Het Ministerie van Veiligheid en Justitie, de Raad voor de Kinderbescherming, Privacy… en Google

, , Comments Off on Het Ministerie van Veiligheid en Justitie, de Raad voor de Kinderbescherming, Privacy… en Google

Aan: Google Benelux
Tav: Dhr. Pim van der Feltz
Claude de Bussylaan 34
1082MD Amsterdam

Betreft: Privacylek Ministerie van Veiligheid en Justitie/Raad voor de Kinderbescherming Amsterdam.

Beste meneer van der Feltz,

Mijn 11 jarige dochter en ik zijn Chromebook gebruikers. Ik schafte haar eerste Chromebook aan voor haar 7e verjaardag. Als de kleine naar school ging “leende” ik haar Chromebook. Ik vond het een geweldige ervaring. Snel, simplistisch, minimalistische interface. Ideaal en optimaal voor mijn soort “gebruik”. Het deed mij direct denken aan de “netwerkcomputer” die mensen eind jaren ’80/begin jaren ’90 aan het beloven waren. Ik schafte kort daarna een eigen Chromebook aan. Ik ben helemaal verkocht. Ik heb mijn laatste Windows/Microsoft machine dit jaar de deur uit gedaan. We zijn nu een Windows-free huishouden.

Ik ben erg tevreden over de vele privacy en security features die Chrome OS en de Chrome Web Store bieden. Ik ben tevens zeer te spreken over de manier waarop ik onze Google-accounts “dicht kan spijkeren”. Ik kan alle geschiedenis en apps-koppelingen uitzetten. We krijgen derhalve geen vervelende reclames te zien, we gebruiken https en ons gebruik wordt niet bewaard.

Ik voer – namens mijn dochter – een juridische procedure tegen de RvdK A’dam, Ministerie van Veiligheid en Justitie. Ik kan u helaas geen details geven over de precieze aard van de zaak. Lang verhaal kort? MinVenJ is mijn dochter excuses en een grote zak schadevergoeding schuldig. Nederland is een extreem bureaucratisch land en advocaten zijn duur dus kennen we een hele rits procedures waar jij – als burger – namens minderjarige burgers – je gram kunt halen bij de Nederlandse overheid, in dit geval MinVenJ.

De Raad voor de Kinderbescherming kent een zogenaamde externe klachten-commissie die zetelt in het Paleis van Justitie, rechtbank A’dam, IJdok 20. Je kunt klachten indienen tegen RvdK/MinVenJ en die worden dan bekeken en beoordeeld door een rechter en twee juristen. Helaas mag je enige klachten alleen op papier indienen. Dat is voor mij helaas onmogelijk. Ik heb een hele ernstige visuele beperking. In de volksmond wordt het functioneel blind genoemd. Ik kan domweg niet met papier werken en ben daar dan ook volledig mee gestopt – vanwege mijn beperking – sinds 1994 zo’n beetje. Ik ben een digitaal data-collectie specialist, dol op alles digital en het is dan ook diezelfde tech (software/laptop) die normaal functioneren voor mij mogelijk maakt. Dankzij mijn laptop en internet kan ik gewoon lezen, bellen, media bekijken, mailen, rekeningen betalen en je zou denken…. klachten indienen bij het Ministerie van Veiligheid en Justitie. Helaas niet.

Na lang zeuren en heel veel ruzie kreeg ik van Mw. Hester Korver – Regiodirecteur Raad voor de Kinderbescherming – dan eindelijk een email-adres waar ik mijn klachten heen mocht sturen (namens mijn dochter).

klachten3@gmail.com

Dit email-adres wordt +zeker+ sinds 2014 gebruikt, maar wellicht langer. Als Amsterdamse burgers willen klagen over de RvdK, MinVenJ A’dam? Dan moeten ze die klachten en bewijzen naar een gmail-adres sturen. U moet zich voorstellen dat enige bewijzen veelal vertrouwelijke, juridische (en vaak medische) jeugddossiers betreffen. Dit is extreem gevoelige (en veelal pijnlijke) informatie over gewonde, mishandelde, gekwetste, ernstig zieke, verwaarloosde of zelfs misbruikte kinderen. Dit betekent concreet dat de klachten-commissie van MinVenJ. de Raad voor de Kinderbescherming en een hele rits nietsvermoedende burgers nu al drie jaar lang die extreem gevoelige informatie aan het delen zijn met Google.

Mijn dochter en ik mogen dan heel tevreden en knotsgekke Chromebook-fanaten zijn, we zijn niet gek. We nemen security, privacy en vertrouwelijkheid een stuk serieuzer dan het Ministerie – zo blijkt. Er kan onmogelijk van ons verwacht worden dat wij dergelijke gevoelige, juridische informatie gaan delen met Google. De gmail-accounts worden beheerd door een secretaris, Mw. Marlies Muskens. Het is onduidelijk of zij iets weet van Google-account beheer. We vermoeden dat ze helemaal niets weet. Haar leidinggevende is een heuse rechter, de voorzitter van de Klachtencommissie van MinVenJ, RvdK. Zij heet Mw. mr. Oosterbroek. Ook deze mevrouw weet niets van Google-account beheer en nog heel veel minder van digitale security en privacy.

We hebben geklaagd over het gebruik van de gmail-adressen bij het Ministerie van Veiligheid en Justitie in Den Haag. We kregen contact met een Senior Jurist van de afdeling Juridische Zaken, MinVenJ. Deze mevrouw heet Mw. mr. S.N. Warneke. Deze mevrouw begreep ietsje meer van security en privacy en wist helemaal zelf dat gmail-adressen natuurlijk noooooit gebruikt mogen worden voor formele aangelegenheden van het Ministerie van Justitie en Veiligheid. Mw. Warneke had dan ook snel een oplossing verzonnen. Ze stuurde ons een mail die stelt: “U kunt uw klachten nu naar <email adres minvenj> sturen. Ook dat adres bleek onbetrouwbaar.

We hebben daarna netjes gevraagd wat er nu gaat gebeuren met die gmail-adressen? Worden die leeggehaald? Worden die opgeheven? En wat denkt het Ministerie te gaan doen met de nietsvermoedende burgers die nu – al drie jaar lang – allerlei extreem gevoelige juridische informatie over minderjarigen aan het delen zijn met Google. Krijgen die mensen een net briefje? Excuses?

En dat is waar dit drama stopt.

MinVenJ schaamt zich een beetje voor de eigen onkunde. Men weigert dit privacylek te dichten. Men weet niet hoe men de informatie uit de gmail-accounts krijgt en op snelle wijze overzet naar een veilig MinVenJ email-adres. Men weet tevens niet hoe men de Google-accounts afsluit. Men beweert “gestopt” te zijn met het gebruik van de gmail-accounts, maar je kunt gewoon mails naar het gmail-adres sturen (ik deed het vanmorgen nog). MinVenJ is dus glashard aan het liegen om eigen falen te beschermen.

Ik had gisteren een hoorzitting bij het Paleis van Justitie. De beklaagden (RvdK/MinVenJ) kwamen niet opdagen. Dat vond de voorzitter Mw. mr. Oosterbroek prima. Het gebruik van het Google email adres vond zij ook al prima. Ik legde haar toen uit dat ik – als slechtziende – op die manier nooit kan klagen. Ik ga namelijk dergelijke informatie niet met Google delen. Ook dat vond ze prima. Ik mocht als blinde de verweerschriften van de beklaagden niet lezen (digitaal of papier) en ze wapperde wat met 4-5 velletjes, op zo’n 7 meter afstand en zei: “Ik kom je naam nergens tegen”. Zelfs iemand met goede ogen kan de wapperende velletjes uiteraard niet lezen en bij MinVenJ ligt een stapel van 10cm papier, ietsje meer dan 4-5 velletjes – waar mijn naam voortdurend in voorkomt, maar dat soort feiten doen er niet toe.

Uiteindelijk lachte ze mij zelfs uit. Ik stelde dat we zonder onderzoek nooit de waarheid zullen achterhalen (omtrent mijn dochter’s situatie). Ze lachte toen en zei: “Misschien is dat maar goed ook“. Waarheidsvinding is MinVenJ namelijk niet in geinteresseerd en misdaden tegen kinderen hoeven niet onderzocht en bestraft te worden. Enige “uitspraak” die Mw. mr. Oosterbroek de aankomende weken doet zal niets, maar dan ook niets voorstellen – want ze kent onze volledige klachten niet – hetgeen betekent dat we moeten aankloppen bij de Nationale Ombudsman en dan een onderzoek van ongeveer een jaar moeten afwachten.

Wij zijn zeer teleurgesteld in MinVenJ. We schamen ons zelfs een beetje voor de verregaande onkunde en schoffering die we hier hebben ervaren.

Onze situatie valt niets aan te veranderen, maar die van andere burgers wel. Daarom richt ik mij rechtstreeks tot u.

Aangezien het Ministerie van Veiligheid en Justitie te dom is om iets zinvols te doen met security, privacy, vertrouwelijkheid, waarheidsvinding, misdaden tegen kinderen, corruptie bij de RvdK, of de Conventie van de Rechten van het Kind, zou Google wellicht bereid zijn om een korte cursus aan Min VenJ te geven? Hester Korver, Mw. Warneke, Marlies Muskens en Mw. Oosterbroek zullen daar veel baat bij hebben, dus die zijn sowieso van de partij. Ik denk dat de cursus tevens zinvol is voor de privacy-afdeling van MinVenJ en ik denk dat de afdeling Juridische Zaken er ook veel van kan leren.

De cursus kan dan heten: “Hoe maak ik mijn gmail-account leeg”, of… “Hoe hef ik mijn Google account op” of iets in die richting. Ik weet dat al die informatie gewoon online te vinden is, in vrijwel alle talen van de wereld… het Ministerie van Justitie en Veiligheid, de Raad voor de Kinderbescherming van Amsterdam weet dat echter niet. Ze zijn niet zo goed in ehm… Google gebruiken. Als die gmail-adressen zijn opgeheven en gedupeerden zijn op de hoogte gesteld, kunnen belastingbetalende Amsterdammers wellicht in de toekomst wel veilig en vertrouwelijk klagen over het functioneren van de Raad voor de Kinderbescherming A’dam. Dat kan nu al drie (3) lange jaren namelijk niet.

Bovenstaande is geen grap, geen ludieke actie. Bovenstaande is allemaal naar waarheid opgetekend.

Ik denk dat een dergelijke cursus voor de dwazen van MinVenJ prima PR oplevert voor Google. Google zou de cursus gratis kunnen aanbieden, maar ik gok dat MinVenJ gewoon zat budget heeft en zo’n cursus onsite gewoon kan betalen. Ik heb reeds aangeboden om zelf de cursus te geven, maar MinVenJ heeft een hardvochtige hekel aan bezorgde, belastingbetalende, onschuldige vaders die graag misdaden tegen kinderen opgelost zien. Men weigert op dat aanbod in te gaan. Daarom dacht ik: Google! Als Google zelf de cursus geeft? Dan kan MinVenJ ineens wel voldoen aan allemaal hele heftige security en privacy regels omtrent gegevensbeheer en communicatie van en met burgers.

Als Google daar positief tegenover staat dan weet u mij te bereiken. U kunt de contact-details van de betrokkenen dan krijgen via mijn eigen gmail-account, met mijn eigen naam.

Bij voorbaat dank,

Looking forward to Chrome OS 56 !

Met hartelijke groet.

 

Voor SlimK1nd lezers die wat meer context willen?
Ziehier, 
Santa's Naughtly List, en bekijk nummers: 13, 16, 5, 25 en 27.
Zoals je kunt lezen is iedereen bij MinVenJ geweldig goed bezig, al jarenlang.

 

Share