Hoe Was Je Concert, Engel? “Prima Papa, Ik Heb Er Niks Van Gehoord”!

, , Comments Off on Hoe Was Je Concert, Engel? “Prima Papa, Ik Heb Er Niks Van Gehoord”!

It’s official.

Concerten en festivals zijn voor watjes.

Leest u even mee?

NRC: Wat zijn de beste oordopjes voor een concert?

Het. Staat. Er. Echt.

Oordopjes zijn een beetje zoals helmen bij skiërs. Jarenlang was het idee dat ze niet echt nodig waren, maar zo langzamerhand zie je bij elk concert oren vol schuimpjes, dopjes en plugjes. Slim, want hoewel de decibelmeters in de meeste grote popzalen en op festivals blijven steken op 103 decibel – afgesproken met de overheid in 2014 – blijven harde pieken in de muziek schadelijk voor je oren.

Niet alleen de muziek is schadelijk voor je gezondheid.

Je kunt ook heel misselijk worden van teveel alcohol, wiet of andere dingen.

En als het concert buiten plaatsvindt, op een grasveld, dan kun je hele lelijke uitslag krijgen van dat gras.

Als je de verkeerde schoenen draagt kun je kramp in je enkels, kuiten en hielen krijgen.

Het kan natuurlijk nog wel zachter, maar een concert moet je ook een beetje ervaren. Anders kun je net zo goed een cd opzetten. Maar welke oordoppen doe je in? Er zijn veel verschillende, en ze werken op verschillende manieren. Qua bescherming, maar ook qua beleving.

Als je meer dan 100 euro gaat uitgeven?

Dan is het verstandig om eea “een beetje” te ervaren.

Maar vooral niet te veel of te intens.

De klassieke versie is geel en cilindervormig, die je een beetje moet kneden om in de gehoorgang te passen. Daar zetten ze weer uit en dan houden ze bijna al het geluid tegen. Dat is handig voor drilboren of andere herrie, maar niet om muziek mee te luisteren. Goede oordoppen dempen niet alle frequenties van het geluid op dezelfde manier, zodat je de muziek nog goed kan horen. Maar schuimpjes dempen alles, vooral de hogere frequenties, zodat je vooral laag gebrom blijft horen. Het is beter dan niets en op de meeste festivals en in veel zalen kun je ze kopen of zijn ze zelfs – zoals in Paradiso – gratis.

Paradiso? Da’s die Moskee toch?

Betere oordoppen hebben lamellen, die bestaan uit laagjes. Zo zitten ze ‘vacuum’ in het oor, sluiten ze het oor goed af en komt de muziek door het midden binnen, waar een filter zit. In veel popzalen hangen automaten met deze variant voor een euro of drie. Die heeft een vast filter dat zeker geen kraakhelder geluid geeft, maar laten een stuk beter muziek door dan schuimpjes.

Fascinating!

Voor een paar tientjes koop je oordoppen met van die lamellen, van prettig materiaal dat comfortabel zit, en met vervangbare filters. Die geven in meer of mindere mate muziek door, en zo kun je je oordoppen enigszins afstellen op het concert: ga je naar een jazzcombo of een death metal band? Ze zijn makkelijk schoon te maken, zitten vaak in een handig doosje om in op te bergen en zijn goed vaak te gebruiken. Prima keuze voor wie regelmatig concerten bezoekt.

… maar die concerten slechts “een beetje” wilt ervaren.

Nod Yes Icon

Het beste is om je eigen decibelmeter mee te nemen en dan afhankelijk van de Db te besluiten welke oordopjes je gaat gebruiken om dat concert vooral slechts “een beetje” te ervaren.

Wat kost zo’n decibelmeter, Peter?

Decibel Meter

De beste oordopjes zijn de doppen die je op maat laat maken. Die passen vanzelfsprekend altijd perfect en hebben de beste filters, waarmee je de muziek kan horen hoe die is bedoeld. Die filters kun je weer vervangen met nieuwe, die je ook los kunt kopen als je smaak, gehoor of voorkeur verandert. Op maat gemaakte doppen zijn niet goedkoop, vaak zeker honderd euro, maar een grote aanrader voor wie zelf muziek maakt of voor zeer regelmatige concertbezoekers.

En kijk uit op de toiletten.

(En mannen met een baard en een rugzak red.)

Van een vies toilet kun je namelijk Hepatitis C krijgen.

(En AIDS red.)

En was je handen met een desinfecterend wipey als je van iemand een sigaret, glas bier, of een joint aanpakt, okay?

 Hang the DJ, that’s all I have to say.

Ik zit trouwens te denken….

Zou Emma Bodelier wel oordopjes gebruiken?

En welke oordopjes helpen tegen aanranding en/of verkrachting?

Share