Institutioneel Racisme En Islamofobie Bij Het AD: Hanina Ajarai Ontslagen Om Ras En Religie

, , Comments Off on Institutioneel Racisme En Islamofobie Bij Het AD: Hanina Ajarai Ontslagen Om Ras En Religie

Ik ben goed ziek. Ditmaal mijn keel. Da’s normaal. Die eerste paar dagen/weken dat die kinderen weer naar school gaan besmetten ze elkaar allemaal met allerlei gekke virussen en shit. Ik ben daar extreem vatbaar voor. Zodra de kleine kabouter weer naar school gaat word ik dus altijd ziek, meestal m’n keel. Ik kan amper slikken, koffie doet zeer en roken kan ik helemaal vergeten. Ik ga straks citroenen en sinaasappels scoren. Daarna ga ik de hele dag met een warme shawl om nukken achter mijn laptop.

Het zal je niet ontgaan zijn?

Hanina Ajarai is eruit gewipt bij het AD.

Fired Stamp

Parool: Columnist Hanina Ajarai weg bij AD.

Columnist Hanina Ajarai, die eind juli voor ophef zorgde met haar column ‘Nouri vs. MH17’, moet vertrekken bij het Algemeen Dagblad. Dat zegt AD-hoofdredacteur Hans Nijenhuis na berichtgeving in NRC. Volgens Nijenhuis is dat “niet alleen” vanwege de veelbesproken column, maar heeft de hoofdredactie ook “moeten constateren dat er onvoldoende binding was met de lezer”. “We hebben het een jaar de tijd gegeven, maar in die tijd is de liefde tussen Hanina en de lezers niet zo opgebloeid als we hadden gehoopt. Dan moet je consequenties trekken,” zegt Nijenhuis. Wie Ajarai opvolgt is nog niet bekend, wel dat het iemand zal zijn met “een nieuwe stem, een andere kijk op dingen”.

Ik vind het een beetje dick move. Ze is er natuurlijk uit gewipt om die MH17 column. De rest is lulkoek. “We hebben het een jaar gegeven”? Really? Je had een vol JAAR nodig om uit te vinden dat Hanina “schrijft” als een Zoloft slikkende chimpansee die toevallig een hele hoop toetsen goed weet te raken? Daar geloof ik geen ruk van. Het op deze manier naar buiten brengen – het AD “lekt” het aan het Parool en het NRC – vind ik niet echt netjes.

Dus deez is dan voor Hans Nijenhuis.

Small Penis

Ik vind dit een beetje Amerikaanse toestanden. Ik heb hier een keer eerder over geschreven, het is tevens onderdeel van een documentaire. Lang, lang geleden ging een Amerikaanse mevrouw op vakantie naar Zuid Afrika. Ze stuurde haar vriendin een appje vanaf het vliegveld. I hope I don’t get AIDS (in Zuid Afrika is zo’n 40% van de bevolking besmet met het HIV virus). Ze volgde het appje op met Oh, wait, no worries, I am not black. Dit was uiteraard een wrang grapje. Ze stapt het vliegtuig in en terwijl ze vliegt gaan haar appjes viral. Ze was natuurlijk een racist, ze moest ontslagen worden en ze moest dood, dood, dood op allerlei bijzonder creatieve manieren. Toen ze eenmaal geland was en haar telefoon open deed was het alsof ze een beerput open deed. Ze was inderdaad reeds ontslagen en ze was een Internet villain geworden. Ze vindt nooit meer een normale baan, want haar appje is miljoenen keren gedeeld.

In deze documentaire kun je er meer over leren.

SK Docs: Can We Take A Joke?

Als je in Amerika iemand kwetst, of het verkeerde tweet of appt, kun je maar beter heel snel door het stof kruipen en op allerlei creatieve manieren je spijt betuigen, want anders krijg je de Internet Thought Police op je dak en dat kan verstrekkende gevolgen hebben. In de USA kun je ontslagen worden om niks. Er was eens een vader die met z’n volwassen zoon wat ging eten. De serveerster flirt een beetje met zoonlief, dus die zegt tegen Paps, shall I ask for her number? Z’n vader, ouder, moe en geen zin in de nonsens van zoonlief zegt: You can do whatever you like son, just don’t kidnap, rape and murder her, okay? Dat laatste konden mensen in het restaurant horen dus die gingen meteen online en begonnen te gillen en te hashtaggen als een dolle menigte. De vader wordt identified en ontslagen omdat ie heel erg insensitive was over kidnap en rape, iets wat veel jonge vrouwen in de US overkomt.

En… Deugridders?

Is de wereld nu verbeterd?

Is het Internet nu meer humaan, vriendelijk en sociaal geworden?

Shaking No Emoticon

Hanina Ajarai ontslaan om die column is total bullshit.

Don’t get me wrong: ik vind Hanina Ajarai een waardeloze columnist. Ze “schrijft” over “alledaagse dingen die haar bezighouden”. Die dingen zijn echter veelal superboring en bijzonder slecht geschreven. Hans Nijenhuis geeft dan ook toe dat ie haar alleen maar heeft aangenomen vanwege die hoofddoek, omdat ze de “Moskee van binnenuit” kent. Lamyae Aharouay vervult exact dezelfde rol bij het NRC. Redacties hebben de stille hoop dat Moslims plotseling wel hun kranten gaan lezen als er een fotootje van iemand met een hoofddoek bij een artikel staat. Onderzoek wijst echter uit dat Moslims bijzonder weinig “Nederlandse” media consumeren. Amerikaanse films en televisie-series? Tuurlijk! Maar Nederlandse televisie, of Nederlands nieuws is men weinig in geinteresseerd.

Het AD en het NRC denken te kunnen Deugen met een hoofdletter “D”: Kijk toch eens! Wij hebben een regressieve Moslima aangenomen! Goed he van ons?

De Wereld Draait Door probeerde hetzelfde. Men nam krampachtig een Marokkaanse Moslima stand up comedian aan. Niet zozeer omdat deze mevrouw fantastisch leuk, goed, of geestig was. Neen. Ze werd aangenomen omdat ze een Marokkaanse Moslima was. Ook bij DWDD pakte dat helemaal niet goed uit. De stand up comedian bleek nergens tijd voor te hebben en moest na een paar maanden al afhaken waarna het comedy segment werd geschrapt.

Hanina Ajarai moet gewoon kunnen schrijven wat ze wil.

Ze krijgt dan repliek, commentaar en kritiek op hetgeen ze schrijft.

Want zo doen we dat in Nederland.

Iemand meteen ontslaan vind ik Amerikaanse toestanden.

Ik heb hier al mijn posts over Hanina Ajarai gebundeld.

SK: In Memoriam Hanina Ajarai.

Dan heb ik ook nog een klein kadootje voor Hanina, een parting gift. Ergens in de zomer van 2016 was ik mijn “boek” aan het uitwerken en intikken. Ik was – toen al – aan het experimenteren met vorm en stijl. Ik kwam er – door puur toeval – achter dat ik het reuze leuk vond om established journalisten en columnisten te voorzien van repliek. De eerste die ik onder handen nam was niemand minder dan Rosanne Hertzberger. De tweede die ik van repliek voorzag was … Hanina Ajarai.

Dit is Augustus 2016, zo’n 2 maanden voor ik het SlimK1nd blog begin.

SK: Voor Hanina Ajarai: Salafisten zijn een soort van Jehovahs.

Er is een abject lesson here: Als jij een etnisch-religieuze mediahoer bent? Schrijf dan vooral over je huidskleur, je identiteit, Islamofobie, racisme, je religie, je komaf en je etniciteit. Ga je vooral niet bemoeien met “Nederlandse” dingen want dan kunnen dingen glorieus misgaan. Je ziet dit terug bij Clarice Gargard, Yasmina Aboutaleb, Lamyae Aharouay en een hele rits gekleurde Deugridders in de echokamer van Joop VARA Magazine.

Hanina Ajarai hield zich netjes aan de regels. Ze hield zich bezig met boodschappen doen, kinderen naar school krijgen, uitleggen waarom ze geen kerst viert (maar wel al die versierde huizen zo mooi vindt). Ze schreef zelfs een column over een tenenkrommend “gesprek” wat ze voert met iemand van het COC omdat ze – als Moslima – maar weinig begrijpt van homsexualiteit. Ze deed precies wat er van haar verwacht werd. Ik heb elders voorspeld – in een van mijn posts dat als Hanina plotseling zou gaan scheiden en ‘r kids bij de oppas zou dumpen to shake her money maker in da club en daarover zou gaan schrijven? Dan zou ze meteen ontslagen worden. In diezelfde post voorspelde ik dat Lamyae ‘r hoofddoek zou afdoen, ‘r haar kort en spikey zou laten knippen en dan een militante lesbo zou worden. Zodra ze daarover zou gaan schrijven zou ook zij, meteen… ontslagen worden.

Hanina Ajarai schreef over Nouri – en daar hebben we belangrijke, echte sportverslaggevers voor – en ze schreef over MH17 – en daar hebben we belangrijke echte onderzoeksjournalisten voor.

Hanina Ajarai moest schrijven over haar hoofddoek. Ze had inderdaad “geen binding” met de lezers, want die zijn overwegend wit, ongelovig en meer dan gemiddeld opgeleid. Ze had “geen binding” met die mensen omdat ze “geen binding” met dit land heeft. Hanina leeft netjes in haar etnisch-religieuze bubbel en aanschouwt de wereld uitsluitend vanuit die bubbel. “Geen binding hebben met die lezer” was haar fucking job description. Het AD zal dus op zoek moeten naar een nieuwe, diep religieuze etnische minderheid die “leuke stukjes” schrijft. Ze kunnen Hanina namelijk onmogelijk vervangen met een witte, ongelovige, hoogopgeleide, heterosexuele, cisgender overlegpapa. Dat zou namelijk “racisme” betekenen.

Wat zeg ik?

Dat zou zelfs institutioneel racisme bewijzen.

Share