Jaaaaa!!! Atoombommen!!1~!!

, , Comments Off on Jaaaaa!!! Atoombommen!!1~!!

De oplettende lezer weet dat ik recent begonnen ben met audiobooks.

Ja dat leest u goed…

Ik ben gestopt met lezen.

Boeken lezen is vreselijk leuk, maar mijn ogen zijn slecht. ‘s Avonds ben ik moe en dan wil ik die bri af. Ik val al jaren met bril op in slaap, met een boek in slaap en zowel boek, als bril als ik raken (geregeld) beschadigd door dat hele ritueel. Ik ben dus begonnen met audiobooks. Bril af, licht uit en <click play>.

Het is fantastisch. Het is heerlijk. Het is geweldig.

Ik raad het iedereen aan. Het is een perfecte manier van in slaap vallen.

Ik moet – tzt – een site vinden waar ik lid kan worden en boeken kan lenen/luisteren. Voorlopig “lees” ik audiboooks die ik gratis online kan vinden.

Ik ben enige dagen geleden begonnen aan een nieuw boek.

Richard Rhodes: The Making Of The Atomic Bomb.

Nuclear Bomb

Het leest luistert als een spannend jongensboek.

Het boek is lang geleden geschreven en het is absoluut geweldig. Het gaat niet alleen over The Manhattan Project en Oppenheimer. Het begint veel eerder, echt bij het allereerste begin, als wetenschappers ontdekken dat je atomen kunt splitsen. Deze ontdekking leidt tot allerlei werkzaamheden en onderzoek in diverse landen, waaronder Frankrijk, Duitsland, Engeland, Rusland en inderdaad de USA. Dit is een monster van een boek, bijna 900 pagina’s en dat betekent ongeveer 30-35 uur luisterplezier. Een gemiddeld audiobook zal ergens tussen de 7-11 uur duren.

Ik vind het heerlijk om met een audiobook in slaap te vallen. Ik val ook heel heftig en hard in slaap, echt als een blok. Ik word geregeld ‘s nachts wakker. Vannacht werd ik zelfs drie keer wakker. Een keer door de kleine kabouter (ze heeft vakantie en doolde rond met een zaklamp en yes, ik schrok mij dood), een keer door de kat (die vond het nodig om mijn voeten aan te vallen op bed en yes, ik schrok mij dood) en net dus (voor toilet en melk en yes, ik voel mij nu stukken beter). ‘s Nachts wakker worden is zelden echt leuk, want je hebt het koud en het duurt een tijdje voor je weer je “plekje” gevonden hebt en weer wegdommelt. Met zo’n audiobook vormt dat geen enkel probleem. Mijn laptop staat naast mijn bed. Ik steek mijn arm uit <click play> en ik duik weer eventjes in het spannende verhaal alvorens ik meteen weer als een blok in slaap val.

Maar er is meer… en dit is echt superleuk….

Ik droom over de boeken die ik luister. Ik verzin dit niet. Het is bijna alsof ik mijn dromen kan sturen. Zo heb ik recent een boek gelezen geluisterd over het ontstaan van het universum, van de Big Bang tot nu. Het boek was zo’n 7 uur luisterplezier. Ik heb twee weken lang voortdurend dromen gehad over planeten en sterren en ruimtereizen.

Ik verzin dit niet!

Shaking No Emoticon

Nu ik dit boek aan het lezen luisteren ben, droom ik over de woestijn in Nevada, Trinity site en Oppenheimer. Er zijn diverse documentaires en films over het maken van de bom en die filmbeelden zitten – min of meer – in mijn dromen. Ik ben heel slecht in het onthouden van dromen. Ik vergeet normaal alles zodra ik wakker word, maar tegenwoordig onthoud ik hele delen van wat ik zoal gedroomd heb. Het is echt vrij bijzonder. Ik heb recent zelfs een experiment gedaan. Ik lees normaal geen spy novels, ik vind dat niks, maar ik had een leuk spionage / thriller verhaal gevonden over de Koude Oorlog. Het boek was vrij slecht, dus ik heb het niet helemaal afgeluisterd, maar de eerste paar hoofdstukken speelden zich af in Berlijn en in Moskou en in Washington en dus droomde ik over die plekken. Het was een hele spannende droom.

Nu droom ik dus over Fermi en Teller en Groves en Klaus Fuchs en Oppenheimer en … de bom.

 

Share