Introducing Stress Reduction: Stop Reading The “News”

, , Comments Off on Introducing Stress Reduction: Stop Reading The “News”

Welkom bij SlimK1nd Stress Reduction!

Dit wordt een nieuw soort rubriek. Ik lees op dat soort lifestyle sites dat vrijwel alles en iedereen helemaal zwaar aan de burnout zit en frankly? Ik snap niet zo goed waarom. Je hebt het zo druk als je zelf toelaat en je bent zo druk als je zelf doet. (Dat klinkt wat zweverig, dat geef ik toe red.) Veel mensen hebben een drukke baan, kinderen, huishouden, hond, sport, hobbies. Dat veroorzaakt allerlei vormen van stress. Als je niks aan die stress doet dan bouwt die stress op en op een goede dag, kun je dan “knappen” en dan heb je burnout en zit je thuis op de bank in je pyjama. SlimK1nd Stress Reduction is bedoeld om stress te vermijden, niet om stress op te lossen. Als je al helemaal gestresst bent is het wellicht verstandig om een weekend vrij te nemen en lekker in bed te kruipen met je telefoon uit. In Stress Reduction gaan we ons bezighouden met manieren om alledaagse stress te reduceren.

We gaan beginnen met een hele simpele manier om stress en spanningen te verminderen.

no-news

Stop reading the news.

Onderzoek wijst (al jaren) uit dat het intensief volgen van “nieuws” bergen stress en frustratie veroorzaakt. Daarnaast kost het tijd die je veel nuttiger kunt besteden.

Nog veel meer onderzoek wijst (al jaren) uit dat het slechts sporadisch bekijken van “nieuws” mensen vrolijker, slimmer en gelukkiger maakt (mits ze hun gewonnen tijd goed besteden en niet heroine gaan spuiten of zo red.)

Don’t take my word for it, take Google’s.

stop-reading-news-google

Bovenstaande is een vlugge greep. Het wemelt van de artikelen die je helder kunnen uitleggen hoe vreselijk slecht het fanatiek volgen van “het nieuws” voor je is.  Ik kan daar aardig over meepraten. Ik las vroeger kranten, daarna CNN maar stopte volledig met het volgen van nieuws ergens in 1997 of zoiets. Rondom 911 heb ik natuurlijk nieuws gekeken, maar ik keek en las echt jarenlang niks… en ik miste niks. Helemaal niks. Als experiment ben ik – van jan 2017 t/m okt 2017 vrij fanatiek “het nieuws” gaan volgen en mijn frustratie gaan etaleren hier op dit blog. Ik vind het een zeer geslaagd experiment. Als je “het nieuws” aandachtig leest? Dan schrik je je dood! Het is dood- en doodeng wat er zoal beweerd wordt en het is nog vele malen enger en naarder wat er zoal gebeurt. Ik kon mijn frustratie en stress echter goed kwijt in allerlei leuke, gallende, sarcastische posts. Na de zomer van 2017 ben ik vrijwel gestopt met het fanatiek volgen van “het nieuws”.

“Het nieuws” is bullshit. De “nieuws media” bestaat (wereldwijd) uit een handjevol waanzinnigen die zichzelf intens belangrijk vinden.

Mediamensen zien zichzelf steeds meer als celebrities en net als al die grote sterren in Hollywood brullen ze dus de domste dingen.

Veel mensen voelen zich echter verplicht “het nieuws” te volgen.

Heb je dit en dit gelezen? Heb je dat en dat gezien?

Er is niks mis met zeggen: Nee, dat heb ik niet gezien en dat heb ik ook al niet gelezen want ik volg geen nieuws.

Probeer het maar eens en kijk wat er gebeurt.

Je word echt niet in elkaar geslagen.

Shaking No Emoticon

Maar hoe blijf ik dan “op de hoogte”, hoe weet ik dan wat er zoal in de wereld gebeurt?

Nou niet, of zwaar verminderd.

Maar als je echt perse “op de hoogte” wilt blijven dan adviseer ik: koppen lezen. Scan 3x per dag de koppen, de titels op NU.nl. Je doet dat ‘s morgens bij de koffie. Je doet het op kantoor tijdens de lunch. En je doet het ‘s avonds voordat je gaat koken, of als de kinderen in bed liggen. Dat kost je maximaal 5-6 minuten per dag en je vergeet binnen een paar uur wat je hebt gezien. Let op: alleen titels scannen, niet artikelen gaan lezen.

Wat je ook kunt doen is online de Reuters News Roundup of de CNN News Roundup bekijken. Da’s een soort samenvatting van de echte wedstrijd. Een korte video, meestal 2-3 minuten max, where we sum up the news en dan dreunt zo’n pratende pop met veel makeup in zo’n klein schermpje een tijdje door “het nieuws” heen.

Met “nieuws” bedoel ik alle kranten, weekbladen, opinie, journaals, buitenlands nieuws, opiniemakers en nieuws talkshows. Ik vermijd zelfs sport nieuws, maar ga een uitzondering maken vanaf maart-april want dan beginnen de NBA Playoffs en die volg ik. Televisie kijk ik niet, dus da’s makkelijk. Volkskrant en Telegraaf las ik sowieso al niet. Het Parool, het NRC, AD, Geenstijl en TPO heb ik opgegeven (die las ik regelmatig en aandachtig). Ik heb Politico, The New York Times, The Washington Post, The Guardian, Z Net, The Independent en The Asian Times Online eveneens opgegeven (die las ik onregelmatig).

Vanaf ietsje voor de kerst van 2017 sta ik helemaal “droog”.

En hoe bevalt dat?

Yea, heerlijk.
(Als vanouds)

Nod Yes Icon

Als je als echte news junkie zoveel nieuws leest krijg je meer vrije tijd en die kun je dan elders besteden.

Ik heb gekozen voor exercise, maar er zijn tal van andere dingen die je kunt doen.

Als je in de tram, of trein, of thuis aan tafel door je telefoon zit te klikken en te scrollen, artikel na artikel? Dat is waanzin. ‘s Morgens met je koffie, op je tablet in de keuken, artikel na artikel? Dat is waanzin. ‘s Avonds op de bank nieuwsuur gevolgd door Mathijs? Dat is waanzin. Of het gaat nergens over. Of het is een hele berg gillen en drammen en stemmingmakerij. Of het is naar en slecht nieuws en vreselijk deprimerend. Het wordt bovendien geregeld absoluut waardeloos gebracht; slecht geschreven, audio-visuele clips van een paar seconden. Ikzelf consumeerde mijn “nieuws” in hurkzit, aan de lage tafel, of in hurkzit op mijn bed, op mijn Chromebook. Die staat nu uit, of toont een mooi plaatje, of speelt een film, of speelt muziek.

(Hij staat nu niet uit, hij wordt nu gebruikt om te bloggen red.)

De beste dagen zijn dagen dat je echt helemaal geen enkele vorm van nieuws binnenkrijgt.

Zelfs als je slechts vluchtig wat koppen scant af en toe op NU.nl zul je direct merken dat het vele malen prettiger is om het “nieuws” helemaal de rug toe te keren.

Niet omdat je het niet aankunt, niet omdat je er boos of verdrietig van wordt.

Nee, je keert het nieuws de rug toe om de simpele reden dat je betere dingen te doen hebt.

I’ve got shit to do. 

Er is niks mis met af en toe een goed artikel ergens lezen, probeer alleen niet dagelijks fanatiek dingen te volgen.

Probeer het eens een volle week en kijk dan hoe je je voelt na het weekend.

Share