Kanjertraining Voor Het Lager- en Middelbaar Onderwijs (Met Meredith Greer van Joop)

, , 1 Comment

Kent u Meredith Greer?

Meredith is een redacteur voor Joop VARA Magazine.

Dat betekent dat Meredith een ambtenaar is; zij wordt betaald uit de omroeppot.

(Let op: ik zeg “betaald uit”, ik weet niet of Meredith zelf echt een pot is red.)

Meredith is bijna 30 jaar, ze is geboren in 1988; vandaag gaat deze volwassen vrouw eens lekker uithuilen over “pestkoppen”.

Leest u even mee?

stop-pesten-nu

HP/De Tijd: Je moet ze negeren, dan gaan ze vanzelf weg.

(Het is altijd fijn als er meteen in de kop al iets “moet” red.)

“Je moet ze geen aandacht geven, dan gaan ze vanzelf weg.” Ik kan niet tellen hoe vaak ik dat advies heb gehoord, al sinds de pestkoppen op de basisschool. Die moest je namelijk gewoon negeren. Je moest ze de reactie waar ze naar op zoek waren niet geven, dan zouden ze zich vanzelf vervelen en op zoek gaan naar iemand anders om te pesten.

Ellen Deckwitz kampt met hetzelfde probleem, veel van haar vriendinnen en zussen ook.

Ik ben vaker dit soort “vrouwen” tegengekomen.

Er is een hele kudde van volwassen vrouwen van 27-35 jaar oud, die nog vreselijk veel bezig zijn met hun lagere- en middelbare school.

Witte, hoogopgeleide, cisgender, heterosexuele overlegpapa’s vinden het reuze aantrekkelijk als “vrouwen” van 30 nog zo lekker met hun schooljeugd bezig zijn.

Toen kwamen er pestkoppen in de politiek, met extreemrechtse en populistische ideeën die we moesten negeren. Ik was een jaar of tien, zat achterin de auto bij mijn moeder en hoorde op de radio dat we ze geen platform moesten bieden. Ik vroeg me af waarom er dan al tien minuten lang een item over ze werd uitgezonden, als we ze zo nodig moesten negeren.

Oh, shit, sorry Meredith, dat had niemand aan je uitgelegd? Je mag gewoon je eigen muziek luisteren in de auto, op een koptelefoon is dan wel zo fijn. En zo’n autoradio? Die heeft een uit-knop. Er “moet” helemaal niks van de mensen op de radio, of de mensen die de auto rijden. Misschien was dat je niet helemaal duidelijk omdat je nog heel jong was?

Ze waren iedere avond op tv. Een storm in een glas water was het, pure volksmennerij. En als we het vuur geen zuurstof gaven, er geen olie op gooiden, zou het langzaam kapot smeulen. Ruim een decennium later discussiëren we nog steeds of we ze niet beter kunnen negeren. Gekke mannen en verdwaalde vrouwen met rare kapsels, vreemde uitspraken, flamboyante pakken of suffe hoedjes die we geen aandacht moeten geven. Ze wilden politicus worden, en zeggen wat er niet gezegd mocht worden.

Ik zie dat ik de problematiek heb onderschat.

Meredith, er is iedere avond een hele hoop op televisie. Zo’n televisie heeft allemaal kanalen, met zenders. Dat zwarte apparaatje wat je Papa en Mama zo krampachtig vasthouden? Dat heet een afstandbediening, een remote control, als je op de knopjes drukt dan doet de televisie allemaal dingen. Het knopje P+ staat voor “volgende zender”, “volgende programma”; zo kun je door alle kanalen heenklikken, dat wordt “zappen” genoemd en kijken of er iets leukers op televisie is. Wat je ook kunt doen, is een leuke film downloaden en dan de televisie met een kabel aan je laptop bevestigen; dat noem je een HDMI kabel. Je televisie wordt dan als het ware een tweede monitor; een tweede laptopscherm. Dan kun je films in super HD met geweldig geluid kijken. Misschien is dat leuk om eens met vriendinnen te doen, dan ben je niet zo alleen aan het nukken?

En ehm… Meredith, I hate to hammer the point home… maar eh… die televisie?

Die heeft ook een uit-knop.

En je kunt natuurlijk altijd passief-agressief hele depressieve goth muziek gaan draaien op je kamer.

Misschien krijg je dan meer aandacht van Papa en Mama.

Ze komen – tot nu toe – wat absent over.

Ik heb nog nooit zoveel mensen, zo veel en zo lang in de nationale media horen zeggen wat er niet gezegd mocht worden. Kennelijk mochten ze het allemaal prima zeggen, want van dat negeren is geen klap terecht gekomen. Zelfs nadat ze nul zetels krijgen kun je langs de zenders zappen om ze te zien klagen dat ze niet genoeg media-aandacht krijgen,

Jezus, waar ben ik aan begonnen.

Meredith, die mensen mogen alles zeggen. Dat mag gewoon wel. Er zijn geen “dingen die je niet mag zeggen”. Dat is iets wat ouders tegen hele jonge kinderen zeggen. Als je kind bijvoorbeeld voor het eerst lul, of klootzak zegt omdat ze het Papa of Mama heeft horen zeggen? Dan zeg je tegen dat kind, “nee, dat mag je niet zeggen, geen scheldwoorden alsjeblieft”. Als kinderen wat ouder worden dan leg je normaliter aan die kinderen uit dat scheldwoorden, of een uitgebreid gesprek over poepen of neuken, meestal niet gangbare topics in volle kaaswinkels of drukke trams zijn. Je legt dan tevens uit, dat er geen verboden op taal zijn, dat je een absoluut recht op vrijheid van meningsuiting hebt, maar dat je – zo af en toe – een beetje op je taalgebruik moet letten, vanwege sociale conventies. Ik begrijp dat jouw Papa en Mama je echt verteld hebben dat je een hele hoop dingen niet mag zeggen en dat ze een hele rits Nederlandse, democratisch verkozen politici en gerenommeerde opiniemakers dus hebben weggezet als sprekende “verboden taal” en “pestkoppen”.

En nu je 29 jaar oud bent, geloof je dat nog steeds?

Wil je een knuffel, of je favoriete dekentje?

Gevestigde partijen mogen schamper lachen en beloven dat ze nooit samen met dit soort pestkoppen zullen regeren, negeren hebben ze niet gedaan. Sterker nog, ze hebben heel goed geluisterd. Cordon sanitaire werd een een cordon bleu. Dat wat er niet gezegd mocht worden is ontdaan van het rare kapsel en verpakt in een stukje kaas met een degelijk paneermiddel. Was het nou het poppetje dat we moesten negeren? Of de boodschap?

In dit stadium heb ik geen idee.

Qua rare kapsel, nu de tweede keer dat je het op uiterlijk speelt, denk ik dat je het hebt over Geert Wilders.

Ik vind die wilde, hoogblonde kop haar en die zachte G wel wat hebben.

En nee, ik zou niet op een 1-mans partij stemmen.

Ik weet natuurlijk niet wat voor waanzin je Papa en Mama allemaal aan je verteld hebben. Wat je niet mag zeggen? Waar je niet mag poepen? Wat je niet mag eten? Wat je niet mag denken? Je hebt duidelijk een hele traumatische en ongelukkige jeugd gehad waar op een uiterst vreemde wijze met jouw rechten is omgesprongen. Ik zal het proberen voorzichtig uit te leggen. Je mag, MAG, alles negeren wat je maar wilt. Als je echter heel nodig moet plassen en je negeert dat lang genoeg? Dan pis je in je broek krijg je een ‘ongelukje’; ik neem aan dat je weet hoe ongemakkelijk die zijn? In principe mag je alles EN iedereen negeren. Als je echter je partner lang negeert dan word je gedumpt. En als je een rood licht in het verkeer negeert kun je enorme schade aanrichten en oplopen. Als je een gek bobbeltje in je linkerborst voelt en je negeert dat lang genoeg? Dan krijg je uitgezaaide borstkanker en raak je alletwee je borsten kwijt door chemotherapie. Je MAG dus alles en iedereen negeren, maar het is verstandig om bepaalde dingen, mensen en situaties nooit te negeren, zoals dat rode stoplicht, die partner en dat bobbeltje in je linkerborst.

Are you with me so far, Meredith?

Nu ben je weer aan het drammen over hetgeen we “moesten negeren” en daar gaat het dus opnieuw fout.

Je moet helemaal niets negeren, niemand zegt of beweert dat.

Ook hier zijn uitzonderingen denkbaar. Als jij het toilet van een restaurant in wandelt en je ziet een leuk jong stel vreselijk innig en passievol tongzoenen? Dan is het netter om die mensen te negeren, door het toilet uit te lopen – je geeft ze dan privacy of door snel een toiletpot te kiezen en erop te gaan zitten. Da’s meer passief-agressief, zo van: ‘ik zit hier ook en ik heb darmen, ja!’. Ik zou hier dan ook niet zeggen moet negeren, maar het is beter van wel.

Ik begrijp dat jouw Papa en Mama je hebben verteld dat je “pestkoppen” altijd “moet negeren”.

Maar, na zoveel jaar, is het niet helemaal duidelijk voor je of je nou de pestkop zelf moet negeren, of alleen zijn/haar boodschap?

Ik stel voor dat je dan iets doet aan bronnenonderzoek.

Ik zou Papa en Mama gewoon even bellen of appen en ze vragen of je Greet of z’n boodschap moet negeren.

Oh en Meredith?

Het kan dus zo zijn dat Papa en Mama zeggen dat je beide moet negeren.

Dan moet je niet meteen overstuur raken, goed?

Geen van beiden lukt want de poppetjes zijn zo leuk. Ze lachen zo guitig, ze praten de taal van de gewone man. Ze zeggen waar het op staat en ze hebben zulke leuke poezen. Je zou er prima een glas wijn mee kunnen drinken. Met de knuffelpopulisten. Bitterbalracisten. Sauvignonseksisten. De volksmenners next door. Ze zijn veel te gezellig om te negeren.

Ik denk dat je dit onmogelijk kunt inschatten Meredith. Jij kijkt overduidelijk veel te veel TV, maar je moet je voorstellen dat de meeste mensen dat beslist niet doen. Zo’n kort filmpje over Wilders’ katten doet echt helemaal niemand kwaad. Het zijn reuze leuke, lieve katten. Je moet je voorstellen dat er miljoenen kattenliefhebbers in Nederland wonen. Je collega, Clarice Gargard, was van mening dat we Wilders en z’n katten, moeten “ontmenselijken”. We moeten die racistische katten als het ware verdrinken in een grote zak. Misschien is dat een klusje voor jou? Je moet maar even de link volgen en dan even overleggen of appen met Clarice, goed?

Recent is er nog een groep bijgekomen waarvan mensen zeggen dat ik ze maar moet negeren: mannetjes op sociale media die op alles wat ik doe blijven reageren. Ik ben te lelijk en te dik en te dom en een hoer en ik heb vast problemen met mijn vader. Daarom moet ik mijn mond houden. Geen van hen probeert me te negeren, ze proberen me te intimideren.

“Mannetjes” is niet helemaal correct meer, Meredith.

Dat moet “mensjes” of “bewonertjes” zijn.

Nou, trollen, is iets heel anders dan intimideren.

En ik ben blij dat meer mensen zien dat je een uiterst moeizame relatie met je Papa en je Mama hebt.

Hoe is de relatie met je ouders nu, Meredith?

Op Twitter kan ik op mute klikken, waardoor deze mannetjes geheel geruisloos en onzichtbaar hun kanonnades afvuren. Als een hufter in het bos staat te schelden, maar er is niemand om ernaar te luisteren, trollt hij dan wel?

Ehm… Meredith?

Die mute?

Die werkt alleen voor jou.

De troll kan alle andere mensen op Twitter gewoon nog steeds bereiken.

Het is niet alsof je z’n account en recht op vrijheid van meningsuiting hebt gestopt.

Er is dus altijd wel iemand om naar die hufter te luisteren, Meredith, dus het antwoord op je vraag is dan “ja”, snap je dat?

Binnen Twitter zit een “help” knop. Die is er niet voor als je angstig wordt of je niet lekker voelt. Die bevat “hulp” over de software. Als je binnen dat “hulp” menu zoekt op Mute, dan kun je dit soort dingen allemaal helemaal zelf uitvogelen en dat is heel erg empowering. De dingen die ik je bovenin uitlegde over moeten en negeren en vrijheid van meningsuiting en zo? Die kun je ook helemaal zelf uitzoeken. Dat kan niet via Twitter, daar moet je Google voor gebruiken. Weet je wat Google is, Meredith? Of mocht Google niet van Papa en Mama?

Maar alleen omdat ik met propjes in mijn oren verder schrijf, betekent dat niet dat niemand anders ze kan horen. En omdat er niemand is die ze zegt dat ze hun mond moeten houden, denken de toeschouwers dat het kennelijk normaal is geworden. Zo normaal dat ze er maar gewoon gezellig bij gaan staan. Voor iedere trol die ik op stil zet, staan er drie op om hem gezelschap te houden.

Heel goed, Meredith, kennis meteen toepassen!

“Iemand anders” kan ze inderdaad nog steeds “horen”.

En Meredith, ik weet dat dit pittig wordt, maar je moet je voorstellen dat er op deze planeet allerlei dingen “mis” kunnen gaan. Er kan je werkelijk van alles overkomen. Een auto-ongeluk, een bobbeltje in je linkerborst, een partner die je dumpt. “Op stil gezet worden” door Meredith Greer? It’s not that big a deal, Meredith. Sterker nog: het zal waarschijnlijk helemaal niemand ene rooie rot fuck kunnen schelen. Je bent iemand die allerlei dingen niet wil horen omdat je Papa en Mama je jarenlang verteld hebben dat je die dingen niet mag zeggen en dat je mensen die dergelijke dingen wel zeggen, moet negeren. Die ongetwijfeld nare jeugdherinneringen spelen zo te zien een hele grote rol bij deze emo, bijna labiele column.

Moet je plassen?

Als je op school een pestkop moet negeren terwijl je dag in dag uit getreiterd wordt, straf je de pestkop niet. Je straft jezelf door je constant in te houden. Je maakt jezelf doodmoe.

Aaah. De. Gossie.

Wil je een kusje erop, of een dropje erop?

breaking-news-meredith-greer

Stomme pestkoppen!

Nou is Meredith helemaal doodmoe en zo.

(Van al dat “inhouden” red.)

‘When they go low, we go high,’ zei Michelle Obama tijdens de laatste Amerikaanse verkiezingscampagne. Het leverde ons Trump op. Een decennium negeren leverde ons in Nederland Wilders, Baudet, Hiddema, GeenStijl en een leger aan trollen op. Als je vindt dat het te ver gaat, dan moet je er iets van zeggen. Jezelf beter voelen en erboven gaan staan, daar heeft helemaal niemand iets aan.

De totale collapse, van de overwegend witte, gemiddeld opgeleide Amerikaanse middenklasse leverde Donald Trump op.

En ehm… Meredith, een decennium lang demoniseren leverde ons Wilders, Baudet, Hiddema, GeenStijl en een leger aan trollen.

Je kunt progressieve, hoogopgeleide, witte, cisgender, heterosexuele overlegpapa’s en- mama’s niet eindeloos lang uit blijven maken voor witte racisten.

Je kunt niet een decennium lang op Joop VARA Magazine redelijke, progressieve overlegpapa’s uitmaken voor sexisten die onderdeel zijn van een verkrachtingscultuur.

Die mensen die worden dan dood- en doodmoe, want ze moeten zich de hele tijd inhouden.

Ze worden non-stop beledigd, gekwetst, verguisd, gedemoniseerd… terwijl hun kinderen thuiswonen omdat ze met een dikke studieschuld niet meer wisten te scoren dan een NUL uren contract als hosselende ZZP’er en alle huizen zijn onbetaalbaar, of ze moeten tien jaar op een wachtlijst staan.

Wat je dan krijgt, dat noem je een backlash, Meredith, het wordt ook wel blowback genoemd.

Voor iedere troll die jij op stil zet komen er inderdaad een paar bij. En voor ieder “artikel” waar de Deugridders van Joop VARA Magazine weer aan het gillen zijn over diversiteit, racisme, of hoofddoekjes bij politie wint met name FvD honderd nieuwe stemmers. Voor ieder zieltje wat jullie denken te winnen met gillen in die ideologische echokamer, stappen meer en meer mensen op. Ze laten de gevestigde media en de gevestigde partijen achter zich en zeggen: ik ben hier KLAAR mee. 

Het is echt geen rocket science, Meredith.

Al die trollen?

Die zijn een respons, een reactie op de eindeloze predikende Deugridders.

Het is het netto einderesultaat van een decennium lang Deugen met de hoofdletter D, Meredith.

Dan over dat pesten…

Weet je wat “kanjertraining” is, Meredith?

Misschien moet je dit boek eens lezen.

Of gebruikten je ouders dit boek vroeger al?

hitler

Share