Kinderen Baren Is Mannenwerk… Oh Nee, Wacht….

, , Comments Off on Kinderen Baren Is Mannenwerk… Oh Nee, Wacht….

Liever een zoon dan een dochter, was jarenlang de trend in Azië. Maar meisjes worden nu minder snel geaborteerd, ook dankzij de Indiase premier Modi.

Ja.

Nod Yes Icon

Het staat er echt.

Minder snel, zeg je?

Dat is goed nieuws!

Een groot aantal mensen vindt India helemaal te gek. Mensen vinden het een geweldig vakantieland. Leuke tempels. Rondlopen op blote voeten. Gekke gewaden aan. Zingen en klappen. Met je handen eten. Op de grond zitten. En vooral zweverig doen en mediteren en spiritueel zijn.

In werkelijkheid is India natuurlijk een afschuwelijk kutland waar onderdrukking, armoede, honger, corruptie en etnisch geweld veelvuldig voorkomen.

Het is tevens een patriarchale, religieuze cultuur waar vrouwen niets te vertellen hebben.

NRC: Meisjes heroveren hun plek in de Aziatische samenleving.

Mijn favoriete passage?

Maar er is nog een cruciale factor die het ‘natuurlijke’ geboorte-evenwicht heeft verstoord. Dat is de opkomst vanaf de jaren negentig van betaalbare technologie voor echoscopie. Zo werd het in steden en op het platteland steeds gemakkelijker het geslacht van ongeboren kinderen te bepalen en om abortus te laten plegen. Vooral sinds het midden van de jaren tachtig zijn miljoenen meisjes ‘verdwenen’, eenvoudigweg doordat ze, met hulp van laboranten en artsen, niet meer geboren werden.

Tolerantie, gelijkheid en diversiteit in de Derde Wereld.

En als dat soort mensen hiernaartoe verhuizen?

Dan is dat een enorme verrijking van onze cultuur.

Ik vind de titel van het NRC artikel misleidend.

Share