Het Algemeen Gedeelde Koele Burgerschap met Tito en Franco en Jutta

, , Comments Off on Het Algemeen Gedeelde Koele Burgerschap met Tito en Franco en Jutta

Dit is een oudje.

Ik weet niet of u zich de oorlog in voormalig Yugoslavia kunt herinneren? Tijdens de 2e wereldoorlog waren de Kroatische fascisten dikke vrinden met de Nazi’s. Ze hebben tal van Serven afgeslacht. Het Communistische verzet (onder “Maarschalk” Tito) bevrijdde het land van de Duitsers en stichtte een soort vreemde mix van “communisme” met allerlei kapitalistische trekjes. Het land kreeg bergen leningen toegestopt door de EEG en de US en de World Bank. De drie etnische groepen – Kroaten, Serven en Moslims – hadden feitelijk een teringhekel aan elkaar. Tito’s dictatuur paste vormen van verdeel ende heers toe en regeerde met een ijzeren vuist daar waar nodig. Iedereen hield zich dus gedeisd. Daar komt abrupt een einde aan eind jaren ’80 als de Sovjet Unie uit elkaar spat. De “communisten” onder de diverse etnische groepen worden plotseling (etnische) “nationalisten” en men begint elkaar uit te moorden.

Ethnic strife, burgeroorlog.

Jutta Chorus kwam enige tijd geleden met een vreselijk leuk “stukje”.

Leest u even mee?

tito

NRC: Tito in Catalonië.

Op de achtergrond staat een huis, op de voorgrond staan steeds weer andere mensen – échte mensen met steeds andere kleertjes aan. Oud, jong, luchtig gekleed of gesluierd, bruin, wit. De gevel verandert mee van kleur. Een uitbundig bandje zingt: „Wij houden van de Kroaten, de Kroaten houden van ons.” En zo meandert het liedje langs alle Balkan-volken: Slovenen, Roemenen, Hongaren, Slowaken, zigeuners. Elke groep voelt zich afgewezen en benadrukt met gewoontes en tradities zijn eigen bijzonderheid.

Yes, identity politics avant la lettre.

Het is een korte documentaire van de Sloveense – of toen nog Joegoslavische – filmmaker Karpo Godina uit 1971. Op het eerste oog een ode aan de etniciteit, maar dat is het niet. Aan het einde zingen alle volken: „Laat het Oostblok in zijn geheel diep onder de grond begraven worden.” Een mooi voorbeeld van Balkan-cynisme. „De hoop en idealen van het socialisme stonden op instorten”, zei Godina er later over. Healthy People for Fun werd kort na verschijnen tot eind jaren tachtig verboden.

Tito’s regime was namelijk vreselijk tolerant en multi-cultureel.

Aan Slovenië moest ik denken toen ik de foto’s zag van al die welgestelde Catalaanse jongeren met rood plakband over hun lippen. Catalonië is het rijkste deel van Spanje, Slovenië was het rijkste land van de Balkan toen het in 1990 per referendum zijn onafhankelijkheid afdwong. Het Joegoslavische leger dat nog handelde in de geest van Tito viel binnen, maar kon niets meer beginnen. Slovenië stak een middelvinger op naar de rest van het land, dat daarna zou scheuren in zoveel stukken als er volkeren zijn. Catalonië steekt nu die middelvinger op naar Spanje.

Wat Jutta – gek genoeg – glad vergeet te melden is dat zowel Slovenia als Catalonia vrij heftig onderdrukt werden onder respectievelijk Tito en Franco.

Het ging er – decennialang – beslist niet zachtzinnig aan toe.

Als de geschiedenis iets heeft bewezen, is het dat nationalisme buskruit is. Wie ermee speelt, maakt de boel stuk – bloedig stuk. Elke sterke minderheid die zich op z’n grondgebied terugtrekt en een muur opwerpt, sluit een andere minderheid uit. De strakke grenzen die na de Balkanoorlogen van de jaren negentig zijn getrokken, worden alweer betwist. Vorige week zegde de Sloveense premier Miro Cerar een bezoek aan Kroatië af omdat zijn buurland een uitspraak van het Permanente Hof van Arbitrage niet erkent. Dat regelde onder andere voor de Slovenen ongehinderde doorgang naar de Adriatische Zee.

Tijdens de Yugo Wars vielen onze Eurofielen schuimbekkend over zichzelf heen. Volkeren, zo ook de Kosovaren en Bosnische Moslims, hebben het recht op zelf beschikking, self determination. Ze mogen zelf weten welk land ze willen worden! Ook dat was een vorm van verdeel en heers. De kleine ex-Yugo republieken in Europa stellen economisch weinig voor en ze krijgen bakken met subsidies. Daarnaast is zowel hun economie als hun bestuur nogal pro-EU. De landen zijn veelal “gebouwd” door allerlei EU specialists en denktanks. Brussel is dol op kleine, zwakke, afhankelijke lidstaten.

Dit is echter een heel ander Europa.

Zelfbeschikking, je eigen natie en volk eerst? Dat zijn smerige fascist, nazi, populist, xenofobe woorden! Jij wilt zeker terug naar 1950 en alle winkels dicht op zondag. We zijn allemaal Europeanen en we zijn divers en tolerant en multicultureel. We zijn inwoners met een bepaalde “achtergrond”, die ver achter ons ligt!

Nationalisme = de duivel!

„Ik ben bezorgd over de situatie in Catalonië”, waarschuwde premier Cerar van Slovenië deze week, sadder and wiser. „Ik roep op tot een politieke dialoog, tot herstel van de rechtsstaat en een vredelievende oplossing.”

Er was – en is – “een vredelievende oplossing”. De bevolking van Catalonia hield een “vredelievend” referendum en de meerderheid wil weg uit Spanje en een eigen Republiek vormen. De verwachting is dat de regio morgen hun onafhankelijkheid uitspreekt. De Spaanse centrale overheid dacht daar heel anders over. Die sloegen zo’n 900 burgers het ziekenhuis, vielen stembureau’s binnen en namen ballot boxes mee. Het zag er allemaal wat fascistisch anti-democratisch uit.

„Het verlangen naar de gemeenschap bestaat nog in Slovenië”, zegt Karpo Godina opgelucht.

Je zou ze in Spanje allemaal de melancholieke blik van Godina toewensen. Niet de romantische eigenheid benadrukken, maar het algemeen gedeelde koele burgerschap.

“Het algemeen gedeelde koele burgerschap”?

Jij hebt geen binding met je land, ben je mal?!?

Jij bent niet trots op je wijk, of je buurt, of je stad, of je regio als een sportman of vrouwmens uit diezelfde regio een geweldige prestatie levert?!?!?

Jij voelt je geen Amsterdammer, of Fries, of Brabo of Limbo??!?

Jij vindt niet allerlei Nederlands eten, of Nederlandse bossen en heiden hartstikke geweldig!!??

Jij bent niet dol op je taal of je dialect?!?!?

Ben je gek geworden?

Jij bent post truth, jij bent voorbij enige persoonlijke beleving omtrent je regio of nationaliteit.

Jij bent INWONER.

(Met een bepaalde “achtergrond”).

Jij “deelt het algemene koele burgerschap”.

Je bent een inwoner van regio 9936 dash NL – protectoraat van de ProConsul in Bruxelles.

Nationalisme da’s iets voor de Palestijnen.

Daar zijn we helemaal voor!

Maar het is niks voor ons.

Shaking No Emoticon

Share