Knoeien Met Cijfers

, , Comments Off on Knoeien Met Cijfers

Als ik ergens niet tegen kan dan is het wel prutsers die knoeien met cijfers.

Als je dit blog doorzoekt op het woordje metrics dan kom je van alles tegen.

Zoek op cijfers, bewijs, of wetenschappelijk en je krijgt nog veel meer.

Ik kwam dit gisteren tegen.

Telraam

NU.nl: ‘Meer dan 50.000 radicale moslims in Europa’.

Europa telt meer dan 50.000 geradicaliseerde personen. Dat schat de antiterrorismecoördinator van de Europese Unie, Gilles de Kerchove, in een vraaggesprek met de Vlaamse krant De Morgen.
De Kerchove betwijfelt bovendien of het lukt om jihadisten te deradicaliseren. ”Iemand die zeer radicaal is, zal bij zijn ideeën blijven”, zegt hij tegen De Morgen.

Dat aantal klopt voor geen meter.

In Groot-Brittannië gaat het volgens hem om 20.000 geradicaliseerden. Over 3.000 van hen maken de Britten zich zorgen, en 500 worden er nauwlettend gevolgd. Vooral de schifting van wie er niet alleen radicaal is, maar ook potentieel gevaarlijk, is volgens De Kerchove lastig. De ”systematische bashing” van inlichtingendiensten, die niet genoeg gegevens zouden uitwisselen, is volgens hem niet terecht. Juist op dat terrein zijn grote stappen gezet, zegt hij. Het probleem ligt bij de analyse van de gegevens.

Oh, het is zo’n “ze doen heus heel goed werk” stuk?

Dan de cijfers: de Britten zeiden inderdaad aanvankelijk dat ze “dachten” dat er zo’n 20 duizend radicale Moslims in de UK rondliepen. Dat werd bijgeschaafd. Daarna werd het “nou het zijn er denken we 40 duizend, maar we zouden zo’n 20 duizend van die gekken in de gaten willen houden”. Men voegde daaraan toe dat men slechts budget had om zo’n 3000 in de gaten te houden.

Als er 40 duizend radicale Moslims in de UK alone rondlopen?

Dan zijn het er “in Europa” een heule hoop meer dan 50 duizend.

De Kerchove, nu tien jaar in functie, benadrukt dat het nodig is om het beeld dat Islamistische Staat schetst van de islam te weerleggen. Ook zou de islam in Europa geen ”inmenging meer van buitenaf” moeten kennen. ”Imams moeten bij ons zijn opgeleid.” Bij wie radicale ideeën heeft, moet bovendien worden bereikt dat die persoon ”geen geweld gebruikt om die ideeën te verwezenlijken”.

Briljante plannen.

Helaas kennen de meeste Amsterdamse Marokkaanse gebedshuizen geen inmenging van buitenaf, maar bijna de helft is wel overgenomen door Salafisten.

Die inmenging van buitenaf is niet altijd aan de orde; veel mensen radicaliseren zelf, met vrienden, online, whatever.

Hoeveel Marokkaanse mensen gaan naar de Moskee in Amsterdam?

Weetikveel 100 duizend? Dan gaat bijna de helft naar een Salafistische Moskee, yes?

Da’s 50 duizend toch?

Tel je daar Den Haag en Rotterdam bij op.

En dan de rest van Europa.

Prutser.

En hoe bereiken we precies dat iemand ‘geen geweld” gebruikt?

België telt volgens De Kerchove circa 500 Syriëgangers en meer dan 2.000 geradicaliseerden. Inlichtingendienst AIVD schatte in 2015 dat Nederland ”enkele honderden” jihadisten telt en enkele duizenden sympathisanten. Het aantal Syriëgangers lag afgelopen juni volgens antiterrorismedienst NCTV op ongeveer 280.

Twee honderd en tachtig (280) met broertjes, neefjes, vrienden, buurtgenoten en aanbidders.

Jottem.

Share