Juf? Waarom schreeuwt die meneer “Alahu Akhbar”? Snel! Pak de schoolreisterreurhandleiding!

, , Comments Off on Juf? Waarom schreeuwt die meneer “Alahu Akhbar”? Snel! Pak de schoolreisterreurhandleiding!

Enige tijd geleden heb ik aandacht besteed aan de terreurhandleiding voor kantoor.

Dit is er eentje voor scholieren.

Nod Yes Icon

AD: Tips voor schoolreis in tijd van terreur.

Tip 1: Niet op schoolreis gaan?

Na de reeks van aanslagen in Europese steden worstelen scholen met de vraag of ze het risico nog durven te nemen om met een groep tieners op pad te gaan. Het Stedelijk Lyceum in Enschede laat zijn leerlingen bijvoorbeeld volgende week wél naar gastgezinnen in de omgeving van Londen vertrekken, maar schrapt een bezoekje aan de hotspots in de metropool. Ook bij eerdere aanslagen besloten scholen hun leerlingen thuis te houden.

Dus je geeft wel een bak uit om naar London te gaan.
Maar blijft dan lekker rondom het hotel hangen?

De handleiding ‘Wijs op schoolreis’ is een steuntje in de rug voor middelbare scholen. Nu leunen die vooral op de reisadviezen die het ministerie van Buitenlandse Zaken afgeeft. De nieuwe informatie geeft geen antwoord op de vraag óf de reizen moeten doorgaan. Die beslissing blijft aan de scholen zelf. Maar ze krijgen wel tips over hoe ze met dergelijke trips kunnen omgaan. ,,Het is nu harder nodig om over buitenlandse reizen na te denken,’’ stelt Masja Koster van de Stichting School en Veiligheid. ,,Ondanks dat kinderen naar zo’n reis uitkijken, moeten scholen zich afvragen of ze capabel genoeg zijn om zoiets te organiseren én of ze die verantwoordelijkheid wel willen nemen.’’

Misschien dat ouders er ook iets over te zeggen hebben?

Neem het besluit over een buitenlandse reis bijvoorbeeld niet meer zelf. Betrek ouders en leerlingen bij de plannen. ,,Je wilt niet met een angstige klas op reis,’’ aldus Koster. Het is ook niet meer vanzelfsprekend om zo min mogelijk docenten mee te sturen. Bovendien is het onverstandig de scholieren zelfstandig in grote steden te laten rondlopen tijdens de reizen. Houd de groep bij elkaar, luidt het devies, en voorkom dat je als docent het overzicht kwijtraakt.

Ja en twee aan twee, hand in hand oversteken en zo.
En pas dan op voor Moslims in trucks.

Als er echt iets gebeurt, moeten de leraren snel kunnen handelen en een contactpersoon in Nederland hebben die ze altijd kunnen bereiken. De scholen moeten alle contactgegevens van de ouders hebben klaarliggen, evenals een noodplan voor de opvang van de leerlingen die in spanning in Nederland achterblijven.

Je moet ook kaarsjes en stoepkrijt meenemen.

Dan kun je – nadat er “echt iets gebeurt” lekker meedoen met de rouwporno.

Lekker huilen en stoepkrijten met de rest van de klas.
Our schoolreis is stronger than your hate.
(#StedelijkLyceumEnschede red.)

Hoewel de meeste buitenlandse reizen van dit schooljaar al zijn geweest, beraden middelbare scholen zich op volgend jaar. Beloof vooral niets, adviseert School en Veiligheid, want als blijkt dat de situatie grillig is, is het eenvoudiger om de stekker er uit te trekken.

Juf? Gaan we op kamp?

Dat hangt van de Moslims af, Mirthe.
Niet als het grillig is.

Als er iemand is die alle scenario’s van een buitenlandse reis en terreur heeft meegemaakt, is het Frank Looijen wel. Deze schooldirecteur van het Mollerlyceum en de ZoomMAVO in Bergen op Zoom kreeg twee keer de schrik van zijn leven. In maart waren zijn leerlingen en leraren in Londen toen er een aanslag werd gepleegd op de Westminster Bridge. Ze stonden op nog geen vijftig meter van de plek van de terroristische actie. Een paar maanden eerder liepen ‘zijn’ scholieren en docenten al in Berlijn toen daar een kerstmarkt werd aangevallen.

Don't say the M-word.
Die aanslagen werden gepleegd door verwarde mensen.

De directeur juicht de ‘terreurhandleiding’ toe. Zelf heeft hij alle protocollen al aangepast na de gebeurtenissen in Berlijn en Londen. ,,Gelukkig is er bij die aanslagen niets fysieks gebeurd met onze leerlingen, maar wat we nu wel doen als er iets voorvalt is meteen opschalen naar gemeentelijk niveau en met alle partijen, zoals zorginstellingen en slachtofferhulp, om tafel gaan zitten.”

Good Idea

Ook heeft de school hele korte lijntjes met de ouders en zijn duidelijke afspraken gemaakt over wie contact onderhoudt met alle betrokkenen. ,,Vanaf het moment dat je weet dat er iets is gebeurd, mailen we metéén de ouders. En als nodig gaan we meteen bellen met een groep telefonisten.”

Ja mail effe als mijn kind wordt doodgereden, of opgeblazen, of kapot gehakt met een groot mes.

(Door Moslims red.)

Oh en komt er een digitale versie van die handleiding?

Met vette graphics en zo?

Run Hide Fight

Misschien moet er een handige app komen.

Let je op, Emma?

We leven inderdaad in een fantastische tijd!

Op mijn schoolreizen, in de jaren ’70, toen was het pas echt eng.

Toen moest je heel goed uitkijken voor brandnetels.

Brandnetel

“Schoolreisterreurhandleiding” is trouwens een goed woord voor galgje of Scrabble.

Als je je zit te vervelen in het hotel omdat je nergens heen mag vanwege die Islamitische terreurdreiging brandnetels.

Share