Kapitalisme #1 (Primitive Accumulation)

, , 1 Comment

Jubel ende lofzang !

De Oxfam Novib cijfers zijn binnen.

Guess what? 

Fuck 2016

Aan het einde van het jaar kregen we een gigantische lading huilen en dozen stoepkrijt over ons heen. Vorig jaar was gewoon helemaal vet kut! Dat stomme kut Oekraine-referendum ging helemaal geeneens hoe ik wilde en toen die stomme kut #Brexit en toen won Hillary ineens niet en toen gingen George Michael en Princess Leia ook nog eens dood, godverdomme, zo rond de kerst!

En dat werd allemaal vreselijk huilen.

En stoepkrijt.

2016 sucks!

Mensen noemden het “the worst year ever“.

Dus erger dan 1942, of 1944.

Nou… dat blijkt dus helemaal niet te kloppen.

2016 was een geweldig jaar voor de acht (8) rijkste mensen ter wereld. De acht (8) rijkste miljardairs ter wereld hebben nu net zoveel vermogen als de helft van de wereldbevolking, de armste drie en een half miljard (3.500.000.000) mensen op de planeet. Dat is geweldig goed nieuws! In 2014 lag die verhouding namelijk heul anders. Zo’n twee (2) jaar geleden hadden de rijkste vijf-en-zeventig (75) miljardairs op aarde net zoveel geld als de helft van de bevolking van de planeet, de armste drie en een half miljard (3.500.000.000) mensen op aarde.

Nu dus nog maar acht (8).

Die acht (8) mensen hebben heul goed gehosseld.

OXFAM/NOVIB: 8 rijksten bezitten evenveel als helft wereldbevolking

Dollars

Dit is een prima introductie in kapitalisme.

Kapitalisme is een soort wedstrijd.

Het is een beetje als Monopoly.

Wie het meeste heeft wint.

Het idee is dus dat je zoveel mogelijk vergaart.

Geld, huizen, aandelen, winst, auto’s, kunst, edelstenen, edelmetalen, grond, rechten tot eigendom, ontginning of publicatie…

Noem. Maar. Op.

Je grijpt, pakt, verzamelt… dingen van waarde.

Zoveel mogelijk.

Je noemt het:

Primitive Accumulation.

Zoals je ziet zit er geen link achter.

En dat is dan ook de opdracht van vandaag.

Vindt eens uit wat “primitive accumulation” betekent.

Waar komt dat vandaan? Wat hangt daar allemaal mee samen?

Karl Marx

Voor de liefhebbers?

Wikipedia: Andre Gunder Frank

Here is my two (2) cents… 

Kapitalisme is een race naar de bodem. 

De verschillen tussen arm en rijk zullen alleen maar toenemen. Dat is de bedoeling van het systeem. Meer en meer vermogen zal in handen komen van een steeds kleiner wordende groep. Als je al erg vermogend bent is het nu eenmaal gemakkelijker om meer vermogen te vergaren. Tegelijkertijd worden aan de onderkant van dat systeem de rechten van burgers en arbeiders gesloopt. Onze zogenaamde sociaal-democratie was een uitvloeisel van de Tweede Wereldoorlog. De rijken der aarde waren maar wat bezorgd om “Communisme”. Na twee wereldoorlogen, en tientallen miljoenen slachtoffers waren flink wat burgers bereid tot meer radicale vormen van democratie; anarchisme, communisme, socialisme. Westerse sociaal-democratie diende dan ook als een soort vitrine voor dat Oostblok. Kijk, bij ons is alles prachtig. Wij krijgen vakantiegeld en zwangerschapsverlof. Kijk, ik ben “baas in eigen buik”, in ben Bewust Ongehuwd Moeder. Kijk, wij mogen met wachtgeld. En kijk toch eens aan die andere kant van de muur? Daar heb je Stasi, en vieze worst en in de rij staan voor batterijen.

Wees blij dat je hier woont.

Als dat Oostblok instort denken de kapitalisten: Mooi. Nu kunnen we eindelijk die vitrine afbreken.

En dat is dan ook precies wat er gebeurt.

Privatiseringen. Meer vrije sector-huur- en koopwoningen. Geprivatiseerde zorg. Versoepeld ontslagrecht. Beperking WW, ziektewet en arbeidsongeschiktheidswetgeving, ZZP, “hosselen”, nul-uren contracten, een dikke staatsschuld, soevereniteit in Brussel, geprivatiseerd hoger onderwijs, studieschulden, dalende (geprivatiseerde) pensioenen en verregaande bezuinigingen op alles wat ook maar een beetje “sociaal” is waardoor de ouderen, de zieken, de laagopgeleiden en de vooral toekomstige generaties de klappen krijgen.

Het groot Kapitaal vindt de EU prachtig. Eerst moesten ze allemaal aparte deals met al die lidstaten maken. Nu mogen ze zelf veelal de wetten schrijven, achter gesloten deuren, met hun vrienden en collega’s in Brussel. De banken, de beurzen, projectontwikkelaars, financiers en de verzekeraars komen veelvuldig gezellig aanschuiven zodat eea nog soepeler verloopt.

En terwijl school, de Universiteit, de HBO, de MBO, de media, bekende Nederlanders, bestuurders en politici onze kinderen nu meer dan tien (10) jaar vertellen dat het reuze leuk is om als hosselende, ZZP’er met een nul komma een (0,1) FTE contract en een dikke studieschuld weer thuis te wonen…?

… zijn de rijkste acht (8) miljardairs er (gek genoeg) in geslaagd om net zoveel vermogen te vergaren als de armste helft van de wereldbevolking.

Een slordige…

3,500,000,000 mensen..

Gefeliciteerd!

Je moet je hier niet zo druk over maken.

Het staat netjes in een klein artikel in het NRC, het AD en op nu.nl.

Het wordt beschreven.

De namen van de miljardairs worden genoemd.

Klaar.

Geen schuimbekkende gekte, geen verontwaardiging.

Just the metrics.

Het krijgt (opnieuw gek genoeg) een heul stuk minder aandacht dan zeg bijvoorbeeld ehm… de Russen?

Dat heeft te maken met focus.

Waar ligt de focus van onze vreselijk vrije, diverse, objectieve, onafhankelijke media?

Op de redactie van zo’n media-bedrijf, zo’n krant of blad werken hele belangrijke mensen. En die mensen kijken weer naar ander nieuws en daar nemen ze dan de meeste dingen van over. In Nederland betekent het dat de belangrijke redacties van de Persgroep gezamelijk de New York Times, Washington Post en CNN een beetje scannen. Wat ze daar dan zoal lezen pikken ze een beetje op. Op dit moment hebben onze buren aan de andere kant van de Atlantische Oceaan besloten dat we ons vreselijk druk moeten maken om hacken en Hillary en de Democratische Partij en WikiLeaks en Assange en nepnieuws en zo.

Dat neemt de Persgroep dan over. De diverse redacties van de eigendommen van de Persgroep (NRC, AD, Parool etc.) hebben dan die hele belangrijke mensen op die redacties zitten om een beetje in te schatten wat de eigenaren van de Persgroep en hun klanten (de adverteerders) zoal willen. Ook zij nemen veelal gewoon the flavor of the day over. Op dit moment is dat duidelijk: je moet een beetje lekker schuimbekken en hysterisch doen over Rusland en de Russen en hacks en NATO en Putin etc.

En het populisme.

Die schandelijke, waanzinnige ongelijkheid tussen de helft van de wereldbevolking en die minieme groep van acht (8) stinkend rijke teringlijers moet niet leiden tot enige analyse van de lange termijn effecten van predatory capitalism of de achterlijke staat waarin dat systeem op dit moment verkeert. Je hoeft dan ook geen verontwaardiging te verwachten, geen veroordeling, geen klachten, geen huilen, geen stampvoeten, geen schuimbekken, geen hashtags en geen enkele, maar dan ook geen modderfokking enkele vorm van medelijden met de armste helft van de wereldbevolking.

Shaking No Emoticon

Russisch nepnieuws… daarrrr moet je over schuimbekken.

Ongelijkheid omdat kapitalisme sinds het instorten van het Oostblok volledig is ontspoord?

Niets aan de hand.

Corporate News

 

Share