenLinks en daar had ze dus wat “doorberekening” op losgelaten en daar had ze een reeks vragen over.

Daarna werd Kuzu uiteraard heel anders benaderd en aangesproken. Het was allemaal een stuk feller en meer combattief. Zo wilde Geerten weten wat Kuzu ging doen aan “homo-emancipatie”. Hij vroeg het hem zelfs twee keer?! Zitten homoseksuele Nederlanders echt helemaal in de stress, wachtend op Kuzu’s homo-emancipatie-aanpak? I doubt it. Wat ga ik doen aan “homo-emancipatie”. Niks, denk ik. En volgens mij gaat Geerten (of Tante Barbara) er ook geen ruk aan doen.

Daarna ging het vooral over de polariserende rol die DENK in de politiek vervult.

Ook dat vond ik weinig sterk.

Shaking No Emoticon

We leven in het tijdperk van identity politics. 

Fucking alles is fucking polariserend.

Mensen gaan meteen gillen.

En dan wordt het huilen en stampvoeten en bedplassen en stoepkrijt.

Stoepkrijt Icon

En dan daarna zijn mensen getroffen, gekwetst, beledigd, aangeslagen, aangedaan en dan krijg je een rondje slachtoffer-politics.

Overal.

Altijd.

Niet alleen als DENK iets irritants doet.

Altijd.

Mensen flippen de pan uit.

Om niets.

En dan huilen en stoepkrijt.

Daarna wilde Tante Barbara vooral lekker door met Jesse, dat leuke joch, maar de mediator wist haar met zachte dwang zowaar te laten praten met Kuzu. DENK wil – als enige partij – de gaswinning opvoeren. Je houdt dan geen Groningen over. Groningen wordt dan een diepe kuil. DENK wil zorgen dat er dan ook geld – van al die winsten op die enorme toegenomen gaswinning – bij die Groningers (in die kuil?) terecht komt.

Klinkt goed.

Nod Yes Icon

Ik gok alleen onhaalbaar.

De mensen in Groningen zijn helemaal klaar met die fucking gasboringen en met de fucking NAM.

En niemand wil in een kuil wonen.

Because it’s depressing.

Daarna mocht Barbara verder swoonen met Jess. GroenLinks gaat “de zorg” vreselijk goedkoop maken. Geen eigen risico en veul lagere premie. Hoe gaan ze dat doen? Nou dat vond ik een beetje gek, maar ehm… niet door “de zorg” te de-privatiseren en weer bij het Rijk onder te brengen. Neen. Jesse gaat 15 miljard aan de zorgverzekeraars geven en dan worden onze premies ineens heul goedkoop want die zorgverzekeraars zwemmen dan in het geld??!? Ik neem aan dat er iets meer bij dit “plan” komt kijken dan dat, maar yea, daar komt het een beetje op neer.

Fuck me.

Dat klinkt als een waardeloos slecht en superdom idee!

Nod Yes Icon

Daarna kwam er een mevrouw babbelen over iets anders wat mij ook al niet interesseerde dus ik ben afgehaakt.

Ik vond Tante Barbara het meest irritant. Ze was helemaal dol aan het hoofdrekenen met Jesse. De manier waarop ze was gekleed (in het goud?), dan die drukke handgebaren en de manier waarop ze sprak. Het ergerde mij mateloos. Ze is natuurlijk een heel slim, vermogend, hoog-opgeleide, wetenschapper en Directeur Rabobank… Maar toen ze de partijprogramma’s van zowel DENK als GroenLinks besprak kwam ze tot de conclusie dat beide partijen toch echt een beetje “knollen voor citroenen aan het verkopen” waren. Nu ben ik geen 89 jaar oud zoals mijn grootmoeder, dus ik moest dat even opzoeken.

Knollen Voor Citroenen

Yes.

De Directeur Kennisontwikkeling van de Rabobank kent spreekwoorden van 109 jaar oud en weet ze in haar dagelijkse gesprekken te gebruiken.

Knap he?

Ravensburger zuigt!

Dat deed het al in 1976.

Maar in 2017 zuigt het echt nog heel veel erger.

Dan de volgende vraag.

Is het verstandig om een Econoom echt serieus te nemen, ever again?

Het is niet alsof ze de crash van 2008 zag aankomen, toch?

Een handjevol economen zag het, waarschuwde ervoor.

Maar een handjevol, wereldwijd?

En de rest lag te slapen?

Of vonden ze het wel best?

Ik stel voor dat we nooit meer luisteren naar wat Economen zeggen.

Zeer zeker niet als ze een gouden jurk aan hebben.

 Je kunt de hele aflevering op het website van Buitenhof vinden.

Naar die rotzooi link ik niet.

Share