Help?!? Die Vlieg Verzuipt In Mijn Pis!

, , Comments Off on Help?!? Die Vlieg Verzuipt In Mijn Pis!

Oh, een leuk NRC Wetenschap artikel.

Met video.

NRC: Hoe het urinoirvliegje de overheid helpt jouw gedrag te sturen.

Het nepvliegje is een ‘nudge’: een psychologisch trucje waardoor je je onbewust ‘correct’ gaat gedragen. De overheid zet die gedragstrucjes steeds vaker in als beleidsmiddel. Maar omdat burgers er onbewust door beïnvloed worden, is er ook veel kritiek op de methode.

Dat is echt het hele artikel.

Ik heb de volgende opmerkingen.

1.) De overheid gebruikt volgens bij de NPO (NOS) en Joop.nl om ervoor te zorgen dat we ons meer “correct” gaan gedragen.

We kunnen meten hoe effectief dat is.

2.) Ik probeer die arme vlieg altijd een gewisse verdrinkingsdood te besparen. Als ik lekker aan het eten ben in een restaurant en ik moet naar het toilet (door de alcohol) wil ik beslist geen vlieg langzaam zien verdrinken in mijn pis want dat heeft een nadelig effect op mijn eetlust.

Misschien moet iemand zo’n vliegje op het voorhoofd, of op het colbert van Mark Rutte plakken.

Gewoon om te kijken wat het effect is.

urinoir-target

Share