JAAAAA! Eindelijk Russisch Nepnieuws!

, , Comments Off on JAAAAA! Eindelijk Russisch Nepnieuws!

Het is nu maandag 22 januari, acht (8) uur des morgens. Dit huis is schoon (dankzij mijn nieuwe stofzuiger), de was is opgevouwen en in de kasten, de jongedame ‘r kamer is spotless en zij is onderweg naar de supermarkt en daarna naar school. Ze haalt tegenwoordig ‘r eigen ontbijt met ‘r eigen bankpas. Dus fruit, flesje water (Da’s luxe, Papa!) en dan 2 croissants of whatever. Aan het begin van de week check ik haar rekening online en betaal haar de vorige week terug. Stukje extra emancipatie en eigen verantwoordelijkheid voor de jongedame en vertrouwen en vooral luiheid voor Papa. We doen dit nu 2 weken, bevalt prima. Dan heb ik een gezond ontbijt verorbert en een geweldige workout afgewerkt.

Ik ga zo wat admin doen, gevolgd door werk en dan zowaar het huis verlaten en “de stad in” voor een paar schoenen en een heel mooi (en duur) kado voor de jongedame vanwege ‘r CITO’s. (Da’s niet voor ‘r rapport, daar moet ik nog iets slims op verzinnen. Ik heb reeds een vakantie gepland en betaald. Ik denk dat ik die vakantie het kado voor alles maak. Ze is dan aangenomen op ‘r middelbare school en krijgt ‘r lagere schooldiploma).

Vandaag gaan we het hebben over… jawel, nepnieuws, uit Rusland, van Russen en zo.

We beginnen met Facebook.

NU.nl: Facebook gaat Russische inmenging Brexit opnieuw onderzoeken.

Facebook gaat opnieuw onderzoeken of er in aanloop naar het Brexit-referendum sprake was van Russische inmenging via berichten op het sociale netwerk. Dat laat het bedrijf weten in een brief aan een Brits parlementair onderzoekscomité. Facebook deed in november van vorig jaar al onderzoek over mogelijke inmenging door aan Rusland verbonden partijen via advertenties dan wel berichten op zijn platform. Destijds kwam het bedrijf tot de conclusie dat er nauwelijks sprake van was. In totaal zou er in aanloop naar het referendum rvoor zo’n tachtig eurocent aan advertenties zijn ingekocht door de Internet Research Agency (IRA), een Russische groepering die in opdracht zou werken van de regering van het land.

Tachtig (80) cent?

If the facts don’t fit? Dan passen we dat hele onderzoek gewoon aan.

De klant is koning, nietwaar?

Grotere schaal
De voorzitter van het onderzoekscomité, Damian Collins, zei destijds niet overtuigd te zijn van Facebooks conclusies. Collins vroeg het bedrijf daarom om de schaal van zijn onderzoek uit te breiden en ook naar andere mogelijke “gecoördineerde activiteiten” vanuit Rusland te kijken.

Facebook stelt dat het nieuwe onderzoek naar schatting enkele weken zal duren, afhankelijk van de gevonden resultaten. Ook zegt het sociale netwerk “erg geïnteresseerd” te zijn in eventuele informatie in handen van de Britse regering die zou kunnen wijzen op Russische inmenging, inclusief bevindingen van de inlichtingendiensten.

Geweldig niet?

De data zegt dat er geen sprake was van enige inmenging, maar de blinde regent buldert dat ie “overtuigd is”, gebaseerd op z’n eigen gekte en de heersende ideologie.

Gelukkig heeft Twitter de boodschap beter begrepen.

faketwitter

NU.nl: Twitter toonde 677.775 mensen Russische propaganda bij verkiezingen VS.

In aanloop naar de Amerikaanse presidentsverkiezingen van 2016 zijn 677.775 Amerikanen blootgesteld aan propaganda van ruim 50.000 geautomatiseerde Russische accounts.
Dat zegt Twitter na verder onderzoek naar de Russische inmenging bij de Amerikaanse verkiezingen.

Twitter stelt de 677.775 Amerikanen op de hoogte dat zij één van de ruim 50.000 geïdentificeerde accounts hebben gevolgd, of tweets hebben gedeeld of geliked tijdens de verkiezingsperiode.

3.841 van die accounts zijn volgens Twitter terug te herleiden naar de organisatie Internet Research Agency (IRA), dat banden heeft met de Russische overheid. De betreffende accounts zijn al door Twitter opgeheven, waardoor de inhoud voor gebruikers niet meer zichtbaar is.

Dat klinkt beter, echte aantallen!

Het klinkt als heel wat, maar je moet wat langer nadenken.

Laten we even zeggen 700 duizend tweets. Zijn die tweets echt bekeken, is er op een link geklikt, is dat vervolgartikel (met het nepnieuws) gelezen, hoeveel procent van het totale mediaanbod betrof die per persoon die het voor z’n neus kreeg en … zijn ze van mening veranderd en plotseling Trump gaan stemmen?

1.) Zijn de tweets getoond? Of zijn ze echt bekeken?

2.) Is er op de links in de tweets geklikt?

3.) Is wat er achter die link zat, een artikel met nepnieuws, gelezen?

4.) Hoeveel andere media kregen deze mensen voor hun neus (niet Russisch nepnieuws)?

5.) Wat was hun mening over Hillary Clinton voor ze dat nepnieuws voor hun neus kregen?

6.) Wat was hun mening daarna?

7.) Hoe hebben ze gestemd?

8.) Waarom hebben ze zo gestemd?

Zolang je die variabelen niet hebt stelt het allemaal weinig voor.

Ontslag
De meeste gebruikers deelden volgens Twitter berichten van een paar zeer populaire IRA-accounts. Die accounts deden zich vaak voor als Amerikanen die zeer pro-Trump waren, en zich fel afzetten tegen onder meer presidentskandidaat Hillary Clinton en voormalig FBI-directeur James Comey.

De FBI stelde onder Comey een onderzoek in naar de Russische inmenging bij de verkiezingen, maar Comey werd door Trump ontslagen. Later zei Comey dat hij gelooft dat hij vanwege dat onderzoek is ontslagen.

Hij “gelooft”?

Bedreiging
Twitter presenteerde in november al een gedeeltelijke lijst van accounts die vermoedelijk vanuit Rusland werden bestuurd. Sindsdien zijn er ruim duizend meer IRA-accounts gevonden.

In totaal hebben de IRA-accounts 175.993 tweets geplaatst. Nog eens 50.258 geautomatiseerde accounts deelden die berichten weer.

Twitter belooft in het vervolg beter te controleren op dergelijke nep-accounts en propaganda-accounts. Hoewel het aandeel van de gevonden accounts maar 0,016 procent van het totale aantal Twitter-accounts betreft, zegt het bedrijf dat dergelijke accounts een bedreiging vormen voor de democratie wereldwijd.

“Bedreiging voor de democratie wereldwijd”?

HEEL Twitter is gevuld met bagger. Ik heb zelf op Twitter rongehangen, ik gebruikte het om lezers naar dit blog te lokken. Dat lukte maar mondjesmaat. De meeste lezers kwamen rechtstreeks binnen. Ik heb van maart 2017 t/m okt 2018 Twitter gebruikt, zeg een goed half jaar. Het is leuk, er is een hele hoop leuke bagger, geklaag en gemekker. Ik ben een groep hele leuke mensen op Twitter tegengekomen. Maar yes, alles op Twitter is onzin, het is kort en krachtig brullen en delen.

Hoeveel “bedreiging” (“voor de democratie wereldwijd”) kun je zijn met 140 karakters?

Share